Panagiotis Tasoulis Kalia Mavrofti

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Η ψυχή του Dance Days Chania και καλλιτεχνική του διευθύντρια, Σοφία Φαλιέρου, μίλησε στο NEWS 24/7 για το όραμα, τις προκλήσεις, τις καινοτομίες αλλά και την ανθεκτικότητα του φεστιβάλ.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ρυθμούς διαρκώς, που διεκδικεί αλλά και υποχωρεί, το φεστιβάλ Dance Days Chania παραμένει ένα ανοιχτό παράθυρο έκφρασης, συλλογικότητας και ουσιαστικής καλλιτεχνικής συνομιλίας. Από το 2011, μέσα σε μία συγκυρία οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, γεννήθηκε στα Χανιά μια πολιτιστική πρόταση που δεν περιορίστηκε ποτέ σε ασφαλείς φόρμες. Αντιθέτως, επένδυσε στην τολμηρή δημιουργία, στη σωματικότητα και στην καλλιτεχνική ποικιλομορφία που υπερβαίνει σύνορα και προκαταλήψεις.

Στη 15η επετειακή του έκδοση, το Dance Days Chania εμπλουτίζεται με παραστάσεις, site-specific δράσεις, εργαστήρια, εκθέσεις, διεθνείς συμπράξεις, και πρωτοβουλίες που συνδέουν τον σύγχρονο χορό με την κοινωνική παιδεία. Στον πυρήνα αυτής της ζωντανής, αυτοδιαχειριζόμενης διοργάνωσης βρίσκεται η επιμονή μιας ομάδας ανθρώπων να διατηρεί ανοιχτό τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινότητας.

Η ψυχή του Dance Days Chania και καλλιτεχνική του διευθύντρια, Σοφία Φαλιέρου, μίλησε στο NEWS 24/7 για το όραμα, τις προκλήσεις, τις καινοτομίες αλλά και την ανθεκτικότητα του Dance Days Chania – ενός φεστιβάλ που έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα όχι μόνο στη χορευτική σκηνή της Ελλάδας, αλλά και στον ίδιο τον κοινωνικό ιστό της πόλης των Χανίων.

Συζητήσαμε για τη σημασία της σωματικής μνήμης ως πράξης αντίστασης απέναντι στη λήθη, τη δυναμική των τοπικών κοινοτήτων όταν συνδιαλέγονται με την τέχνη, τον ρόλο των διεθνών συνεργασιών σε ένα φεστιβάλ που επιμένει να παραμένει ανοιχτό, προσβάσιμο και αληθινό. Μέσα από τη δική της ματιά, το Dance Days Chania αποτυπώνεται ως ένα πεδίο όπου το σώμα γίνεται φορέας εμπειρίας, πολιτικής και προσωπικής ιστορίας.

Η Σοφία Φαλιέρου
Η Σοφία Φαλιέρου George Anastasakis

Η Σοφία Φαλιέρου μιλά στο NEWS 24/7 για το πώς ξεκίνησε το Dance Days Chania και ποια ήταν η αρχική της φιλοσοφία: “Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2011 ως απόπειρα μιας ομάδας ανθρώπων, να φέρει τον σύγχρονο χορό στα Χανιά, σε μία ειδική συνθήκη, στο ξέσπασμα της κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής κρίσης. Οραματιστήκαμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο ανεξάρτητο και φιλόξενο που θα έδινε χώρο αρχικά σε νέους Έλληνες δημιουργούς (στην πορεία και σε καλλιτέχνες από το εξωτερικό) να ταξιδέψουν τα έργα τους και να τα επικοινωνήσουν με την κοινότητα.

Με τη δύναμη της συλλογικότητας διαχειριστήκαμε τον φόβο και την αγωνία και ενισχύσαμε τα όνειρα και τις επιθυμίες. Η φιλοσοφία και οι αξίες του φεστιβάλ παραμένουν σταθερά στο πέρασμα του χρόνου. Επιδιώκουμε το Dance Days Chania να αποτελεί φορέα διαλόγων, προβληματισμού, έκφρασης και υποστήριξης. 15 χρόνια μετά παραμένουμε μία ομάδα ανθρώπων, ισχυρά δεμένη, διευρυμένη και ενδυναμωμένη, όπου με το ίδιο μεράκι και διάθεση, όπως την πρώτη φορά, υποδεχόμαστε καλλιτέχνες και κοινό ώστε να συμβεί το μοίρασμα”.

Και συνεχίζει μιλώντας για το ποιο πιστεύει ότι είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα του φεστιβάλ τα τελευταία 15 χρόνια: “Το ότι διατηρεί την συνοχή, την συνέπεια, την φρεσκάδα, το ήθος του, την φωτεινότητά του σε εποχές σκοτεινές. Η ομάδα των εθελοντών μας ενδυναμώνεται και όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες μας εμπιστεύονται τα έργα και τις καλλιτεχνικές τους ιδέες. Το ότι παραμένει ενεργό, ενήμερο και με ευαισθησία προσεγγίζει καλλιτεχνικά πρότζεκτ και κοινότητα. Το ότι κρατάει ανοιχτές και ευαισθητοποιημένες τις κεραίες του και συνομιλεί με τον κόσμο του χορού και της πόλης”.

Τα highlights του φεστιβάλ

Η φετινή διοργάνωση είναι επετειακή. Ποιες είναι οι καινοτομίες και οι τολμηρές δράσεις που ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα του 15ου Dance Days Chania;

Η Σοφία Φαλιέρου αναφέρει: “Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του Dance Days Chania διαμορφώνεται από προτάσεις που λαμβάνουμε μέσα από ανοιχτά καλέσματα. Σε αυτά δόθηκε καθαρά το στίγμα από την έντονη και σαφή ανησυχία των καλλιτεχνών για σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν όταν οι κοινωνίες βρίσκονται σε κρίση. Θέματα εξουσίας, ταυτότητας, φύλου, ψυχικής υγείας και ευαλωτότητας. Επίσης, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη για την διάθεση χώρου για έρευνα και πειραματισμό. Η τόλμη βρίσκεται στο ίδιο το εγχείρημα που χωρίς δεδομένη χρηματοδότηση προχωράμε σαν διοργάνωση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος χωρίς εκπτώσεις.

Δημιουργούμε 4 ενότητες στον κορμό του προγράμματός μας, που η καθεμία ανοίγει τον δικό της κόσμο προβληματισμού και αναζητήσεων και αποζητά να συνδεθεί με το κοινό. Η «γυναίκα» στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, το DDC ως σταυροδρόμι πολιτισμών, η ψυχική υγεία μέσα από την τέχνη της σωματικότητας, η έννοια του χρόνου και των αισθήσεων στο σήμερα.

Συνάπτουμε νέες συνεργασίες, όπως με την U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας Ελευσίνας υλοποιώντας καλλιτεχνικό residency με 2 δύο έργα που παρουσιάστηκαν εκεί, δίνοντας χώρο για επέκταση και προσαρμογή.

Παρουσιάζουμε το διακρατικό μας καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τους Colectivo Priekopnik Vevericka από την Σλοβακία. Τολμήσαμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας στην διάρκεια του χρόνου και να εδραιώσουμε συνεργασίες όπως αυτή με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων με το πρόγραμμα «Το δικό μου σώμα “μιλά”» που έχει στόχο την πρόληψη παραβιαστικών συμπεριφορών στα σχολεία με εργαλείο την σωματικότητα μέσα από βιωματικά εργαστήρια που προσφέρουμε δωρεάν στην κοινότητα εκπαιδευτικών και παιδιών.

Αντίστοιχα με εργαστήρια που πραγματοποιούνται για γυναίκες ώριμης ηλικίας 65+. Δύο δράσεις του φεστιβάλ που αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στην πόλη και τις καρδιές μας. Σημαντική καινοτόμος δράση εξακολουθεί να είναι ακόμη και μετά από 7 χρόνια η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος» που συνεχίζει να ανθίζει και να βγάζει καρπούς για καλλιτέχνες και κοινότητα.

Ξανασυστήνει στους κατοίκους την πόλη τους σε μία δύσκολη περίοδο, τους δίνει μέσα να προσεγγίσουν καλλιτεχνικά τον δημόσιο χώρο και παράλληλα εκπαιδεύει την κοινότητα στην θέαση του σύγχρονου χορού εκεί ακριβώς που ζει και διαμορφώνεται η καθημερινότητά του. Ουσιαστικό για εμάς είναι επίσης να υπάρχει η καταγραφή των 15 χρόνων ως μέρος των εκδηλώσεων της φετινής μας διοργάνωσης. Έτσι φιλοξενούμε έκθεση φωτογραφίας χορού από τον Γιώργο Αναστασάκη με επιλεγμένες εικόνες από τις διοργανώσεις 2014-2024.

Panos Malactos - Hire me please

Το «πάγωμα» στιγμών του φεστιβάλ δίνει το στίγμα του στον χρόνο. Επίσης, φέτος θα διεξαχθεί για 3η φορά έρευνα κοινού στο πλαίσιο του φεστιβάλ από την Δρ. Όλγα Κολοκυθά του Universität für Weiterbildung Krems με στόχο να εντοπιστούν και να αναλυθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει στο κοινό την εποχή μετά τον Covid και να δούμε την εξέλιξη αυτού όχι μόνο σε ότι αφορά στο φεστιβάλ, αλλά και σε σχέση με την πόλη και τους επισκέπτες της. Εκτός αυτού όλη την ημέρα πραγματοποιούνται σεμινάρια και εργαστήρια, το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ παραστάσεις σε σημεία της πόλης και αργότερα στο θέατρο.

Επίσης, βραδιές από την ενότητα Video Dance και έκθεση από το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Το δικό μου σώμα “μιλά”». Ένα μεγάλο εύρος ερεθισμάτων γύρω από τον σύγχρονο χορό φιλοξενούνται για να επικοινωνήσουν με κοινό και κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του σύγχρονου χορού και την σημασία της σωματικότητας στην ζωή μας”.

Ποια είναι η σημασία της συμμετοχής διεθνών καλλιτεχνών και δημιουργών στο φεστιβάλ και πώς συμβάλλει αυτό στην πολιτιστική ανταλλαγή;

“Το φεστιβάλ ξεκίνησε ως ένα τετραήμερο σύγχρονου χορού με την συμμετοχή Ελλήνων χορογράφων και χορευτών. Μετά τον δεύτερο χρόνο, από «στόμα σε στόμα» ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε προτάσεις καλλιτεχνών και από το εξωτερικό. Ανοίχτηκε για εμάς ένας νέος κόσμος καθώς κάθε χρόνο πλέον έχουμε να διαχειριστούμε περισσότερες από 600 αιτήσεις από διάφορα σημεία του πλανήτη που σε κάποιες περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε καν. Μαθαίνουμε μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον σύγχρονο χορό οι δημιουργοί. Τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης στην Ακτή Ελεφαντοστού; Πως είναι να υπερασπίζεσαι το δικαίωμα σου στην ελευθερία της έκφρασης σε περιοχές που οι καλλιτέχνες διώκονται;

Efrat Mazor

Πώς είναι να χορεύεις όταν στην πόρτα σου γίνεται πόλεμος, όταν κινδυνεύει η ζωή σου, όταν έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος με την απώλεια; Πόσο εύκολα ταξιδεύει το έργο σου όταν δεν σου δίνουν visa να βγεις από την χώρα σου; Πώς είναι η κατάσταση στην Ευρώπη για τους καλλιτέχνες όταν μειώνονται διαρκώς οι ομάδες και οι οργανισμοί που παρέχουν ένα σταθερό πλαίσιο εργασίας;

Σώματα διαδραστικά, με κοινά ή διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, διασταυρώνονται στο φεστιβάλ ως ένας γόνιμος σταθμός στην πορεία των καλλιτεχνών αλλά και του κοινού που γίνεται μέρος αυτού. Ξεχωριστές δημιουργικές γραφές και προσεγγίσεις μοιράζονται την ίδια σκηνή και συνυπάρχουν ώστε να επικοινωνήσουν τις προσωπικές αλλά και παγκόσμιες ιστορίες τους”.

Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται σε έργα που «χορεύουν» τις ιστορίες των δημιουργών τους. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ εξηγεί πως επιλέχθησαν τα έργα και πώς αντανακλούν τις κοινωνικές ανησυχίες του σήμερα”: “Ο χορός, ως η τέχνη του σώματος, δεν μπορεί παρά να είναι ειλικρινής. Τα έργα του 15ου Dance Days Chania είναι κοινωνοί της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουμε αλλά και των φωτεινών στοιχείων της. Τα σώματα των χορευτών είναι φορείς της κοινωνικής κατάστασης, των πολιτικών αλλαγών, των εσωτερικών εντάσεων και συγκρούσεων. Μεταφέρουν στην σκηνή και τον χώρο, τις ανησυχίες τους. Γελούν, αγαπούν, πονούν, ερωτεύονται, ματαιώνονται, αισιοδοξούν. Είναι ενεργά σώματα. Μιλάνε μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας για όσα πολλές φορές δεν μπορούμε να πούμε με λόγια.

Επιλέγουμε έργα που μας μιλούν. Που το φεστιβάλ μέσα από αυτά γίνεται πιο πλούσιο εμπειρικά και καλλιτεχνικά. Επιλέγουμε έργα που μοιράζονται γενναιόδωρα τις ιστορίες τους. Που μπορούν να μας παρασύρουν σε ωραίους και ειλικρινείς διαλόγους. Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε ιστορίες γυναικών από το Μαρόκο, αθέατες πτυχές από την ζωή της Camille Claudel, την πίεση σε βαθμό κακοποίησης σε εργασιακά περιβάλλοντα, την φθορά ενός ηλικιωμένου αγαπημένου ατόμου λόγω άνοιας, το βάρος της αναμονής…

Καθημερινές ή και μεγαλύτερες ιστορίες μεταφέρονται εντός και εκτός σκηνής για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να γίνουμε μέρος ενός ευρύτερου συνόλου. Για να μάθουμε, να προβληματιστούμε, να διαφωνήσουμε, να ονειρευτούμε και σε κάθε περίπτωση να εξελιχθούμε”.

The_End_of_the_Amusement_Phase
The_End_of_the_Amusement_Phase Πηνελόπη Γερασίμου

Οι προκλήσεις

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες προκλήσεις ενός τόσου πολυδιάστατου φεστιβάλ, με τόσο μεγάλη διεθνή συμμετοχή;

“Κάθε χρόνο υπάρχουν διαφορετικά εμπόδια πέρα από το σταθερό οικονομικό. Η αναμονή για έγκριση της VISA κάποιων ομάδων ή για ενίσχυση υπερατλαντικών ταξιδιών από φορείς, είναι στοιχεία που ξεπερνούν τις δικές μας δυνάμεις. Επίσης, πάντα υπάρχει η πολυπλοκότητα της συνολικής οργάνωσης του ταξιδιού και φιλοξενίας των επιλεγμένων καλλιτεχνών.

Φέτος ταξιδεύουν στα Χανιά περισσότεροι από 120 καλεσμένοι. Το κόστος των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων την περίοδο του καλοκαιριού για τα Χανιά είναι εξαιρετικά υψηλό και η αναζήτηση καταλυμάτων σε προσιτές τιμές δύσκολος γρίφος. Ταυτόχρονα, είναι σπουδαία κατάκτηση η επικοινωνία με τόσους ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές, ο αλληλοσεβασμός στις απαιτήσεις και παροχές και η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία. Είναι τιμή μας να έχουμε αυτή την ευκαιρία.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εκφραστικού Χορού «Συν-Κίνηση» με εθελοντική εργασία των μελών του και συνδιοργανωτές φορείς είναι η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε. Χανίων και ο Δήμος Χανίων μέσω της οικονομικής υποστήριξης και των υποδομών που παρέχουν. Η επιμέλεια, η οργάνωση και ο συντονισμός πραγματοποιείται από την ομάδα μας χωρίς καμία δεδομένη υποστήριξη” απαντά.

Maria Toultsa

Ο αντίκτυπος του φεστιβάλ στην πόλη των Χανιών

Ποιος είναι ο αντίκτυπος του Dance Days Chania στην πόλη των Χανίων; Πώς έχει επηρεάσει την τοπική κοινότητα και την πολιτιστική σκηνή της Κρήτης;

“Τα πρώτα χρόνια ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα. Τα Χανιά έχουν μετατραπεί σε έναν τόπο όπου το καλοκαίρι ζουν κατεξοχήν από τα έσοδα του τουρισμού σε βαθμό που μπορεί να γίνουν μια αφιλόξενη πόλη για τους κατοίκους της. Επίσης, τα χαρακτηριστικά της παράδοσης είναι έντονα με μία εύλογη δυσπιστία προς τον σύγχρονο χορό.

Με το πέρασμα του χρόνου η πόλη έχει «ανοίξει» στα καλλιτεχνικά δρώμενα και δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις δράσεις του Dance Days Chania. Μέσω της ενότητας «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος» διαμορφώνονται πρωτότυπα site specific έργα σε άμεση συνάρτηση με σημεία της πόλης και σε συνεχή διάλογο με την κοινότητα και τους κατοίκους των περιοχών.

Επανασυστήνεται η πόλη σε εμάς, αναδεικνύονται ξεχασμένα σημεία και χαρακτηριστικά της, αλλά και έρχονται στο επίκεντρο ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν λάβει την σημασία που τους οφείλουμε. Ενεργοποιούνται εγκαταλελειμμένα μέρη για να θυμηθούμε τις ιστορίες τους. Συμμετέχουν στις δράσεις άνθρωποι που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαν ποτέ την εμπειρία του σύγχρονου χορού και δεν θα επέλεγαν έναν χώρο θεάτρου ή πολιτισμού.

Αφίσα- Φεστιβάλ Χορού Χανίων

Μέσα από το Dance Days Chania τα Χανιά τοποθετούνται στον παγκόσμιο χάρτη του χορού. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων και εργαστηρίων της διοργάνωσης απευθύνεται σε μαθητές, σπουδαστές, ερασιτέχνες, επαγγελματίες και κάθε άτομο που ενδιαφέρεται να γνωρίσει το σώμα του, νέες τεχνικές, τρόπους έκφρασης ή/και ενδυνάμωσης. Η καλλιτεχνική κοινότητα του νησιού έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με δημιουργούς και από άλλα μέρη του κόσμου, να ανταλλάξει γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και να εμπλουτίσει τα εργαλεία και τα σημεία έμπνευσης. Έφηβοι που έχουν υπάρξει και παραμένουν εθελοντές του φεστιβάλ επέλεξαν να ασχοληθούν στην πορεία και επαγγελματικά με τον σύγχρονο χορό. Θεωρούμε ότι το φεστιβάλ καλλιεργεί το έδαφος για νέους δημιουργούς στον σύγχρονο χορό αλλά και για εξέλιξη ήδη έμπειρων καλλιτεχνών του τόπου υλοποίησής του και δημιουργεί πλουραλισμό στην πολιτιστική εξέλιξη του νησιού”.

Ποια είναι τα σημεία μέσα στην πόλη των Χανίων που θα αξιοποιηθούν από το φεστιβάλ φέτος; Πώς η πόλη και οι γειτονιές της συνδέονται με τις παραστάσεις και τις δράσεις του φεστιβάλ;

“Στο πλαίσιο του 15ου Dance Days Chania για την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος» και την σύνθεση πρωτότυπων εν εξελίξει τοποειδικών έργων έχουν επιλεγεί η περιοχή των Ταμπακαριών (Αγ. Κυριακής) καθώς και μία γειτονιά της Σπλάντζιας στην παλιά πόλη των Χανίων.

Η περιοχή των Ταμπακαριών με τα εγκαταλελειμμένα πλέον στην πλειοψηφία τους κελύφη των άλλοτε ενεργών βυρσοδεψείων είναι ένας τόπος με βαθιά ιστορία στην πόλη όπου πλέον αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα χαρακτήρα και γίνεται σημείο τουριστικής ανάπτυξης και κατασκευής πολυτελών ξενοδοχείων.

Η γειτονιά της Σπλάντζιας είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα όπου ηλικιωμένοι, μετανάστες, οίκοι ανοχής και μαγαζιά εστίασης με τεράστια προσέλευση συνυπάρχουν αρμονικά. Και τα δύο σημεία αυτά επιλέχθηκαν από τους ίδιους τους δημιουργούς για να αναπτύξουν εκεί και να εμπλουτίσουν την έρευνα τους και την καλλιτεχνική τους πρόταση.

Επίσης, φέτος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής στην Χαλέπα για την υλοποίηση της καλλιτεχνικής φιλοξενίας δύο χορογράφων και των ομάδων τους, σε συνεργασία με την U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφία Ελευσίνας.

Το κτίριο αυτό έχει υπάρξει Γαλλική Σχολή θηλέων, έχει φιλοξενήσει την Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχει παραμείνει από το 2013 ανενεργό. Από πέρσι ένα μέρος του χρησιμοποιείται ως εργαστήριο κατασκευών και καινοτομίας από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς μέσα από καλλιτεχνικές προτάσεις να αποκτήσει ξανά ζωή αυτός ο τόπος.

Τέλος, πολυσύχναστα σημεία της πόλης, όπως ο προμαχώνας Αγ. Νικολάου του Μόλου στον Φάρο, ο Δημοτικός Κήπος Χανίων, τα Βυζαντινά Τείχη της πόλης, η Πλατεία Κατεχάκη, θα φιλοξενήσουν παραστάσεις και δράσεις από την Ελλάδα και τον Καναδά. Η χορευτική πράξη και πρόταση αλλάζει συνολικά την εμπειρία στην πόλη και δημιουργεί ένα νέο αφήγημα τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της”.

Αυτό το έτος, το φεστιβάλ φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό εργαστηρίων και εκπαιδευτικών δράσεων. Πώς πιστεύετε ότι ενισχύουν την καλλιτεχνική ανάπτυξη των συμμετεχόντων και της τοπικής κοινότητας;

“Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ κάθε χρόνο διαμορφώνεται με μεγάλη προσοχή. Μας ενδιαφέρει πολύ να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε άτομο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε διαφορετικές τεχνικές και προσεγγίσεις γύρω από τον σύγχρονο χορό.

Σεμινάρια διεθνώς αναγνωρισμένων ομάδων και καλλιτεχνών, εργαστήρια από δημιουργούς μετά τις παραστάσεις τους, σεμινάρια τεχνικής για την κατάλληλη προετοιμασία προς εξέταση μαθητών κ.ά.. Θεωρούμε πολύ σημαντικό νέοι και επαγγελματίες από την Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό να έχουν μια συνολική και ουσιαστική εμπειρία μέσω του φεστιβάλ και του προγράμματός του”.

Ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον του Dance Days Chania; Υπάρχουν σχέδια για επέκταση του φεστιβάλ ή νέες συνεργασίες στο άμεσο μέλλον;

“Το Dance Days Chania είναι οι άνθρωποι του. Κάθε χρόνο μετά το πέρας της διοργάνωσης και αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διεργασίες απολογισμού και περάτωσης υποχρεώσεων αξιολογούμε τις δυνάμεις μας. Φυσικά, ετοιμάζουμε ταξίδια σε διοργανώσεις ώστε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να επεκτείνουμε πιθανές γνωριμίες.

Στην πορεία προκύπτουν νέες ιδέες και συνεργασίες αλλά και τρόποι επέκτασης, επένδυσης ή τροποποίησης των υφιστάμενων ενοτήτων. Η δομή του φεστιβάλ παραμένει σταθερή ως προς τις βασικές του ενότητες και τον χρόνο υλοποίησής του. Πάντα όμως είμαστε ανοιχτοί να εξερευνήσουμε ευκαιρίες και δυναμικές σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μας ως ομάδα και διοργάνωση”.

Πώς πιστεύει η Σοφία Φαλιέρου πως η τέχνη του χορού μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνική αφύπνιση και στην προώθηση της συλλογικότητας και της συμμετοχικότητας, ειδικά σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κοινωνικές εντάσεις;

“Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την αντίφαση των έντονων κοινωνικών εντάσεων και της κοινωνικής απραξίας. Αν μπορούμε να εντοπίσουμε ένα σημείο ζυμώσεων στην τρέχουσα συγκυρία, αυτό είναι η τέχνη. Κίνηση σημαίνει αλλαγή θέσης. Η τέχνη η ίδια είναι πρόταση και μια μορφή επικοινωνίας.

Η εποχή μας αποζητά λύσεις και διεξόδους άρα η απάντηση δίνεται από μόνη της και είναι και αυτονόητη. Η τέχνη είναι σε θέση να παρακινήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες φυσικά, εξ ορισμού της. Δημιουργείται ένας διάλογος, μια ροή επικοινωνίας η οποία εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Απαιτούνται συμπράξεις, συνεργασίες και συλλογικές διαδικασίες για την δημιουργική σύνθεση. Η έμπνευση ενός δημιουργού γίνεται η αφετηρία για συλλογική αφύπνιση”.

Σχετικό Άρθρο
Info:

*Προπώληση εισιτηρίων στο https://www.ticketservices.gr/event/dance-days-chania/.
*Διαθέσιμα πακέτα εισιτηρίων: FULL PASS 100€ (στο ticketservices.gr) , 5 βραδιές 60€ (στο ταμείο του θεάτρου).
*Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://dancedays.gr/festival/ για το αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα