ΝΔ: Δελφίνοι υπάρχουν. Κάποιοι σπεύδουν, άλλοι περιμένουν

Η επόμενη ημέρα της κεντροδεξιάς έρχεται με αργά βήματα, καθώς λόγω θέρους και εξελίξεων, η τελική φάση της διαδοχής Σαμαρά δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το Σεπτέμβριο. Πως θα διοικήσει μέχρι τότε ο Μεϊμαράκης και πως κινούνται οι επίδοξοι διάδοχοι
- 07 Ιουλίου 2015 06:41
Η επόμενη ημέρα στην κεντροδεξιά ξημερώνει αργά, καθώς λόγω των εξελίξεων αλλά και λόγω θέρους η τελική φάση της διαδοχής Σαμαρά δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το Σεπτέμβριο.
Έτσι η κοινοβουλευτική ομάδα δεν αναμένεται να συνεδριάσει πριν την Τετάρτη και αυτό εφόσον οι εξελίξεις δεν είναι τέτοιες που η Ν.Δ δεν θα δύναται να ομφαλοσκοπεί.
Τίθεται πάντως το ερώτημα πως θα διοικεί ο (προσωρινός) πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης στους τρεις τουλάχιστον μήνες που αναμένεται να διαρκέσει (και αυτό εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης) η θητεία του.
Ο κ.Μεϊμαράκης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον παραιτηθέντα Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος και χθες πήγε στα κεντρικά του κόμματος της Συγγρού αναμένοντας τον προσωρινό διάδοχο του να επιστρέψει από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών) αλλά και με κορυφαία στελέχη της παράταξης (είχε από την Κυριακή το βράδυ τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Κώστα Καραμανλή, το Δημήτρη Αβραμόπουλο, τη Ντόρα Μπακογιάννη κα).
Φέρεται όμως πιθανόν προκειμένου να τηρήσει ισορροπίες και να αποφύγει προβλήματα να διοικεί το κόμμα με ένα διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο, στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι επίδοξοι διάδοχοι, με άπαντες ως εγγυητές της ενότητας της παράταξης.
Ανακοινώθηκε ήδη από χθες το βράδυ συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου του κόμματος σήμερα στη Βουλή στις πέντε το απόγευμα, με τη συμμετοχή πέραν των 14 μελών του άτυπου οργάνου (αιρετών και ex officio) και των συντονιστών των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής. Πρόκειται για τους Σταύρο Καλαφάτη, Νίκο Παναγιωτόπουλο Σοφία Βούλτεψη, Κώστα Τασούλα, Χρήστο Σταϊκούρα και Σίμο Κεδίκογλου.
Υπενθυμίζεται ότι στο πολιτικό συμβούλιο συμμετέχουν ex officio ο πρόεδρος του κόμματος εν προκειμένω δηλαδή ο κ.Μεϊμαράκης, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και τα αιρετά μέλη Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Θανάσης Μπουρας, Γεράσιμος Γιακουμάτος. Δε θα μετέχει προφανώς ο παραιτηθείς Αντώνης Σαμαράς ούτε ο σύμβουλος του Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Στο όργανο αυτό λοιπόν είναι μέλη έτσι κι αλλιώς ορισμένοι δελφίνοι, όχι όμως όλοι. Δεν είναι μέλη για παράδειγμα η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Νίκος Δένδιας.
Οι δύο πρώτοι έχουν ούτως ή άλλως αποφασίσει να μην προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση ή δήλωση μέχρι να διαφανεί που οδεύει η χώρα. Ο τρίτος όμως δεν έκρυψε την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία μιλώντας χθες στο Βήμα FM, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ.Καραμανλή στο γραφείο του πρώην προέδρου της Ν.Δ.
Αλλά και ο κ.Βορίδης, ο οποίος είχε κάνει πίσω όσο παρέμενε ο κ.Σαμαράς στην ηγεσία, μιλώντας χθες το πρωί στον Ant1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα όταν έλθει η ώρα.
Ενώ ο κ.Βαρβιτσιώτης δήλωνε με νόημα στο Mega ότι η Ν.Δ “έχει ανάγκη να εκφραστεί από τη νέα γενιά”.
Μέχρι και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης έσπευσε να δηλώσει παρών στις εσωκομματικές διαδικασίες “τώρα που γυρίζει”.