Ο ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ένα viral βίντεο και μια όμορφη πρωτοβουλία που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα
Καφές σε αναμονή. Μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από τη Νάπολη τη δεκαετία του ’40, έγινε παράδοση στην Ιταλία και τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί μέσω του διαδικτύου σε πολλές χώρες του κόσμου, φιλοδοξεί να μεταφέρει σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας μια ομάδα φοιτητών της δραματικής σχολής Δήλος. Η ιδέα είναι απλή. Όταν πας να πιεις έναν καφέ, πλήρωσε ακόμα έναν που το κατάστημα θα κρατήσει «σε αναμονή» για να καταναλωθεί αργότερα από έναν συμπολίτη σου που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον αγοράσει.
Στα εργατικά καφενεία της Νάπολης υπήρχε ο caffé sospeso για κάθε Ιταλό που δεν μπορούσε να στερηθεί τον εσπρέσο του. Η παράδοση αποδυναμώθηκε σταδιακά με την οικονομική ανάκαμψη για να εμφανιστεί ξανά πριν από μια δεκαετία. Πλέον, μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο καταστημάτων σε δεκάδες χώρες και δεν αφορά μόνο στον καφέ. Την περασμένη χρονιά αίσθηση προκάλεσε στις ΗΠΑ ένας πρώην χρηματιστής της Wall Street ο οποίος άνοιξε πιτσαρία που χρεώνει 1 δολάριο το κομμάτι και ενθαρρύνει τους πελάτες της να δωρίσουν ένα ακόμα δολάριο για να δοθεί ένα ακόμα κομμάτι σε έναν άστεγο.
Στην Ελλάδα, το περιοδικό δρόμου Σχεδία, που υποστηρίζει έμπρακτα άστεγους και άπορους, ξεκίνησε να εφαρμόζει την ιδέα του «καφέ που περιμένει», προσεγγίζοντας ιδιώτες και επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης. Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, οι τριτοετείς σπουδαστές της δραματικής σχολής Δήλος δημοσίευσαν ένα βίντεο για την προώθηση της ιδέας και την επέκτασή της και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με σκοπό να εφαρμοστεί όπως λένε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για την υποστήριξη όχι μόνο άστεγων και άπορων αλλά και φοιτητών και χαμηλοσυνταξιούχων και ανθρώπων που ζουν με μισθούς πείνας.
Την ιδέα είχε ο Δημήτρης Πανέλης. «Διάβασα ένα άρθρο για τον καφέ σε αναμονή στην Ιταλία, το έψαξα λίγο και είδα ότι είχε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία από το περιοδικό Σχεδία. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξουμε ένα βίντεο και να προσπαθήσουμε να εξαπλώσουμε την ιδέα σε κάθε γειτονιά. Με έπιασε μια ταχυκαρδία, σκεπτόμενος πόσο ωραίο θα είναι το αποτέλεσμα αν μεγαλώσει όλο αυτό και γίνει μαζικό. Είμαι πολύ χαρούμενος που το βλέπω να πραγματοποιείται» Λέει ο ίδιος στο WE του News247. «Ο καφές είναι η αφορμή για να περάσουμε σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, γάλα, ψωμί, κρέας, φρούτα. Καλούμε να συμμετάσχουν κρεοπωλεία, παντοπωλεία, μπακάλικα, μίνι μάρκετ και όχι μόνο. Έχουν επικοινωνήσει καταστήματα με ρούχα, ακόμα και κομμωτήρια. Το μόνο που ζητάμε από τις επιχειρήσεις είναι να κάνουν μια έκπτωση στους πελάτες για να μοιράζεται το βάρος. Έτσι γίνεται αμοιβαίο και ο κόσμος ανταποκρίνεται ακόμα περισσότερο».
Στο κάλεσμα του Δημήτρη και των συμφοιτητών του έχουν ανταποκριθεί ήδη περισσότερες από 200 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. «Ουσιαστικά έχουμε οργανωθεί μέσω του Facebook. Όποια επιχείρηση θέλει να συμμετέχει μας στέλνει τα στοιχεία της και μια φωτογραφία με τον χαρακτηριστικό πίνακα όπου αναγράφονται τα προϊόντα. Επιπλέον δημιουργήθηκαν εθελοντικές ομάδες σε 19 πόλεις για να οργανωθεί καλύτερα όλο αυτό. Από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Καταστήματα όμως υπάρχουν σε ακόμα περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Για παράδειγμα στη Φλώρινα, το ξεκίνησαν δύο παιδιά σε ένα καφέ και ένα ιχθυοπωλείο, στην Καλαμάτα, στη Ζάκυνθο, επικοινωνούν μαζί μας από πάρα πολλές περιοχές. Στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε και σε κυλικεία σχολείων, και θέλουμε να εξαπλωθεί σε περισσότερα, διότι είναι ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά, μια θετική νοοτροπία. Έτσι δημιουργήθηκε μια λίστα με όλες τις επιχειρήσεις η οποία έχει αναρτηθεί στη σελίδα στο Facebook και ανανεώνεται κάθε ένα μήνα περίπου. Μέχρι στιγμής 200 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στην ανανεωμένη λίστα που θα αναρτηθεί άμεσα θα φτάνουν τις 300. Τώρα θέλουμε να φτιάξουμε και μια εφαρμογή για κινητά που θα το κάνει ακόμα πιο εύκολο».
Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι το γεγονός ότι στην επαρχία κυρίως ο κόσμος ντρέπεται να μπει στα καταστήματα και να ζητήσει. Γι’ αυτό, όπως εξηγεί ο Δημήτρης, προσπαθούν να εμπλέξουν δομές αλληλεγγύης και τοπικούς φορείς σε κάθε πόλη. «Έρχονται σε επικοινωνία οι επιχειρήσεις με τη πρόνοια, με κοινωνικά παντοπωλεία κ.ο.κ. για να διαθέτουν μια φορά το μήνα τα προϊόντα που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτές τις δομές και από εκεί να μοιράζονται σε ανθρώπους που ξέρουν ότι έχουν ανάγκη. Επιπλέον, στην Αθήνα συνεργαζόμαστε με τη Γέφυρα που προσφέρει υποστήριξη στους άστεγους».
Κατά τα άλλα, σημειώνει, η ανταπόκριση είναι εντυπωσιακή. «Ο κόσμος θέλει απλά ένα έναυσμα για να κινητοποιηθεί. Κι εμείς θέλαμε σαν νέα παιδιά να δώσουμε ένα στίγμα για κάποια πράγματα που πραγματικά λείπουν και είναι απαραίτητα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε σε αυτή τη χώρα: εμπιστοσύνη, φιλότιμο, ανθρωπιά, αλληλεγγύη. Αυτή η μικρή ιδέα που μεγαλώνει είναι μια αφορμή για να ξαναθυμηθούμε αυτά τα πράγματα. Ας βοηθήσουμε όλοι να διαδοθεί η ιδέα. Ο στόχος είναι να φτάσει σε κάθε πόλη, σε κάθε χωρίο, σε κάθε γειτονιά σε όλη την Ελλάδα. Μακάρι να έρθει εκείνη η ημέρα που ο κόσμος δεν θα το έχει πια ανάγκη και θα σταματήσουμε. Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν κάποτε συμβεί αυτό».