Η τροφή – σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας

Διαβάζεται σε 5'
Η τροφή – σύμμαχος κατά της δυσκοιλιότητας
iStock

Νέες διατροφικές συστάσεις αναφέρουν πως μια αλλαγή στις διατροφικές σου συνήθειες αρκεί για να ανακουφιστείς από τη δυσκοιλιότητα.

Έχεις και εσύ πρόβλημα με την δυσκοιλιότητα και, ενώ έχεις δοκιμάσει τα πάντα, τελικά δεν σε έχει βοηθήσει τίποτα;

Αν απάντησες ναι, σου έχουμε την λύση στο πρόβλημά σου που μάλλον ήταν πολύ πιο εύκολη από όσο νόμιζες, και μάλιστα επιστημονικά αποδεδειγμένα!

Σύμφωνα με νέες διατροφικές συστάσεις που δημοσιεύτηκαν στις 13 Οκτωβρίου στα επιστημονικά περιοδικά Journal of Human Nutrition and Dietetics και Neurogastroenterology & Motility, η κατανάλωση ακτινιδίων, ψωμιού σίκαλης και νερού πλούσιου σε μέταλλα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας.

Τα ποσοστά δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα φαίνεται πως επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων παγκοσμίως. Περίπου ένας στους έξι με επτά ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από χρόνια δυσκοιλιότητα. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 9% έως 20% των ενηλίκων και αφορά κυρίως ιδιοπαθείς περιπτώσεις, δηλαδή χωρίς εμφανή αιτία.

Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, σκληρά κόπρανα, αλλά και δυσκολία ή πόνο κατά την αφόδευση.

Τι προτείνουν οι νέες διατροφικές συστάσεις

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν την ενσωμάτωση συγκεκριμένων τροφών και ποτών (όπως δαμάσκηνα, ακτινίδια, ψωμί σίκαλης και μεταλλικό νερό) καθώς και επιλεγμένων συμπληρωμάτων στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ειρήνη Δημίδη, αυτό καλύπτει ένα σημαντικό κενό ανάμεσα στην επιστημονική γνώση και στις συνήθεις ιατρικές συμβουλές.

“Στόχος είναι να δοθούν στους γιατρούς πιο σαφείς και τεκμηριωμένες διατροφικές οδηγίες, ώστε να μπορούν να καθοδηγούν καλύτερα τους ασθενείς τους, βοηθώντας τους να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους πιο αποτελεσματικά”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι νέες αυτές συστάσεις απευθύνονται σε υγιείς ενήλικες που πάσχουν μόνο από χρόνια ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα και όχι από περιπτώσεις που συνδέονται με νευρολογικές παθήσεις ή εγκυμοσύνη, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν η διατροφή εφαρμόζεται σε παιδιά.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες, πιο γενικές οδηγίες, που συνήθως περιλάμβαναν απλές συμβουλές, όπως π.χ “καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες”, οι νέες συστάσεις εστιάζουν σε συγκεκριμένες τροφές με αποδεδειγμένη δράση κατά της δυσκοιλιότητας.

“Δεν δίνεται μια γενική οδηγία για αύξηση των ινών, αλλά τονίζεται η ένταξη τροφών όπως 2-3 ακτινίδια ημερησίως στη διατροφή”, εξηγεί η Δρ. Δημίδη.

Παράγοντες όπως η φτωχή διατροφή σε φυτικές ίνες, η αφυδάτωση, η καθιστική ζωή ή το άγχος, συχνά συμβάλλουν στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Γι’ αυτό και η θεραπευτική προσέγγιση επικεντρώνεται κυρίως σε διατροφικές αλλαγές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε σύγκριση με άλλες τροφές που συστήνονται, όπως τα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια φαίνεται να εντάσσονται πιο εύκολα στη διατροφή των ασθενών, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα πρακτική επιλογή και αυτό γιατί ενώ τα δαμάσκηνα απαιτούν σταδιακή αύξηση της ποσότητας που θα καταναλώσουμε στην διατροφή μας, το ακτινίδιο είναι πιο εύπεπτο και οι περισσότεροι μπορούν να ξεκινήσουν απευθείας να καταναλώνουν την συνιστώμενη δόση.

Τα οφέλη του ακτινιδίου

Τα ακτινίδια μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς αυξάνουν τον όγκο και την περιεκτικότητα των κοπράνων σε νερό, διευκολύνουν την πέψη των πρωτεϊνών και ενισχύουν την ομαλή μετακίνηση τροφών, υγρών και αποβλήτων κατά μήκος του εντέρου.

Επιπλέον, αυτά τα μικρά φρούτα βελτιώνουν τον χρόνο διέλευσης των αποβλήτων από το έντερο και προσφέρουν φυσική πρεβιοτική δράση, συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη και στη μείωση της εντερικής φλεγμονής.

Η Δρ. Cuckoo Choudhary, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια, ανέφερε πως τα ακτινίδια είναι όχι μόνο ευεργετικά, αλλά και γευστικά και μαλακά, γεγονός που τα καθιστά εύκολα στην κατανάλωση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η φλούδα τους είναι βρώσιμη και περιέχει επιπλέον φυτικές ίνες.

Ωστόσο, τόνισε πως θα πρέπει να αποφεύγεται το ζέσταμα του φρούτου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν το φυσικό ένζυμο που βοηθά στην κίνηση του εντέρου.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Αν, πάντως, δεν σας αρέσουν τα ακτινίδια, μη τρελαίνεσαι, υπάρχουν και άλλες επιλογές. Τροφές όπως τα δαμάσκηνα, το ψωμί σίκαλης, οι λιναρόσποροι, τα πορτοκάλια, το γιαούρτι, τα φασόλια και το πλιγούρι βρώμης μπορούν επίσης να συμβάλουν στη διαχείριση της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Για όσους από την άλλη προτιμούν τα γαλακτοκομικά, μια εύκολη και ωφέλιμη επιλογή είναι να εντάξουν στην διατροφή τους το γιαούρτι (περίπου 227 γραμμάρια) καθώς όπως είναι γνωστό περιέχει προβιοτικά.

Άλλες εναλλακτικές περιλαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα όπως το ψύλλιο, το οποίο όχι μόνο διευκολύνει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, αλλά μειώνει και την απορρόφησης της χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Όπως εξηγεί ο Δρ. William Chey, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας, για να αποκομίσει κανείς τα οφέλη του ψύλλιου, απαιτείται τουλάχιστον η πρόσληψη 10 γραμμαρίων φυτικών ινών ημερησίως.

Ωστόσο, συνιστάται η σταδιακή αύξηση της ποσότητας ώστε να διευκολύνεται η προσαρμογή του πεπτικού συστήματος.

Τέλος, η σωματική άσκηση είναι επίσης μια νέα συνήθεια που μπορούμε να εντάξουν στην καθημερινότητα τους στον  οι ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα.

“Ακόμη και ένα απλό περπάτημα αυξάνει την αποτελεσματικότητα του πεπτικού συστήματος”, αναφέρει ο Choudhary.

Σημειώνεται πως οι νέες διατροφικές οδηγίες διαμορφώθηκαν με βάση τα αποτελέσματα τεσσάρων συστηματικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων, οι οποίες ανέλυσαν περισσότερες από 75 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες σχετικά με διατροφικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα