ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική γραμματεία με μενού τα κομματικά ΜΜΕ και τα επόμενα βήματα της διεύρυνσης

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική γραμματεία με μενού τα κομματικά ΜΜΕ και τα επόμενα βήματα της διεύρυνσης
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Σκουρλέτης Eurokinissi

Στον απόηχο σημαντικής συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει τη Δευτέρα με πολύ πλούσια ατζέντα.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Ενας από αυτούς έχει να κάνει με την (διευρυμένη) ατζέντα η οποία θα θίξει μία σειρά από θέματα που απασχολούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχουν συχνά μετατραπεί σε σημείο ενδοκομματικών τριβών.

Παράδειγμα; Το ζήτημα της απρόσκοπτης λειτουργίας των ΜΜΕ του κόμματος. Φαίνεται ότι τα σχέδια εξορθολογισμού μέσω γενναίων οικονομικών περικοπών έχουν εγκαταλειφθεί, ωστόσο πάνω στην ατζέντα παραμένει το θέμα της ανανέωσής τους και της πιο πλατιάς απεύθυνσής τους στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει εφημερίδα, ραδιόφωνο αλλά και sites αλλά στο δυσμενές, γι’ αυτόν, μιντιακό περιβάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη μιντιακή στήριξη έτσι ώστε να ακούγεται η φωνή του. Σ’ αυτό δεν υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες.

Αντιθέτως, στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι στο εσωτερικό διαμορφώνονται δύο τάσεις. Η μία, η προεδρική, προβλέπει σφυροκόπημα της κυβέρνησης για όλα τα θέματα αλλά και συναινέσεις όταν αυτό είναι εφικτό (πχ στη Συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρου). Η άλλη προσέγγιση αναφέρει ότι πρέπει να αναζητηθούν ακόμα περισσότεροι συμβιβασμοί, να αποφεύγονται οι λεκτικές “υπερπατριωτικές” εξάρσεις και να ακολουθηθεί το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που οδήγησε στην τομή για το Μακεδονικό πρόβλημα.

Πλειοψηφούσα είναι σαφώς η προεδρική άποψη, κάτι που φάνηκε και στο πρόσφατο πολιτικό συμβούλιο, ωστόσο η έτερη προσέγγιση βρίσκει επίσης πρόσφορο έδαφος εντός του κόμματος, ιδιαίτερα στις πιο “αριστερές” εκδοχές του.

Τέλος, με αφορμή το γεγονός ότι θα συζητηθούν θέματα όπως η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (πιθανώς στα τέλη του Ιούνη) και η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να τεθεί και πάλι επί τάπητος το “τι κόμμα θέλουμε”.

Δεν θα λυθεί προφανώς αυτό τη Δευτέρα, ωστόσο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έρχεται μία ημέρα μετά από μία εξόχως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη (στην εφημερίδα “Εποχή“).

Η τελευταία ερώτηση και απάντηση αυτής της συνέντευξης έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον:

Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη, στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ, κινήθηκε και σε ζητήματα εσωκομματικής γεωγραφίας, διαμόρφωσης πολιτικών κ.λπ., με τα λόγια του να εγείρουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

“Προσωπικά, αλλά νομίζω πως και συνολικά ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε τα μοντέλα προσωποπαγών κομμάτων. Ίσα ίσα πάντοτε το ζητούμενο για εμάς ήταν πόσο μπορούμε να κάνουμε πράξη την αντίληψη ενός μαζικού, ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος, το οποίο κατορθώνει να γίνει φυτώριο νέων ιδεών, επεξεργασιών και ταυτόχρονα είναι αγκυρωμένο στους κοινωνικούς και εργατικούς χώρους. Αυτό παραμένει επίκαιρο. Αυτό πρέπει να εξυπηρετήσουμε και να κάνουμε πράξη. Δεν είναι εύκολο. Διότι και σε εμάς κανείς θα δει διάφορες αντιφάσεις και ελλείματα στη λειτουργία μας, τα οποία κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί. Νομίζω ότι ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φιλοδοξεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση, ένα κόμμα που άσκησε κυβέρνηση, αν θέλει να αυτοπροστατεύεται και να μην κινδυνεύει να διολισθήσει σε ένα κόμμα όπως ήταν παλιά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, απαιτείται να έχει ένα ειδικό βάρος. Έτσι θωρακίζονται και έναντι των ισχυρών οικονομικών κέντρων και της διαπλοκής.

Όταν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων δεν πατάνε γερά στα πόδια τους, μέσα από τέτοιου είδους πολιτικά υποκείμενα όπως αυτό που περιέγραψα, τότε πολύ εύκολα καθιστούνται και όμηροι των ισχυρών οικονομικών κέντρων. Αυτό μας δείχνει η πορεία του εγχώριου δικομματισμού από ένα σημείο και έπειτα”.

Οι ατάκες περί “αντιφάσεων και ελλειμάτων στη λειτουργία του κόμματος” αλλά και τα περί θωράκισης από τη διαπλοκή έτσι ώστε να μην εξελιχθεί η ηγεσία όμηρος ισχυρών οικονομικών κέντρων αν μην τι άλλο θα συζητηθούν…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα