Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου: Από το 2016 η εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου

Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου: Από το 2016 η εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου

Ελπίζουμε να αρχίσουμε την κατασκευή του τερματικού σταθμού το 2016 και να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο στις αρχές του 2020, λέει ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου, Χ. Έλληνας

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει στην Κύπρο μετά το επιτυχημένο άναμμα της φλόγας στη δοκιμαστική παραγωγή κυπριακού φυσικού αερίου από τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

“Τα τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν και η δοκιμαστική παραγωγή συνεχίζεται χωρίς προβλήματα και θα ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας”, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου, Χαράλαμπος Έλληνας.

“Ελπίζουμε να αρχίσουμε την κατασκευή του τερματικού σταθμού το 2016 και να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο στις αρχές του 2020” λέει και προσθέτει: “Φιλοδοξία μας είναι να γίνει το Βασιλικό, όπου ο τερματικός σταθμός υγροποίησης του φυσικού αερίου, θα κατασκευαστεί κόμβος για όλη την περιοχή. Είμαστε σε συνομιλίες και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τον Λίβανο και το Ισραήλ”.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων σημειώνει ότι με τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία της Κύπρου, η εξαγωγή φυσικού αερίου και τα οφέλη από αυτή θα έχουν τεράστια σημασία για τη χώρα.

Σε ότι αφορά τα πιθανά κοιτάσματα και στα έξι αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, δηλώνει χαρακτηριστικά:

“Στο οικόπεδο 12 μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα δεν ξέρουμε ακόμη, αλλά θα σας πω τα αποτελέσματα που είχαμε από την ερευνητική γεώτρηση του 2011. Τότε είχαμε ανακοινώσει ότι υπάρχει 25% πιθανότητα να έχουμε οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, 50% να έχουμε επτά τρισεκατομμύρια και 75% πιθανότητα να έχουμε πέντε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Υπάρχει μια μελέτη της Αμερικανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης για την περιοχή της Λεβαντίνης, που περιλαμβάνει και την Κύπρο και αυτοί είχαν υπολογίσει ότι όλη η περιοχή περιέχει 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, τα μισά από τα οποία είναι στην Κύπρο.

Τώρα εμείς έχουμε αδειοδοτήσει συνολικά έξι οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και από τις αρχικές μελέτες που κάναμε οι υπολογισμοί μας είναι ότι και τα έξι οικόπεδα μπορεί να περιέχουν έως 40 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Έως το 2025 η Κύπρος θα μπορούσε να είναι σε θέση να εξάγει 25 εκατομμύρια τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, ξεκινώντας με 5 εκατομμύρια τόνους έως το 2020.

Οι προοπτικές της αγοράς του φυσικού αερίου παγκοσμίως είναι ιδιαίτερα καλές, αφού αυτό θα αποτελέσει σχεδόν το 1/3 των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040″.

Σχετικά με την έναρξη της εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Κύπρο, αναφέρει:

“Σήμερα είχαμε μια συζήτηση με νομικούς παράγοντες για τη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και μέχρι το τέλος του χρόνου το νομικό θέμα να έχει κλείσει. Ελπίζουμε να αρχίσουμε την κατασκευή του τερματικού σταθμού το 2016 και να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο στις αρχές του 2020.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης είχε πει από τον περασμένο Μάιο ότι η Κύπρος προχωρεί με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου κατασκευής τερματικού σταθμού στο Βασιλικό για να εξαγάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αν στο μέλλον έχουμε πολύ φυσικό αέριο, θα κοιτάξουμε και εναλλακτικές εξαγωγές. Η αρχή θα είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο”.

“Φιλοδοξία μας είναι να γίνει το Βασιλικό κόμβος για όλη την περιοχή. Είμαστε σε συνομιλίες και με το Ισραήλ και το Λίβανο να γίνει το Βασιλικό κόμβος της περιοχής. Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον από το Λίβανο και το Ισραήλ”, προσθέτει.

“Είναι κάτι το αφάνταστο για εμάς. Με τη δύσκολη κατάσταση, που βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας, η εξαγωγή φυσικού αερίου και τα οφέλη από αυτή θα έχουν πελώρια σημασία για την Κύπρο”, καταλήγει ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το κατά πόσο θα βοηθήσει η εξαγωγική στρατηγική την κυπριακή οικονομία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα