Συννεφιασμένη Κυριακή στην ΠΕ της Ν.Δ. Επίθεση σαμαρικών σε Ντόρα, αποχώρηση Δένδια, διάλογοι Γιακουμάτου Μητσοτάκη

Συννεφιασμένη Κυριακή στην ΠΕ της Ν.Δ. Επίθεση σαμαρικών σε Ντόρα, αποχώρηση Δένδια, διάλογοι Γιακουμάτου Μητσοτάκη
Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δαημοκρατίας την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Η βουλευτής Α Αθήνας προκάλεσε ευθέως το Σαμαρά να πάει σε συνέδριο και να μη φοβάται αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Στο συνέδριο επιμένουν στελέχη, οι προεδρικοί επιχειρούν ελιγμό με επίκληση του τακτικού συνεδρίου του 2016. Η σειρά των ομιλητών ενόχλησε τους διαφωνούντες, τους οποίους έβαλαν στο τέλος Όλες οι ομιλίες, διαρκής ανανέωση. Ο Μάκης Βορίδης υπερασπίστηκε ενθέρμως τον A. Σαμαρά. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247

Οι τόνοι στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ανέβηκαν από νωρίς, με αφορμή το αίτημα για συνέδριο, στο οποίο επέμειναν στελέχη διαφόρων τάσεων, με τους προεδρικούς να επιχειρούν ελιγμό με επίκληση του τακτικού συνεδρίου του 2016, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί το οδοιπορικό στην κοινωνία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς.

Η Ντόρα Μπακογιάννη προκάλεσε ευθέως τον πρόεδρο της Ν.Δ να πάει σε συνέδριο και να μη φοβάται το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας. “Ο κ.Σαμαράς φοβάται το συνέδριο μην τεθεί θέμα ηγεσίας. Σε ένα συνέδριο όμως ή θα βγει ο Σαμαράς ενισχυμένος ή θα βγει ένας νέος ισχυρός αρχηγός” είπε η βουλευτής Α’ Αθήνας.

Στο σημείο αυτό τη διέκοψαν επανειλημμένα φωνές αποδοκιμασίας σαμαρικών (έξι με δέκα κατά ανεξάρτητες πηγές και μάλιστα όχι όλοι μέλη της ΠΕ, δυο τρεις σύμφωνα με το περιβάλλον της κ.Μπακογιάννη, η πλειοψηφία σύμφωνα με το περιβάλλον του κ.Σαμαρά, που έλεγε ότι η βουλευτής Α Αθήνας παράφρασε τη φράση του προέδρου της Ν.Δ όταν ανέφερε ότι φοβάται).

“Έχουμε αρχηγό εκλεγμένο από το λαό, σταματήστε πια, σας ξέρουμε” ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν από τους σαμαρικούς.

“Δε μιλάμε με κράχτες, μιλάμε με επιχειρήματα” απάντησε η κ. Μπακογιάννη, η οποία πάντως κατά ορισμένες πηγές δέχθηκε και αρκετά χειροκροτήματα (κατά βουλευτές το ένα τρίτο των μελών της ΠΕ).

Η σειρά των ομιλητών και ειδικότερα το γεγονός ότι ο λόγος δόθηκε με ορισμένες εξαιρέσεις πρώτα σε σαμαρικά στελέχη ενόχλησε διαφωνούντες και πολλούς καραμανλικούς. Μετά τις πρώτες πέντε ώρες αποχώρησε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αρχικά σχεδίαζε να μιλήσει, εμφανώς ενοχλημένος από τη διαδικασία και τη μετάθεση των “ενοχλητικών” ομιλητών τις νυχτερινές ώρες.

Αφόυ είχε αποχωρήσει ο κ.Δένδιας, συμπτωματικά ανακοινώθηκε η πρόσκληση του στο βήμα των ομιλητών.

Συνεργάτες του κ.Σαμαρά στη συνέχεια επισήμαιναν ότι επειδή στην έναρξη της συνεδρίασης τα μη κοινοβουλευτικά μέλη της ΠΕ διαμαρτυρήθηκαν πως οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα και πως θα έπρεπε να δοθεί χρόνος και στα υπόλοιπα μέλη της ΠΕ, κατόπιν πρότασης του γραμματέα της ΠΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου που εγκρίθηκε ομόφωνα συμφωνήθηκε να δίνεται ο λόγος σε πέντε μη κοινοβουλευτικά μέλη και σε ένα βουλευτή.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από τους 60 που είχαν πάρει το λόγο μέχρι τις πεντέμιση το απόγευμα, ούτε ένα μη κοινοβουλευτικό μέλος της ΠΕ δεν πρότεινε έκτακτο συνέδριό.

Ο καυγάς για το μιζανπλί

Ευθεία επίθεση στην κ. Μπακογιάννη και έμμεση στο Νίκο Δένδια εξαπέλυσε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

“Εγώ σε στήριξα Ντόρα το 2009 απέναντι στο Σαμαρά, ήταν καλά τότε ε; Ήμουν καλός εγώ τότε ε; Αλλά πάνω από όλα είναι η Ν.Δ και θέλω να είμαι δίκαιος: Κάποιοι με ψέματα θέλουν τη φατσούλα τους στα ΜΜΕ και επικαλούνται τάχαμου το συνέδριο. Οι αρχηγίσκοι της δεκάρας. Παλικαρίσια λοιπόν όποιος θέλει εδώ και όχι φωτό με το μαλλί μινζαπλι φτιαγμένο. Εδώ είναι το όργανο όχι τα κανάλια και το σταρ σύστεμ. Δεν υπάρχουν ύπατοι και ανθύπατοι υπάρχουν όργανα” είπε ο κ. Γιακουμάτος.

“Τι λές κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που παραιτήθηκε ο τάδε αρχηγός της Ν.Δ μετά από κάθε ήττα; Το 2000 ο Κώστας Καραμανλής ευτυχώς δεν παραιτήθηκε. Ο Μητσοτάκης το 1993 παραιτήθηκε και λίγους μήνες αργότερα είπε ότι ήταν λάθος και ήταν λάθος” πρόσθεσε. Χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες που είχε ανακοινώσει ο κ.Σαμαράς στην ΚΟ και ειδικά για την εκλογή βουλευτών σε όργανα ειδικά με μονοσταυρία και επανέλαβε τις κατηγορίες για “σπέκουλα με προβοκάτσιες από άσπονδους φίλους συναδέλφους μου υπουργούς όταν ήμασταν στην κυβέρνηση”.

Με αφορμή μία φράση του κ.Γιακουμάτου ξεκίνησε την ομιλία του (λίγη ώρα αργότερα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Να πω κάτι να αστειευτώ. Τι είναι το μιζανπλι; Να μας βοηθήσουν οι κυρίες”, είπε. “Κάνω έκκληση δεν κρύβεται πίσω από κάθε καλόπιστη κριτική εσωστρέφεια”, πρόσθεσε με νόημα. Σημείωσε ωστόσο: “Οφείλω να πω όμως ότι δεν αγωνίστηκαν όλοι με την ίδια ένταση Κάποιοι τράβαγαν το κάρο των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι τους λιθοβολούσαν. Κάποιοι ήταν λαθρεπιβάτες στο μεταρρυθμιστικό κύμα και από τη δική μας παράταξη. Δε με προβληματίζει το 28% που πήραμε, υπό συνθήκες είναι ένα καλό ποσοστό Με προβληματίζει τι κρύβεται πίσω από αυτό”. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην απώλεια ψήφων από τις παραγωγικές ηλικίες. “Δεν είναι δεδομένο ότι θα καρπωθούμε τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει αγώνα. Δεν είναι κακό στη συζήτηση που ακολουθεί να επαναοριοθετήσουμε και την ιδεολογία μας. Το έκτακτο συνέδριο σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αμφισβήτηση του αρχηγού. Οι εξελίξεις στη χώρα ίσως να είναι ραγδαίες. Πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι”, κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Βορίδης: Πού έχουμε πάει δεξιά;

Ο Μάκης Βορίδης υπερασπίστηκε ενθέρμως τον κ.Σαμαρά, απάντησε στην κ.Μπακογιάννη και τον κ.Μητσοτάκη μεταξύ άλλων και τάχθηκε υπέρ της δεξιάς στροφής.

“Υπάρχει θέμα ηγεσίας; Εδόθη ευκαιρία ανοιχτά, δεν τέθηκε, άρα το θέμα έκλεισε και όχι μόνον εδώ αλλά και στο δημόσιο διάλογο. Οσοι το συνεχίζουν φθείρουν και προκαλούν ζημία στην παράταξη. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έπρεπε ο κ.Σαμαράς να έχει παραιτηθεί; Την ίδια ώρα όμως όλοι εδώ μέσα -συμπεριλαμβανομένων και όσων το ισχυρίζονται- αποδέχονται την κρισιμότητα των στιγμών και μάλιστα επικαλέστηκαν και τις σημερινές δηλώσεις Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος ορθώς δεν τους ακούει, υπεύθυνα σκεπτόμενος”, είπε.

“Που έχουμε πάει δεξιά; Ας μας πει κάποιος τι από αυτά που έχουμε κάνει δεν έπρεπε να έχουμε κάνει και που διαφωνούν με αυτά που κάναμε. Ποιες είναι οι κεντρώες πολιτικές που προτείνουν; Κάποιοι πρότειναν ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό. Δηλαδή θα αλλάξουμε τις ιδέες μας επειδή χάσαμε; Είχαμε πολιτική ή ιδεολογική ήττα;” αναρωτήθηκε.

Ο κ.Βορίδης τόνισε επίσης: “Υπάρχει λαϊκό και εθνικό συμφέρον. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αυτό που έπρεπε με βάση το εθνικό συμφέρον σε πλαίσιο ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς. Θα μας λέγαν δωσιλογους αν είχαμε πει έστω ένα απο αυτά που είπε ο Βαρουφάκης στις διαπραγματεύσεις” και κατέληξε: “Δυστυχώς για ορισμένους που αναφέρονται σε δήθεν εκστρατεία φόβου υπάρχει η πραγματικότητα που λειτουργεί υπέρ του Αντώνη Σαμαρά και τους διαψεύδει”.

Μετά την ομιλία Βορίδη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας με δημοσιογράφους σχολίαζε: “Σε πολιτική υπάρχουν γεγονότα και πεποίθηση περί γεγονότων. Η πεποίθηση αυτή τη στιγμή είναι ότι κάναμε δεξιά στροφή. Που οφείλεται αυτό; Δαιμονοποίησαμε μεσαιοχωρίτες κόμματος, ακολούθησε η θεωρία δύο άκρων. Επίσης στην πολιτική έχει σημασία όχι μόνο τι λες αλλά και ποιος το λέει. Αυτά τα ζητήματα τα ιδεολογικά πρέπει να λυθούν.”

Ομιλίες μελών της ΠΕ

Τη δημιουργία τάσεων συγκροτημένων στη Ν.Δ πρότεινε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Επανίδρυση της σχέσης της Ν.Δ με την κοινωνία, ζήτησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, σημειώνοντας ότι όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε το πρώτο συνέδριο στη Χαλκιδική αυτή είναι η καλύτερη λύση και τώρα. Αναφέρθηκε δηλαδή σε έκτακτο συνέδριο. “Καθαρές κουβέντες, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, είναι κρίσιμες ώρες και πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Όχι σε προσωπικές στρατηγικές, κανένας χαλίφης στη θέση του χαλίφη”, είπε.

Γενικό προσκλητήριο και ευρύτατο κάλεσμα σε κεντροδεξιές δυνάμεις ζήτησε η Όλγα Κεφαλογιάννη και πρότεινε δύο εργασίας. Μία η οποία να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και να εκπονήσει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και μία δεύτερη για να ασχοληθεί με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ,“αφού περάσουμε όλα τα στάδια που περιγράφει πρόεδρος με το οδοιπορικό στην κοινωνία να πάμε σε συνέδριο σε δεύτερο χρόνο προετοιμασμένοι και οργανωμένοι”.

Να πραγματοποιηθούν βεβαίως συνδιασκέψεις σε όλη την Ελλάδα οι οποίες όμως να καταλήξουν σε συνέδριο  ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, χωρίς να προσδιορίζει το χρόνο και εάν εννοεί έκτακτο ή τακτικό.

“Οι αλλαγές είναι μονόδρομος, όχι σε αλλαγή ηγεσίας όχι σε προσωπικές στρατηγικές όχι συζητήσεις σε δείπνα όχι συζητήσεις σε γραφεία Δεν υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση σε αυτά. Να ανοίξει το παιχνίδι να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε. Και εγγυητής στην πορεία προς το συνέδριο είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι εκλεγμένος αρχηγός από τη βάση και έχει απόλυτη λαϊκή νομιμοποίηση”, πρόσθεσε.

“Να μη φοβόμαστε το έκτακτο συνέδριο” ζήτησε το μη κοινοβουλευτικό, αιρετό, μέλος της πολιτικής επιτροπής Βασίλης Τοκάκης, εκ της ομάδας Οικονόμου, της γενιάς των 40άρηδων. Εκτιμησε ότι στις εκλογές ο ελληνικός λαός “Ψήφισε με ένα πρωτοφανή τρόπο, ελπίζοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θα τηρήσει τις υποχέσεις του. Ψήφισε με την ελπίδα της κωλοτούμπας και όλα αυτά γιατι δεν ήθελε να ψηφίσει τη Ν.Δ Ψήφισε καταψηφίζοντας μας”. Κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ ότι “επέλεξε να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από τη διακυβέρνηση 2004-2009 και ιδεολογικά να μετατοπιστεί δεξιότερα από τις  αρχές της παράταξης. Σε αυτό το πλαίσιο τότε δημιούργησε ένα νέο πολιτικό γήπεδο,το αντιμνημονικό” , γεγονός που οδήγησε στο αποτέλεσμα των εκλογών του Μαϊου του 2012.

“Εκείνο το αλησμόνητο 18%, το χειρότερο όμως είναι ότι άνθισαν όλα τα μπουμπούκια του αντιμνημονικού αγώνα των προηγούμενων ετών. Ευτυχώς για τη χώρα ένα μήνα μετά όλες οι φιλοευρωπαικές δυνάμεις ενώθηκαν μπροστα στον κίνδυνο της κατάρρευσης της χώρας”. Ο κ.Τοκάκης σημείωσε επίσης ότι οι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν περισσότερο για το γάλα και το ψωμί παρά για τη μείωση μισθών και συντάξεων και χαρακτήρισε λάθος τον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2012. “Από τον Ιουνιο η Ελλάδα είναι ένα καράβι χωρίς μηχανές και δυστυχώς χωρίς καπετάνιο στη μέση του πουθενα. Αυτή την πολιτική αδράνεια πληρώσαμε ως παράταξη και όπως φαίνεται  το πληρώνει η χώρα.Από τον Ιούνιο η χώρα μπήκε σε αυτή την περιπέτεια που ζούμε σήμερα” ανέφερε.

“Μην εύχεστε και ποντάρετε λοιπόν κάποιοι στις παρενθέσεις, διότι αν ανοίξουν οι παρενθέσεις θα ανοίξουν και οι αγκύλες και εκέι χωράμε όλοι”, σημείωσε μάλιστα με νόημα ο κ.Τοκάκης. “Ο λαός δεν μας θέλει οπως είμαστε…Ο λαός απαίτησε στις πρόσφατες εκλογές η Ν.Δ θα αλλάξει πρόσωπα και νοοτροπία. Οι ψηφοφόροι μας έχουν κουραστεί..Επιζητούν νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους και αυτό φάνηκε στις εκλογές….Ελπίζουμε και θέλουμε να πάψει η γενιά μας να είναι οι νεροκουβαλητές σε ένα γερασμένο κόμμα.Είναι η ώρα για ενα νεο αφήγημα, οπως ειπε ο γραμματεας του κόμματος και ο προεδρος της ΟΝΝΕΔ” κατέληξε.

Επίθεση κατά της κ.Μπακογιάννη και αμφισβητιών πρώην υπουργών εξαπέλυσε ο Φίλιππος Ταυρής. “Δεν μπορούν κάποιοι να θέτουν θέματα και μετά να σηκώνονται να φεύγουν. Έπρεπε ήδη να έχουμε ξεκινήσει πορεία προς το λαό μας έφαγαν τα κονκλάβια, τα γεύματα και τα δήθεν έκτακτα συνέδρια. Δε θέλω να αθροιστώ σε αυτούς που θέλουν άλλα πράγματα ασκώντας δήθεν κριτική. Τα τραπέζια θα βοηθούσαν αν είχαν γίνει πριν τις εκλογές. Μέλη του υπουργικού συμβουλίου πριν κάνουν αυτοκριτική, ασκούν κριτική, χωρίς να μας ακούνε. Ας μάθουν τουλάχιστον το καταστατικό κάποιοι που υποτίθεται ότι είναι δελφίνοι και επικαλούνται το καταστατικό. Από το 1986 συνέδριο της ΝΔ έγινε το 1994. Η κΜπακογιάννη είχε ρόλο τότε. Το καταστατικό τότε έλεγε τακτικό συνέδριο κάθε δύο χρόνια. Τότε δε το υπενθύμισε στον αρχηγό του κόμματος, τώρα πρέπει να γίνει έκτακτο συνέδριο; Με βάση το καταστατικό από 1988 ο τότε πρόεδρος έπρεπε να είναι παράνομος” είπε ο κ.Ταυρής. Διαφώνησε επίσης με τις τάσεις που είχε προτείνει ο κ.Παπαμιμίκος “γιατί έχουμε σταθερή ιδεολογία”, έκανε λόγο για κυβέρνηση “μεταξύ Αριστοφάνη και Ευριπίδη και τα δύο επικίνδυνα για τη χώρα” και πρότεινε κάθε μέλος της Ν. Δ να δώσει από ένα ευρώ για να αποκατασταθεί το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο.

“Οταν είπαν στο Ναπολέοντα ότι ένας στρατηγός του τον υπονομεύει, εκείνος απάντησε “γιατί, τι ευεργεσία του έκανα;” είπε με νόημα το σαμαρικό μέλος της ΠΕ Γιώργος Αδαμούλης προσθέτοντας: “Αδιαμφισβήτητος ηγέτης ο Α. Σαμαράς. Όχι στους βαρόνους και στα τζάκια”.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κυρίζογλου επίσης ήταν σε γραμμή Σαμαρά. “Δεν μου αρέσουν οι ζυμώσεις, οι μαλάξεις. Η γραμματεία αυτοδιοίκησης της  ΝΔ να εκλέγεται από εκλεγμένα αυτοδιοικητικά  στελέχη δημάρχους και όχι από τον πρόεδρο. (έκανε δεκτή την πρόταση ο κ. Σαμαράς). Όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν στα όργανα και όχι λήψη αποφάσεων στις ταβέρνες. Κάποια πρωτοπαλίκαρα και καπεταναίοι της ήττας του 2009 και του 2015 θέλουν να πλήξουν τη ΝΔ και την ενότητά της αλλά δεν το λένε. Ζυμώνονται στα ΜΜΕ και σε γεύματα. Είναι αγνώμονες, αχάριστοι, ιδιοτελείς. Τους ξέρουν καλά οι πολίτες και εμείς τα μέλη της ΝΔ που δεν είμαστε λωτοφάγοι».

Επίσης άλλο μέλος της Π.Ε που πήρε το λόγο, ο Κώστας Τάπρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είπε: «Υπουργοί έδιναν τις εντολές , οι βουλευτές ψήφιζαν. Ενότητα και στήριξη στον Σαμαρά και τίποτα άλλο».

Από την ομάδα Οικονόμου, το αιρετό μέλος της ΠΕ Στάθης Σταθόπουλος σημείωσε:

“Η ΝΔ δεν πρέπει να γίνει ένα νεκρό κόμμα, ένα κόμμα γερασμένο,ένα κόμμα χειροκροτητών. Ένα κόμμα που ό,τι κι αν λέει,θα το ακούνε όλο και λιγότεροι”. Απάντησε σε όσους ρωτούν ” η χώρα καταρρέει, μπορούμε τώρα να συζητάμε αυτά;” ότι οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις, διότι είτε ο κ.Τσίπρας οδηγηθεί σε αδιέξοδο είτε βρει προσωρινή λύση, η χώρα χρειάζεται μιαν ισχυρή κεντροδεξιά που θα προωθήσει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. “Γι’ αυτό, η επιλογή της ανοιχτής συζήτησης μεταξύ μας αποτελεί  μονόδρομο. Αλλά αναγκαία είναι και η ανανέωση”είπε, προσθέτοντας με νόημα: “Η νεότερη γενιά έχει το κουράγιο, με τη στήριξη των εμπειρότερων, να δώσει τη μάχη σήμερα. Θυμηθείτε: “οι γηραιότεροι κηρύσσουν τους πολέμους, αλλά οι νέοι πολεμούν”. Αλλά κανείς πόλεμος δεν κερδίζεται, αν οι στρατιώτες δεν πιστεύουν στη νίκη.”

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Οικονόμου επίσης τάχθηκε υπέρ έκτακτου συνεδρίου και έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο αφήγημα της κεντροδεξιάς για τον τόπο, “ένα νέο κύμα σκέψης, πρότασης και δράσης”, με τους εξής πυλώνες: “Πολιτικες αναδιανομής του εισοδήματος, ένα νέο κοινωνικό- οικονομικό σύστημα που θα συνδυάζει το κρατικό συντονισμό την αυτοδιοίκηση και την αγορά, πλήρη ψηφιακή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, ανάδειξη της εκπαίδευσης στον καταλύτη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επανάκτηση του ελέγχου της πολιτείας απέναντι στην αυθαιρεσία οικονομικών συμφερόντων που κυριαρχούν σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και του πολιτεύματος.”

Ενδιαφέροντα πολιτικά διάλογο είχε ο δήμαρχος Παλαιου Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης με τον κ.Σαμαρά. Ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι “ενώ μάθαμε τη λέξη υπέρβαση από το Σαμαρά στην περίπτωση Σγουρού δεν έγινε υπέρβαση. Αν τον είχαμε στηρίξει, θα είχαμε κάνει υπέρβαση”. Παρενέβη τότε ο κ.Σαμαράς λέγοντας “υπάρχει καιρός για υπέρβαση και τώρα”, σχόλιο ενδεικτικό των προθέσεων του, καθώς στην ομιλία του είχε πει για άνοιγμα του κόμματος.

Ο δήμαρχος Παλαιου Φαλήρου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ήταν παρών σε όλη τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του κόμματος και τα πρωτοκλασάτα στελέχη απόντα. “Συμπεραίνω ότι δε θέλουν να ακούσουν, το μόνο που τους νοιάζει είναι τα σταυρουλάκια” είπε. “Δε θελω να πιστέψω ότι χάσαμε γιατί πετύχαμε. Χάσαμε γιατί ορισμένοι υπουργοί, είδαν τους ανθρώπους σαν αριθμούς. Χασαμε γιατί βάλαμε υπουργούς τεχνοκράτες χωρίς πολιτικό λόγο”, πρόσθεσε. Σχολίασε επίσης ότι “επί 16 χρόνια δεν κοίταξα καραμανλικούς, μητσοτακικούς, σαμαρικούς και αύξησα το ποσοστό μου” και στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ.Γιακουμάτος φωνάζονας “σε όλη τη Β’ Αθηνών”. Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου του απάντησε “όχι Γεράσιμε σε όλη. Και να ξέρεις ότι οι φαλακροί δεν έχουν μιζανπλι”.

Γιατί έκλεισε νωρίτερα από το αναμενόμενο η συνεδρίαση μέσα σε σαμαρική συγκίνηση

Την ώρα που το μέλος της ΠΕ Γιώργος Πέτραινας αναφερόταν στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ν.Δ τον διέκοψε. “Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο, δε με έβλεπε ούτε το σπίτι μου, δεν υπολόγισα ούτε το πρόβλημα υγείας. Έβλεπα μπροστά μου μόνο την Ελλάδα. Και βέβαια μπορούσαμε να κάνουμε κι εκείνο και το άλλο όμως οι κίνδυνοι ήταν πραγματικοί και τώρα τους βλέπουμε. Χρειαζόμασταν πράγματι γύρω στον ενάμιση χρόνο για να βγούμε από το τούνελ και τώρα ξαναμπαίνουμε στο τούνελ. Όποιος για μία στιγμή μπει στη θέση μου θα καταλάβει. Εγώ φρόντισα πάντα να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Δε μάζευα από ΟΠΕΚΕΠΕ και δεξιά κι αριστερά”, είπε.

Στο σημείο αυτό σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ “οι σύνεδροι φορτίστηκαν συναισθηματικά, ακολούθησαν παρατεταμένα χειροκροτήματα, παραιτήθηκαν των ομιλιών τους οι υπόλοιποι 50 που είχαν εγγραφεί και έληξε η συνεδρίαση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα