Αναβολή στη δίκη των συλληφθέντων ναυτικών του ‘Lassea’. Νέα εμπλοκή με την απάντληση του ‘ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ’

Αναβολή στη δίκη των συλληφθέντων ναυτικών του ‘Lassea’. Νέα εμπλοκή με την απάντληση του ‘ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ’

Ελλιπής η δικογραφία που έχει συνταχθεί εναντίον του πλοιάρχου και το Α’ Μηχανικού του "Lassea" που συνελήφθησαν για λαθρεμπορία καυσίμων, λέει στο News 24/7 ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος. Νέα εμπλοκή με το πλοίο που ανέλαβε την απάντληση του "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ". Τι αναφέρει ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ για τις έρευνες του πλοίου «Αιγαίο». Βίντεο και Φωτογραφίες του News 24/7

Της Μίκας Κοντορούση

Για το μεσημέρι της Παρασκευής αναβλήθηκε η δίκη των δύο αξιωματικών του “Lassea”, του δεξαμενόπλοιου που ανέλαβε από το περασμένο Σαββατοκύριακο την απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός του δεξαμενόπλοιου «Lassea» (ανήκει στην εταιρία Mare Hellas Shipping) πέρασαν το κατώφλι του αυτόφωρου Μονομελούς Πρωτοδικείου στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά λίγο μετά τις 2.30 μμ.

Δείτε τι δήλωσε ο συνήγορος του Μηχανικού, Πέτρος Μαντούβαλος

Δείτε τι δήλωσε η συνήγορος του πλοιάρχου, Αναστασία Τσατραφίλια

Οι δύο αξιωματικοί συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης, καθώς μετά τον έλεγχο λιμενικών και τελωνειακών Αρχών,  εντοπίστηκε στα διπύθμενα του πλοίου, ποσότητα λαθραίων καυσίμων. Η ποσότητα των πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά, αγγίζει με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα 45 με 55 κυβικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία Πειραιά, άσκησε στους δύο συλληφθέντες δίωξη, για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος και τους παρέπεμψε σε δίκη. Οι δύο ναυτικοί κρατούνταν προσωρινά στο Λιμεναρχείο, οπότε και κατέφθασαν στα δικαστήρια, συνοδευόμενοι από άνδρες του Λιμενικού.

«Θέλουμε να τελειώνουμε. Η δικογραφία είναι ημιτελής και απρόσεχτη», δήλωσε στο news 24/7 ο ένας εκ των δύο δικηγόρων, Πέτρος Μαντούβαλος. Και συνέχισε: «Θα κληθούν να καταθέσουν μάρτυρες από τον τεχνικό έλεγχο, αλλά και λιμενικοί». 

Υπενθυμίζεται ότι το «Lassea» έπαιρνε μέρος στην επιχείρηση απάντλησης καυσίμων του «Αγία Ζώνη ΙΙ», αλλά το μεσημέρι της Τρίτης αποχώρησε από την επιχείρηση, καθώς εκτός από το λαθρεμπόριο καυσίμων, έληξαν και τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του.

Το «Lassea» έχει κατασχεθεί και αυτή στη στιγμή, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ασπροπύργου, με τη διαδικασία απάντλησης καυσίμων από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» να βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα».

Εμπλοκή και με το νέο πλοίο που ανέλαβε την απάντληση

Στο μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης, αναμένονταν ο κατάπλους του δεξαμενόπλοιου NEDA (ξεκίνησε από την Καβάλα), προκειμένου να προχωρήσει με ταχείς και προσεχτικούς ρυθμούς την απάντληση καυσίμων από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Ωστόσο, το εν λόγω πλοίο παρέμεινε στη Σκύρο λόγω ισχυρών ανέμων. Τη σκυτάλη πήρε το «Aegean Princess 1», με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να δεσμεύεται ότι «στις 16.00 θα πιάσει δουλειά και έτσι θα προχωρήσουμε».

«Στις 16.00, με διαβεβαίωσε ο λιμενάρχης, ότι το πλοίο θα είναι εκεί. Θα πάει εκεί να φορτώσει, για να τελειώνουμε!», είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο ραδιόφωνο «Real FM».

Επίσης, ο ίδιος αποκάλυψε ότι ζήτησε, με έγγραφο του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να επανεξεταστούν όλες οι αθωωτικές αποφάσεις για υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων της τελευταίας δεκαετίας.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Έχω ζητήσει προφορικώς και γραπτώς από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα πάει και ανάλογη αναφορά στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να επανεξεταστούν, την τελευταία δεκαετία, οι αθωωτικές αποφάσεις, οι εφετειακές, για όλες τις υποθέσεις λαθρεμπορίου. Νομίζω ότι αυτή είναι η κίνηση που έπρεπε να γίνει». Και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν να ξεσκεπαστούν όλες αυτές οι ιστορίες που βρίθουν από διάφορες υποψίες και πληροφορίες».

Η διαδικασία απάντλησης πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχει σταματήσει από την Τρίτη, όταν την ίδια ώρα δίνεται μάχη για την απορρύπανση του Σαρωνικού.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί πάνω από τα 2/3 (1.533 κυβικά), με ζητούμενο να παραμένει, τόσο η ποσότητα του καυσίμου που διέρρευσε στις παραλίες, όσο και το πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η απορρύπανση των ακτών σε Σαλαμίνα και νότιο παραλιακό μέτωπο Αττικής.

Το ΕΛΚΕΘΕ «σαρώνει» τον Σαρωνικό

Στο μεταξύ, σάλπαρε την Πέμπτη το επιστημονικό ωκεανογραφικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να διαπιστώσει με δειγματοληπτικούς ελέγχους, το επίπεδο της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή του ευρύτερου Σαρωνικού.

Το ερευνητικό σκάφος θα ακολουθήσει ένα ακριβές πλέγμα σταθμών για να διαπιστώσει την κατάσταση του βυθού και κατά πόσο έχει επηρεαστεί η βιοποικιλότητα από τη θαλάσσια ρύπανση.

Συνολικά, 21 επιστήμονες από το τμήμα Βιοχημικής του πανεπιστημίου Κρήτης θα εργαστούν εντατικά, προκειμένου να συλλέξουν δείγματα στη διάρκεια της περίπου 1.5 ημέρας που θα διαρκέσει το ταξίδι του πλοίου «Αιγαίο» από την Σαλαμίνα, έως την Ανάβυσσο και τη Γλυφάδα.

«Το πλοίο θα προσεγγίσει την ισοβαθή ζώνη, σε απόσταση 20 με 40 μέτρων. Επιστρέφουμε την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε εικόνα από το ποια περιοχή έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ρύπανση. Συλλέγουμε δείγματα και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα, οπότε και θα μιλήσουμε με βεβαιότητα», ανάφερε στοNews 24/7, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΘΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου ζητά ο Κουρουμπλής

Λίγο νωρίτερα, την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ώστε να ξεμπλοκαριστούν ορισμένες διαδικασίες που σχετίζονται με την απορρύπανση μετά το ναυάγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές δεν επιτρέπουν να ξεφορτώσει το πετρέλαιο που έχει απαντλήσει το κατεσχεμένο πλοίο.

Ζητήθηκε επίσης, η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την διευκόλυνση των διαδικασιών που αφορούν στην εξεύρεση άλλου πλοίου για να συνεχίσει την απάντληση από το «Αγία Ζώνη ΙΙ». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του βυθισμένου πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχει αντιρρήσεις με τις προτάσεις που γίνονται για συγκεκριμένα πλοία απάντλησης και ζητάει να μεταβούν άλλες εταιρίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα