ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ‘ΕΡΙΞΑΝ’ ΤΟ TWITTER ΤΟ 2015
Στο μαγικό κόσμο των social media ένα φόρεμα μπορεί να έχει την ίδια επιρροή με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ ούτε ο ίδιος ο πλανητάρχης Ομπάμα δεν μπορεί να νικήσει μια αγορίστικη μπάντα
Ο Δεκέμβριος είναι διαχρονικά ο μήνας των ανασκοπήσεων. Καθώς η χρονιά οδεύει προς το τέλος της, θυμόμαστε και αξιολογούμε γεγονότα για να καταλήξουμε στα πιο σημαντικά, να εντοπίσουμε τις στιγμές εκείνες που επηρέασαν περισσότερο τον κόσμο μας το 2015 και να περάσουμε λίγο σοφότεροι στο νέο έτος. Μια διαδικασία που αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν περνά από το φίλτρο των social media. Εκεί που η σημασία και η επιρροή ενός γεγονότος είναι απολύτως μετρήσιμη και αλληλένδετη με την εμπλοκή των ίδιων των χρηστών.
Πριν από μερικές ημέρες το Twitter έδωσε στη δημοσιότητα τη δική του ανασκόπηση της χρονιάς, με βάση τα tweet, τα hashtag και τα emoji που τιτίβισαν περισσότερο οι 320 εκατομμύρια χρήστες του. Κατέγραψε τα πιο δημοφιλή tweet, τα θέματα που συζητήθηκαν πιο πολύ και κατέληξε στις δέκα ‘στιγμές’ του 2015 με τη μεγαλύτερη επιρροή. Ας δούμε αναλυτικά τι συνέβη τη χρονιά που πέρασε στο μαγικό κόσμο των social media, όπου ένα φόρεμα μπορεί να έχει την ίδια επιρροή με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και οι One Direction βγάζουν “νοκ άουτ” τον Μπάρακ Ομπάμα.
Το top 10 της επιρροής
#JeSuisParis
Το hashtag #PrayForParis (Προσευχηθείτε για το Παρίσι) δημιουργήθηκε αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου και αναδείχθηκε πολύ γρήγορα σε παγκόσμιο trend. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα δημοφιλές έγινε το hashtag #PortOuverte, δηλαδή ανοιχτή πόρτα, μέσω του οποίου κάτοικοι της “πόλης του φωτός” δήλωναν την πρόθεσή τους να ανοίξουν τα σπίτια τους σε όποιον δεν μπορούσε να επιστρέψει στο δικό του και χρειαζόταν ένα ασφαλές μέρος για να περάσει τη νύχτα. Αντιστοίχως μεγάλη επιρροή στο Twitter είχε και η αιματηρή επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, που συνέβη δέκα μήνες πριν τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου. Τότε, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο τουίταραν με το hashtag #JeSuisCharlie (Είμαι κι εγώ Σαρλι), στη μνήμη των θυμάτων και υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης.
#BlackLivesMatter
Μία φράση που τιτιβίστηκε 9 εκατομμύρια φορές μέσα στο 2015, ξεκίνησε ως hashtag για να γίνει κοινωνικό κίνημα και σύνθημα ακτιβιστών που προασπίζονται τα δικαιώματα των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ και διαμαρτύρονται για τη δολοφονική αστυνομική βία. Το κίνημα BlackLivesMatter (Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία) συνδέθηκε με τον τραγικό θάνατο του έφηβου Μάικλ Μπράουν, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στο Φέργκιουσον, τον άοπλο άνδρα που πυροβολήθηκε πισώπλατα από αστυνομικό στο Τσάρλεστον τον περασμένο Απρίλιο καθώς και τις διαδηλώσεις και τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Βαλτιμόρη.
#LoveWins
Το Twitter δεν θρήνησε μόνο τη χρονιά που πέρασε, γλέντησε κιόλας και μάλιστα για τα καλά. Με το hashtag και το emoji #LoveWins (Η αγάπη νικά) οι χρήστες γιόρτασαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στις 26 Ιουνίου, ενώ το hashtag #HomeToVote έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές όταν εκπατρισμένοι Ιρλανδοί ομοφυλόφιλοι που επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στο γάμο στο δημοψήφισμα της 21ης Μαΐου, άρχισαν να μοιράζονται την εμπειρία τους.
#RefugeesWelcome
Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη στο Twitter. Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να φτάσουν στη γηραιά ήπειρο και να ζητήσουν άσυλο, ακτιβιστές και απλοί πολίτες ζητούσαν από τις ευρωπαϊκές χώρες να υποδεχθούν τα καραβάνια των απελπισμένων. Και εγένετο το hashtag #RefugeesWelcome (Πρόσφυγες καλοσωρίσατε).
#IStandWithAhmed
Το Σεπτέμβριο, ένας 14χρονος μαθητής από το Τέξας, συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία ότι έφτιαξε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και τον πήγε στο σχολείο του θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των συμμαθητών και των καθηγητών του. Στην πραγματικότητα, το μόνο που έκανε ο Αχμέντ Μοχάμεντ ήταν να φτιάξει ένα αυτοσχέδιο ρολόι, εκπληρώνοντας τη σχολική εργασία που του είχε ανατεθεί! Η φωτογραφία του με τις χειροπέδες έγινε viral στο Twitter. Σε λιγότερο από 6 ώρες, προς υπεράσπιση του 14χρονου, εμφανίστηκε το hashtag #IStandWithAhmed (Συμπαρίσταμαι στον Αχμέντ), προκαλώντας μια παγκόσμια συζήτηση με περισσότερα από 370 χιλιάδες tweet. Στο πλευρό του νεαρού στάθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, προσκαλώντας τον ίδιο και την οικογένειά του στο Λευκό Οίκο.
#Elections2015
Οι εθνικές εκλογές αναδεικνύουν το Τwitter ως μια σημαντική πλατφόρμα επικοινωνίας για πολιτικά ζητήματα. Φέτος, καθώς οι πολίτες προσέρχονταν στις κάλπες σε Αργεντινή, Καναδά, Σιγκαπούρη, Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο, τα tweet και τα hashtag έδιναν και έπαιρναν.
#FIFAWWC
Οι φίλαθλοι που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στον Καναδά φέτος το καλοκαίρι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών, παρακολούθησαν εξ αποστάσεως και μέσω Twitter, προκαλώντας μια τεράστια παγκόσμια συζήτηση. Τα tweet για το #FIFAWWC διαβάστηκαν 9 δισεκατομμύρια φορές από τις 6 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, καθιστώντας τη διοργάνωση ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα της χρονιάς.
#PlutoFlyby
Το Twitter δεν υπήρχε όταν το New Horizons της NASA εκτοξεύθηκε από τη γη το 2006, αλλά είχε την τιμητική του στις 14 Ιουλίου του 2015, όταν το διαστημόπλοιο έφτασε 7.750 μίλια από την επιφάνεια του Πλούτωνα, διασφαλίζοντας εκπληκτικές εικόνες. Τα σχετικά tweet ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο μέσα σε μία μέρα.
#TheDress
BlueandBlack ή #WhiteandGold; Ιδού η απορία! Η φωτογραφία ενός φορέματος που οι μισοί έβλεπαν μπλε και μαύρο και οι άλλοι μισοί έβλεπαν λευκόχρυσο (ανάλογα με το φωτισμό) έγινε viral με περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια tweets στις 26 και 27 Φεβρουαρίου.
#CaitlynJenner
Όταν ο πατέρας των Καρντάσιαν έκανε αλλαγή φύλου, έφτιαξε νέο λογαριασμό στο Twitter για να συστηθεί στον κόσμο ως Κέιτλιν Τζένερ. Χρειάστηκαν μόλις δύο δημοσιεύσεις και η Κέιτλιν έγινε το νούμερο ένα θέμα στο Twitter, ενώ την ακολούθησαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέσα σε τέσσερις ώρες. Κάπως έτσι, η Τζένερ έκλεψε το ρεκόρ του πιο γρήγορα αναπτυσσόμενου λογαριασμού στο Twitter μέσα από τα χέρια του Μπάρακ Ομπάμα.
Τα πιο δημοφιλή tweet
Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε φέτος πολλά πλήγματα στο Twitter. Όχι απλά έχασε το ρεκόρ του πιο γρήγορα αναπτυσσόμενου λογαριασμού, αλλά κατατροπώθηκε και στη λίστα με τα πιο δημοφιλή tweet από μια αγορίστικη μπάντα. Στην κορυφή φιγουράρει το μήνυμα του Χάρι Στάιλς προς τους θαυμαστές των One Direction, αμέσως μετά την αποχώρηση του Ζέιν Μάλικ από τη μπάντα. Έγινε retweeted 717.000 φορές και έλαβε 741.000 like. Ακολουθεί μήνυμα του ίδιου του Μάλικ, ενώ τρίτο είναι μήνυμα άλλου μέλους της μπάντας, του Λίαμ Πέιν. Ο Μπάρακ Ομπάμα έρχεται τέταρτος και καταϊδρωμένος με ένα πανηγυρικό μήνυμα για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων στις ΗΠΑ, το οποίο ακολουθεί ακόμα ένα μήνυμα των One Direction, από τον Λούις Τομλινσον.
Εντύπωση προκαλεί η 6η θέση που καταλαμβάνει το tweet του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, αν δεν γνωρίζει κανείς πόσο δημοφιλές είναι το Twitter στους Σαουδάραβες. Το 40% των χρηστών του Twitter παγκοσμίως μένουν σε αραβικές περιοχές. Επίσης η λίστα περιλαμβάνει ένα βαθυστόχαστο tweet του Κάνι Γουεστ, ευχές γενεθλίων από τον Νάιαλ Χόραν (των One Direction φυσικά), το τελευταίο tweet του θρύλου των Star Trek Λεοναρντ Νιμοϊ και βεβαίως το πρώτο Tweet του πατέρα Καρντάσιαν ως Κέιτλιν Τζένερ.