Σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τα δύο Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική
Διαβάζεται σε 4'
Ο διαγωνισμός για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος στην Ανατολική Αττική, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδας, και διάρκεια σύμβασης 114 μηνών.
- 21 Ιουλίου 2025 06:56
Το 2026 φαίνεται ότι θα έχουμε υπογραφές για τα νέα ΚΕΛ καθώς σε διάφορα στάδια είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα δύο Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική.
Όπως ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΥΔΑΠ ο Διευθύνων Σύμβουλος, Χάρης Σαχίνης, είναι θέμα χρόνου για να “κλειδώσει” ο προσωρινός ανάδοχος για το ΚΕΛ Μαραθώνα, που αποτελεί τον πιο πρόσφατο διαγωνισμό.
Το έργο είναι κόστους 65,2 εκατ. ευρώ και συμμετοχή δήλωσαν οι: (ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ-ΕΤΒΟ, ΜΕΤΚΑ-Μεσόγειος, Αktor-Watt, Χ. Κωνσταντινίδης και η κοινοπραξία με επικεφαλής την Γκολιόπουλος ΑΤΕ). Σύμφωνα με φήμες που έχουν διαρρεύσει η τελευταία έχει δώσει μάλλον την πιο ελκυστική προσφορά, ωστόσο μένει να δούμε αν αυτό ισχύει.
Για τον περιβόητο διαγωνισμό για το ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου-Σπάτων-Αρτέμιδας που έχει ήδη ιστορία δύο ετών, έχουμε την εμπλοκή από προσφυγές στην ΕΑΔΗΣΥ για να μπορέσει να προχωρήσει στην ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου.
Το έργο είναι κόστους 110 εκατ. ευρώ και σε αυτόν τον διαγωνισμό συμμετείχαν οι ΜΕΤΚΑ- Μεσόγειος- Μεσόγειος Aqua και Γκολιόπουλος- ΕΡΓΟΤΕΜ που πέρασαν στον Β`γυρο ενώ είχαν προσέλθει και οι Τέρνα – Θαλής – Ηλιοχώρα, Άκτωρ – Άβαξ – Ηλέκτωρ και Intrakat – Envitec που αποκλείστηκαν.
Ο διαγωνισμός για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος στην Ανατολική Αττική, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδας, και διάρκεια σύμβασης 114 μηνών. Από αυτούς, οι πρώτοι 30 μήνες αφορούν την κατασκευή του έργου, ενώ οι επόμενοι 84 μήνες την κανονική λειτουργία και συντήρησή του από τον ανάδοχο.
Λειψυδρία
Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, το πρόβλημα λειψυδρίας είναι οξύ ωστόσο αντιμετωπίσιμο. Μετά και τις δηλώσεις του Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, κ. Π. Βαρελίδη περί «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» και δημοσιοποίησης νέων ερευνών για τη στάθμη των αποθεμάτων σε Μόρνο και Εύηνο, ο κ. Σαχίνης επανέλαβε πως η άσκηση δείχνει πως τα αποθέματα επαρκούν για διετία, εάν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις ή ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, ωστόσο εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπενθυμίζοντας τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ.
«Δεν θα αφήσουμε το θέμα στην τύχη του και ήδη τροφοδοτούμε το σύστημα από νέα αντλησιοστάσια (Μαυροσουβάλα) ενώ ήδη έχουμε διαπιστώσει ικανές ποσότητες νερού στη Βοιωτία, όπου μέσω γεωτρήσεων μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το λεκανοπέδιο χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στην άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών».
Όπως είπε στον σχεδιασμό που έχει η ΕΥΔΑΠ εκ μέρους του ΥΠΕΝ εκτιμώντας πως οι μελέτες για την μεγάλη παρέμβαση στη Λίμνη Κρεμαστών θα ωριμάσουν εντός του επόμενου δωδεκαμήνου, ώστε η πολιτεία να επεξεργαστεί τη δημοπράτηση του έργου, που σε αδρές γραμμές υπολογίζεται στο μισό δισ. ευρώ. Πέραν των μελετών για λύσεις άμεσου και μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ο κ. Σαχίνης έκανε λόγο για σύσταση «εθελοντικής μείωσης της κατανάλωσης νερού» ως ένα συντηρητικό μέτρο.
Πέραν των παραπάνω ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε και στη μεγάλη εκκρεμότητα εκ μέρους του Ρυθμιστή (ΡΑΑΕΥ) να αποφασίσει το επιτρεπόμενο έσοδο για τις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, που εν πολλοίς θα κρίνει την ανατίμηση των τιμολογίων της, αλλά και τις δυνατότητες της να επεκταθεί και σε νέες μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες.
Ο κ. Σαχίνης επανέλαβε την προτεραιότητα που δίνει η εταιρεία στις επενδύσεις ύψους 2,1 δις.ευρώ, εκτιμώντας ωστόσο ότι πέρα από τους εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους για τα έργα στην Ανατ.Αττική, η εταιρεία θα πρέπει να έχει την ευελιξία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση και των υπόλοιπων επενδυτικών προγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει εκπονήσει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 958 εκατ.ευρώ στην Ανατολική Αττική (το οποίο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 90%), αλλά προγραμματίζει και έργα αποχέτευσης ύψους 364,5 εκατ.ευρώ, ενώ υπολογίζει και επενδύσεις άνω των 100 εκατ.ευρώ για κτιριακά έργα, ψηφιακό μετασχηματισμό κτλ. Σε βάθος χρόνου εξετάζει και την αναβάθμιση της Ψυτάλλειας (Φάση 3.0) υπολογίζοντας ότι θα απαιτηθούν 300 εκατ.ευρώ.