36 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ; ΑΛΕΞΙΑ + ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ
Μήπως ο έρωτας περνά από το εργαστήριο; Το WE βρίσκει δύο εθελοντές και τους ζητά να συμμετάσχουν με ειλικρίνεια στο τεστ των 36 ερωτήσεων. Θεωρητικά, μετά την τελευταία ερώτηση θα πρέπει να έχουν ερωτευτεί
Αν στο πρώτο ραντεβού κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική, τότε η επιλογή ενός χώρου που λέγεται Έναστρον μοιάζει με καλή αρχή. Βεβαίως, ανάμεσα στα άστρα και στο υπόγειο του μικρού βιβλιοπωλείου όπου εκτυλίσσεται αυτό το ραντεβού, μεσολαβούν αρκετές στρώσεις από μπετόν. Όμως το μέρος είναι ήσυχο, ανοιχτό στις όμορφες ιστορίες, και με πάμπολλα ράφια για το ενδεχόμενο που ένα love story στραβώσει. Στην περίπτωσή μας, αρχικά όλα φαίνεται να βαίνουν καλώς, αν και κάπως μουδιασμένα, τουλάχιστον μέχρι να πέσει η δεύτερη μεζούρα αλκοόλ στα ποτήρια του ντουέτου.
Η Αλέξια προσπαθεί να σπάσει τον πάγο με το πληθωρικό της στιλ, τον ενθουσιασμό και την παιδικότητά της: «Μην κοιτάζεις συνεχώς τις ερωτήσεις, δεν γράφεις εξετάσεις!… Έχω παράπονο: Άμα δεν με κοιτάς πώς θα σε ερωτευτώ;»
Λόγω επαγγέλματος (είναι ηθοποιός), η Αλέξια είναι συνηθισμένη στην έκθεση και τον πειραματισμό. Ο Γιάννης,όμως,δεν θέλει να εμφανιστεί σε φωτογραφίες ή video και οχυρώνεται αμήχανος στα μετόπισθεν: «Θες να βάλουμε τον έρωτα στην απάντηση; Ντάξει, δεν θέλω να φτάσω στον έρωτα».
Ίσως και να θέλει, αλλά ακόμη δεν το ξέρει…
Ο Γιάννης δεν μοιάζει ως τώρα να έχει το πάνω χέρι, όμως είμαστε στην αρχή. Στην αρχή μιας λίστας με 36 ερωτήσεις που έφτιαξε ο ψυχολόγος Arthur Aron. Στην αρχή του πειράματος που «αποδεδειγμένα» μπορεί να κάνει δύο ανθρώπους να ερωτευθούν, παρουσιάζοντας ο ένας στον άλλον τις πιο ευάλωτες πλευρές τους. Έρωτας -και, στη συνέχεια, γάμος- έπληξε το ζευγάρι που το δοκίμασε σε συνθήκες εργαστηρίου πριν από 18 χρόνια, χωρίς προηγουμένως να γνωρίζεται. Έρωτας χτύπησε τη Mandy Len Catron, συγγραφέα του άρθρου «To Fall in Love With Anyone, Do This» που έκανε πέρυσι γνωστό το ίδιο πείραμα στο ευρύ κοινό. Ερωτευμένοι κατέληξαν έκτοτε κάποιοι από τους αναγνώστες των New York Times που επιχείρησαν το τεστ και περιέγραψαν στη συνέχεια την εμπειρία τους στην εφημερίδα.
Θα κεραυνοβοληθούν ομοίως ο Γιάννης και η Αλέξια; Αν όχι, θα έρθουν τουλάχιστον πιο κοντά – πολύ κοντά; Διότι ο στόχος των 36 ερωτήσεων, που χωρίζονται σε τρία σετ και σταδιακά γίνονται όλο και πιο προσωπικές, όλο και πιο ζόρικες, είναι ακριβώς αυτός: να κάνουν σε μιάμιση με δύο ώρες ένα ζευγάρι να νιώσει τόση οικειότητα όση θα ένιωθε «φυσιολογικά» ύστερα από το πέρασμα αρκετών εβδομάδων ή μηνών. Από εκεί και πέρα, ο έρωτας είναι μεν χημεία, αλλά και θέμα επιλογής, παρατηρεί η Mandy Len Catron. Επιλέγεις να εκτεθείς, με το ενδεχόμενο να τσαλακωθείς.
Κανονικά για ένα καλογραμμένο love story πρέπει να πληρώσεις εισιτήριο. Εμείς το απολαμβάνουμε δωρεάν, να παίζεται σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να μην έχει τη λεπτοδουλεμένη εξέλιξη ενός φανταστικού σεναρίου, είναι όμως αληθινό, ρευστό κι εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας σε 36 μικρές πράξεις.
Οι πρώτες ερωτήσεις είναι ευκολότερες:
-Αν μπορούσατε να διαλέξετε οποιονδήποτε, ποιον θα καλούσατε σε δείπνο;
Αλέξια: Τον παππού μου που πέθανε και δεν πρόλαβα να τον χαιρετήσω.
Γιάννης: Κανέναν.
-Πότε τραγουδήσετε τελευταία φορά μόνοι σας; Σε κάποιον άλλον;
Α: Τελευταία φορά μόνη μου τραγούδησα εδώ που πήγα στην τουαλέτα.
Γ: Ναι, το ξέρω!
Α: Ακουγόταν; (γέλια) Τραγουδώ πολύ.
Στην όγδοη ερώτηση, ο καθένας καλείται να απαντήσει ποια πράγματα θεωρεί ότι έχει κοινά με τον παρτενέρ του και στην ενδέκατη να αφηγηθεί στον άλλον την ιστορία της ζωής του μέσα σε 4 λεπτά. Ήδη έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να επεκταθεί η συζήτηση εκτός ερωτηματολογίου. Η Αλέξια έχει μάθει ότι στο Γιάννη αρέσει το wind surf, ιδίως αν μπορεί να το μοιραστεί με το κορίτσι του, κι ότι μικρός θα ήθελε να βλέπει περισσότερο τον πατέρα του ο οποίος ταξίδευε συχνά. «Αλλά δικαιολογημένα». Ο Γιάννης ξέρει ότι η Αλέξια σπούδασε μηχανικός ναυπηγός, όμως στη συνέχεια αποφάσισε να ακολουθήσει την κλίση της, κάνοντας τραγούδι, χορό και υποκριτική. Επίσης, μαθαίνει ότι η Αλέξια είχε μια «μακροχρόνια σχέση που δεν πήγε καθόλου καλά» και, πιο χαλαρός τώρα, σπεύδει να την πειράξει:
Γ: Μόνο μία;
Α: Έλεος!
Γ: Το’πα για να σπάσει ο πάγος…
Α: Εγώ δεν έχω κανέναν πάγο!
Αμέσως μετά, ο Γιάννης εξομολογείται ότι έχει «ένα θέμα με τις ανθρώπινες σχέσεις».
Α: Εννοείς… με τις κοπέλες;
Ξεσπούν σε γέλια. Ο Γιάννης, για πρώτη φορά πολύ ανοιχτός, λέει ότι είναι λίγο περίεργο παιδί, «αλλά προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερος». Αισθάνεται πια αρκετά άνετα για να της πει ότι κάποιες ερωτήσεις ίσως έπρεπε να τις στρέψει «στο πιο σεξουαλικό».
Α: Ε, αυτό περιμένω, αλλά δεν το βλέπω! (γέλια) Πιες λίγο ποτάκι και κάν’ το τώρα!
Μια ώρα μετά την έναρξη της κουβέντας, ο Γιάννης επανέρχεται στον έρωτα, αυτή τη φορά ως πιθανή εξέλιξη:
Γ: Αν κάποια στιγμή εμείς οι δύο, από μια συμπάθεια που υπάρχει τώρα, καταλήγαμε να ερωτευθούμε… θα μου έφτιαχνες την τέλεια σανίδα;
Α: Εντάξει, και να μην ερωτευθούμε, θα σε βοηθήσω – αν και μου φαίνεται ότι τα μπέρδεψες λίγο: εγώ είμαι ναυπηγός, πλοία φτιάχνω!
Παρόλο που υπάρχουν παρατηρητές, μαγνητόφωνο και κάμερα, ενώ οι ερωτήσεις δυσκολεύουν, το ζευγάρι «λύνεται» όλο και πιο πολύ. Η Αλέξια εκμυστηρεύεται με θάρρος ένα πολύ προσωπικό της πρόβλημα και στη συνέχεια απαντά τι θα άλλαζε στη ζωή της, αν ήξερε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα πέθαινε ξαφνικά.
Μετά ο καθένας αναφέρει 5 πράγματα που βρίσκει ελκυστικά στον άλλον. Ο Γιάννης πλέον τη φλερτάρει χωρίς να ντρέπεται. Εκείνη τον προκαλεί να πει περισσότερα…
… κι όταν έρχεται η σειρά της να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, του λέει ότι είναι καλός, γοητευτικός, όμορφος κι ότι μπορεί να βγαίνει νικητής. Αυτός παραπονιέται για την «παράλειψή» της να του πει ότι είναι σέξι, η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται με εκατέρωθεν κομπλιμέντα κι εκείνη σχηματίζει με τα δάχτυλά της το σχήμα της καρδιάς. Μάλλον δεν θα τους χρειαστούν και οι 36 ερωτήσεις…
Πλησιάζοντας προς το τέλος, η Αλέξια δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα να περιγράψει μια θεαματική της τούμπα στα Friday’s ως την πιο ντροπιαστική στιγμή της ζωής της, αλλά οι επόμενες ερωτήσεις στη λίστα θίγουν θέματα που σχετίζονται με την οριστική απώλεια, τη θλίψη, την ενοχή…
Εκ του αποτελέσματος, θα φανεί ότι ο Arthur Aron ήξερε τι έκανε όταν άφηνε αυτές τις ερωτήσεις για το τέλος. Η Αλέξια λυγίζει όταν καλείται να απαντήσει «για ποιο πράγμα που δεν έχει πει σε κάποιον θα μετάνιωνε περισσότερο, αν επρόκειτο να πεθάνει το σημερινό βράδυ». Και μετά θυμάται ότι το σημερινό πρωινό έκανε από λάθος μια πρόβα οδυνηρών συναισθημάτων:
«Είδα στην πολυκατοικία μας ένα κηδειόχαρτο με το μικρό όνομα ‘’Αδαμαντίου’’ και νόμισα ότι έγραφε ‘’Αδαμαντίδου’’» (το οικογενειακό της επίθετο). «Σκοτείνιασαν όλα σε μια στιγμή»…
Ο Γιάννης την παρηγορεί: «συγκινείται το μωρό μου». Τον αγγίζει:
Α: Εγώ είμαι το μωρό σου; Έχουμε love story εδώ πέρα!
Αφού τελειώσουν με τις ερωτήσεις, μένουν σιωπηλοί κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον για 4 λεπτά, όπως προβλέπει η διαδικασία. Σχολιάζοντας αργότερα το είδος και τη δομή των ερωτήσεων, συμφώνησαν ότι συνέβαλε στο να «ανοιχτούν» γρήγορα. «Ζεσταίνεσαι έτσι όπως είναι γραμμένο και κλιμακώνεται, ενώ ακόμη και οι απλές του ερωτήσεις μπορεί να σε οδηγήσουν σε πράγματα πολύ εσωτερικά».
Όμως, ερωτεύτηκαν;
Ο Γιάννης ξαναπαίρνει το σοβαρό, λιγομίλητο ύφος του κι αναλαμβάνει να απαντήσει η Αλέξια:
«Σίγουρα όσα είπαμε με φέρνουν πιο κοντά του. Μην μου χαμογελάς, σε ερωτεύομαι! Δεν σε κοιτάζω!»