Κατσέλη στο Economist: Οι πέντε προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών

Κατσέλη στο Economist: Οι πέντε προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών
Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίου "GREECE-GERMANY BUSINESS FORUM: RESTORING CONFIDENCE AND NAVIGATING FOR NEW TRADE, INVESTMENT AND STARTUPS", στο ξενοδοχείο Berlin Marriott Hotel, στο Βερολίνο την Τρίτη 5 Απριλίου 2016. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τα Economist Events σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο από κοινού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και την υποστήριξη του Enterprise Greece Invest & Trade, του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK). Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ο Υπουργός, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, η Κοινοβουλευτική Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Έρευνας της Γερμανίας, Brigitte Zypries, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, Thomas Rachel, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ulrich Grillo, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), Volker Treier, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας (GTAI), Benno Bunse, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη(φωτό), ο επικεφαλής του investment team για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Nicholas Jennett και ο Διευθυντής μελετών χωρών - μελών του οικονομικού τμήματος του ΟΟΣΑ, Alvaro Pereira. Eurokinissi

Σε συνέδριο του Economist με θέμα το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παρέστη η πρόεδρος της Εθνικής και παρέθεσε τις πέντε προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες

Στις εργασίες του Συνεδρίου του Economist συμμετείχε η κα Λούκα Τ. Κατσέλη, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία ήταν ομιλήτρια σε πάνελ με θέμα: «Following a Roller-Coaster Ride: What is the Financial –Services Outlook for Greece?”.

Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στις πέντε κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδας:

Πρώτη πρόκληση: η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που θα επιτρέψει, όπως ανέφερε, την άρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων και την σταδιακή επαναφορά των καταθέσεων.

Δεύτερη πρόκληση: η διοχέτευση των πιστώσεων προς παραγωγικές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες. Κλειδί για να γίνει αυτό, σημείωσε η κα Κατσέλη, αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει, όπως είπε, την απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, και τη διοχέτευσή τους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων.

Τρίτη πρόκληση: η προσαρμογή των τραπεζών στις νέες απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) και τις υπόλοιπες ρυθμιστικές και εποπτικές υποχρεώσεις. 

Τέταρτη πρόκληση: η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκτηση της κερδοφορίας των Ελληνικών τραπεζών στο νέο ψηφιακό τραπεζικό περιβάλλον. Όπως τόνισε η κα Κατσέλη, στην αιχμή του νέου αυτού περιβάλλοντος θα βρεθεί η ανάγκη εύρεσης νέων πηγών εσόδων για τις τράπεζες. Αυτό προϋποθέτει, όπως σημείωσε, επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και την καινοτομία, σχεδιασμό και διάθεση προηγμένων προϊόντων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών για τις ανάγκες των «ψηφιακών» πελατών, επένδυση στις δεξιότητες των εργαζομένων και υιοθέτηση σύγχρονων ενδοεπιχειρησιακών οργανωτικών αλλαγών για ταχύτερες και αποτελεσματικότερες αποφάσεις. 

Πέμπτη πρόκληση: η αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Κατσέλη επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη η σύνθεση και η δομή των διοικητικών συμβουλίων να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις πιεστικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας. Η ποικιλομορφία δεξιοτήτων, απόψεων, ικανοτήτων, γνώσεων, προσόντων και εμπειρίας, αποτελεί «κλειδί» για τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου ως συλλογικού οργάνου που παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις, εποπτεύει αποτελεσματικά την εκτελεστική διοίκηση καιανταποκρίνονται στους εταιρικούς στόχους προς όφελος όλων των μετόχων, τόνισε η κα Κατσέλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα