Πορεία στην Ομόνοια έκαναν οι πρόσφυγες

Πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά από μετανάστες που κατευθύνθηκαν στην Ομόνοια. "Ξεπαγώνει" η αγορά ενοικίου δια του προσφυγικού (Pics)
- 30 Μαρτίου 2016 19:05
Πορεία διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης, μετανάστες και πρόσφυγες.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως, “Ανοίξτε τα σύνορα”, “Ενάντια στην Ευρώπη – φρούριο”, οι μετανάστες και πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στην πύλη Ε-3 του Πειραιά.
Από εκεί μετέβησαν στο σταθμό του ΗΣΑΠ, προκειμένου να φτάσουν στην Ομόνοια, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και νέα πορεία.
Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στο κέντρο της Αθήνας όσο ήταν σε εξέλιξη.
Στο πλάι των προσφύγων και των μεταναστών, βρέθηκαν συλλογικότητες και φοιτητικοί σύλλογοι που ζητούσαν το άνοιγμα των συνόρων. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν επίσης να μην επιστρέψουν στην Τουρκία την οποία και δεν θεωρούν ασφαλή χώρα.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των κλειστών συνόρων και τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Την υλοποίηση του έργου που αφορά την ενοικίαση 200 διαμερισμάτων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν άλλωστε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φίλιππε Λέκλερκ.
Πρόκειται για τη συμφωνία του δήμου Αθηναίων με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που αφορά την προσωρινή στέγαση προσφύγων, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν έως 6 ωφελούμενοι (ένοικοι) ανά διαμέρισμα και εναλλαγή των ωφελουμένων. Το πρόγραμμα θα στεγάσει συνολικά έως 3.000 ωφελούμενους και αφορά αιτούντες άσυλο (Asylum seekers) και υποψήφιους για μετεγκατάσταση από τη χώρα (Relocation Scheme).
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι “η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μία ακόμη μεγάλη συμβολή της πόλης της Αθήνας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ότι η δημοτική αρχή της Αθήνας θα συνεχίσει να εργάζεται, προκειμένου να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και παράλληλα η εύρυθμη λειτουργία της πόλης”.
“Ήδη από τον Αύγουστο του 2015, ο δήμος Αθηναίων έχει παραχωρήσει χώρο για τη δημιουργία μίας δομής Φιλοξενίας – πρότυπο, εκείνης του «Ελαιώνα», που από τα 14 στρέμματα που διατέθηκαν αρχικά, επεκτάθηκε στα 24 τον Δεκέμβριο του 2015 και πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στα 37 στρέμματα. Ήδη από το καλοκαίρι του 2015, ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9,84 μεταδίδει δύο δελτία ειδήσεων ημερησίως στα Αραβικά, καθώς και ότι σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τυπώθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράστηκε στη Λέσβο, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι πρόσφυγες “ξεπαγώνουν” την αγορά ενοικίων
Επίσης, έτοιμες να φιλοξενήσουν τις πρώτες οικογένειες προσφύγων είναι 300 περίπου κατοικίες στην Αθήνα, ενώ στην αναζήτηση επιπλέον σπιτιών στο κέντρο της πρωτεύουσας, στη Θεσσαλονίκη, στην Κω, στη Λέρο, στη Χίο, στη Μυτιλήνη και στη Σάμο βρίσκεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Όπως αναφέρει το Έθνος, τους χώρους νοικιάζουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα “Relocation Scheme and Emergency Response”, έναντι αντιτίμου που φτάνει έως και τα 400 ευρώ, και θα φιλοξενούνται μόνο πιστοποιημένοι πρόσφυγες (και όχι μετανάστες), οι οποίοι περιμένουν να εγκριθεί το αίτημα τους ώστε να μετεγκατασταθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι ΜΚΟ προκαταβάλλουν τα ενοίκια όλης της χρονιάς δίνοντας ανάσα ρευστότητας σε ιδιοκτήτες του κέντρου που επί χρόνια είχαν ξενοίκιαστα τα διαμερίσματά τους, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν και τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ καθώς και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν από τη διαμονή των προσφύγων.
Στα μισθωμένα διαμερίσματα εγκαθίστανται προσωρινά μόνο οικογένειες με παιδιά, που μένουν αυτή την περίοδο σε ξενοδοχεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την 1η Μαρτίου είχαν στεγαστεί μέσω αυτού του προγράμματος 831 αιτούντες άσυλο (761 σε ξενοδοχεία στην Αθήνα, τη Λέσβο και τη Σάμο και 70 σε διαμερίσματα). Ως προς τη γεωγραφική ανάπτυξη των θέσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος παροχής ενοικιαζόμενης στέγασης, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα καλύπτονται κυρίως με την ενοικίαση διαμερισμάτων, ενώ Λέσβος, Χίος και Κως καλύπτονται κυρίως με κουπόνια για ξενοδοχεία.
Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι τα ακίνητα να μπορούν να φιλοξενούν από 4 έως και 6 άτομα, να είναι άνω των 60 τ.μ., σε καλή κατάσταση, να μη φέρουν φορολογικά βάρη ή άλλες οφειλές και να μην εκκρεμούν κληρονομικές εκκρεμότητες. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ειδική ομάδα των ΜΚΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα διενεργεί επιτόπια εκτίμηση και αξιολόγηση, προκειμένου να εισηγηθεί τη μίσθωση του ακινήτου.
Οι ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να νοικιάσουν το ακίνητό τους σε κάποια ΜΚΟ που συνεργάζεται με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΑΡΣΙΣ για την Αθήνα (στο 210 8259880 ή στο [email protected]) και με την PRAKSIS για τη Θεσσαλονίκη (τηλέφωνο 2310 556145 και mail [email protected]).