Δήμαρχος Άη Στράτη στο NEWS 247: ‘Πονάμε’΄για έμπειρο ιατρικό προσωπικό

Δήμαρχος Άη Στράτη στο NEWS 247: ‘Πονάμε’΄για έμπειρο ιατρικό προσωπικό

Η δήμαρχος του ακριτικού νησιού μιλά στο NEWS247 για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί καθώς και για τις προοπτικές του για τουριστική ανάπτυξη και πολιτιστική ανάπτυξη

Η 29χρονη Μαρία Κακαλή είναι γέννημα θρέμμα του ακριτικού Αγίου Ευστρατίου, γνωστού και ως «Άη Στράτη». Το 2014 ανέλαβε χρέη δημάρχου και ηγείται ενός δημοτικού συμβουλίου του νησιού με μέσο όρο ηλικίας μόλις τα 35 έτη.

Κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, βασικού παράγοντα για τη ζωή και λειτουργία του νησιού και τα κατάφερε.

Ως επικεφαλής ενός ακριτικού νησιού του Βορείου Αιγαίου, η ομάδα του Tedx Athens 2017 έκρινε ότι αποτελεί ιδανική εκπρόσωπο για να μιλήσει στην φετινή θεματική του συνεδρίου με τίτλο Όρια/Edge. Η ίδια ωστόσο δεν το βλέπει έτσι: «Όλοι οι άνθρωποι καθημερινά ξεπερνάμε τα όριά μας και τις αντοχές μας» δηλώνει και τονίζει ότι αυτό που έχει αξία είναι να μοιραστεί τη ζωή των 270 κατοίκων του Άη Στράτη και την ομορφιά του τόπου της.

Η κα. Κακαλή μιλά στο NEWS247 για το συνέδριο του TEDxAthens, τις προτεραιότητες και το όραμα που έχει για τον Άη Στράτη καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως δήμαρχος και ως μητέρα. 

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε στον Άη Στράτη. Γιατί αποφασίσατε μετά τις σπουδές σας να επιστρέψετε και μάλιστα να ασχοληθείτε με τα κοινά;

«Ο Άη Στράτης για εμένα είναι ο τόπος μου, ο τόπος που μεγάλωσα. Δεν μπορώ να αναφέρω ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το οποίο ξεχωρίζω. Στόχος εξαρχής ήταν αρχικά να δουλέψω στο νησί γιατί θεωρώ πως το περιβάλλον στο συγκεκριμένο μέρος ήταν πολύ καλό. Δεν υπάρχει πιο ιδανική αίθουσα όταν έχεις τρία και τέσσερα παιδιά με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς και να κάνεις μάθημα. Μετά θα έβλεπα τι έκανα. Καλώς ή κακώς όμως η ζωή με κράτησε εδώ, καλώς θα έλεγα γιατί έχω κάνει πια οικογένεια, μεγαλώνω δύο παιδιά στο νησί, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ το καλό μέρος να μεγαλώσουν παιδιά και σιγά σιγά μπήκα και στο κλίμα να ασχοληθώ με τα κοινά.»  

ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ--ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Είστε μια νέα εργαζόμενη μητέρα, δήμαρχος σε ένα μικρό νησί του Βορείου Αιγαίου. Ποιο “ρόλο” βρίσκετε ποιο δύσκολο.

«Νομίζω ότι πιο δύσκολος ρόλος είναι ειλικρινά το να μεγαλώνεις παιδιά. Γιατί στόχος είναι να μεγαλώσουμε συνειδητοποιημένα άτομα, τα οποία θα έχουν συγκεκριμένες αρχές και θα γίνουν πολύ καλοί άνθρωποι και για την κοινωνία και για το περιβάλλον και για όλους τους τομείς της ζωής του. Όσον αφορά στο κομμάτι της δημαρχίας, ναι είναι δύσκολο αλλά βαδίζουμε πάνω σε συγκεκριμένους δρόμους, έχουμε συγκεκριμένους στόχους και όραμα, οπότε είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα εκεί. Το να διαχειριστείς ένα παιδί είναι πιο δύσκολο.

Το νησί είναι τόσο μικρό που με βοηθά να αντεπεξέλθω στους ρόλους μου. Δεν λείπω πάρα πολλές ώρες από το σπίτι οπότε και τα παιδιά μου με βλέπουν και με τον δήμο μπορώ να λειτουργήσω πολύ πιο άνετα. Εμείς δεν έχουμε τεράστιες αποστάσεις, οι αποστάσεις μας είναι δεκάλεπτες με τα πόδια. Οπότε ανά πάσα ώρα και στιγμή αν συμβεί το ο,οτιδήποτε μπορώ να πάω να δω τα παιδιά μου και μετά να επιστρέψω πάλι στον δήμο.»

Πώς θα χαρακτηρίζατε την πολιτική σας πορεία και πώς σας υποδέχθηκε ο κόσμος; Συναντήσατε δυσκολίες;

«Στην αρχή ήταν ένα στοίχημα να μπορέσει ο κόσμος να μας εμπιστευθεί. Ο συνδυασμός μας αποτελείται από άτομα νεαρά σε ηλικία, ο μέσος όρος του δημοτικού συμβουλίου είναι 35-36 ετών.  Θεωρώ ότι ο Άη Στράτης φάνηκε πρωτοπόρος στο κομμάτι αυτό, που μας εμπιστεύθηκε, όχι μόνο για την ηλικία όσο και για το φύλο. Δεν αντιμετώπισα δυσκολίες πολλές στη μετέπειτα πορεία μου. Οι δυσκολίες  αντιμετωπίζονται καθημερινά με την τριβή κυρίως στα προβλήματα που προκύπτουν και πρέπει να λύσουμε. Όσον αφορά στον κόσμο, όμως εννοείται πως έχει μια κριτική άποψη απέναντί μας αλλά θα την είχε όποιος και αν ήταν σε αυτή τη θέση γιατί έχει τις ανάλογες απαιτήσεις από εμάς.»

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σήμερα;

«Όσον αφορά στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, το έχουμε λύσει από την άποψη ότι πλέον έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου λιμανιού, οπότε στοχεύουμε και σε πιο ασφαλείς και πιο γρήγορες ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Όσον αφορά στο κομμάτι της υγείας εκεί ναι θα μπορούσα να πω ότι “πονάμε” λίγο γιατί ενώ θα έπρεπε στο νησί μας να υπηρετεί κάποιος γιατρός γενικής ιατρικής ή παθολόγος μαζί με έναν αγροτικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τώρα έχουμε έναν οπλίτη αγροτικό γιατρό και μία νοσοκόμα. Θέλουμε και πιο έμπειρο προσωπικό. Μετά στόχος είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για να μπορούμε να έχουμε ένα τουριστικό προϊόν, το οποίο θα μπορεί να προβληθεί.»

Ως δήμαρχος όταν θα παραδώσετε τα ηνία, έχετε κάποια προτεραιότητα για το νησί, κάτι που θα θέλατε να αφήσετε;

«Υπάρχει ένα πλάνο όσον αφορά στην ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Θεωρώ ότι έχουμε τις βάσεις για να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε, ούτως ώστε να αναδειχθεί το νησί μας και να έχει όχι μόνο επισκέπτες αλλά και εμείς οι ίδιοι πράγματα να δούμε και να προβάλλουμε.»

Μιλήστε μας λίγο για το TEDxAthens. Σε τι θα εστιάσετε στην ομιλία σας και ποιες προσδοκίες έχετε από το συνέδριο;

«Το θέμα του TEDxAthens είναι τα Όρια/Edge και το κατά πόσο μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τα όριά του και να φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Όταν μίλησα πρώτη φορά με εκπρόσωπο του συνεδρίου μού είπε ότι εγώ και η ιστορία μου είναι καλό παράδειγμα από την άποψη ότι είμαι μια νέα δήμαρχος σε ένα μικρό απομονωμένο νησί. Εγώ από την πλευρά μου δεν το βλέπω έτσι γιατί όλοι μας, όλοι οι άνθρωποι θεωρώ ότι καθημερινά ξεπερνάμε τα όριά μας και τις αντοχές μας. Απλά στόχος και σκοπός είναι να χρησιμοποιούμε αυτά το κομμάτια προς όφελος, και δικό μας αλλά και των ανθρώπων γύρω μας. 

Όσον αφορά στις προσδοκίες, αποφάσισα να συμμετάσχω πιο πολύ για να ακουστεί το νησί. Δε με ενδιαφέρει τόσο η προσωπική προβολή όσο η προβολή του Αγίου Ευστρατίου γιατί ειλικρινά είναι ένα πάρα όμορφο νησί που αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί.»

 

Tedx Athens 2017

Το TEDxAthens επιστρέφει δυναμικά για όγδοη συνεχή χρονιά το Σάββατο 13 Μάϊου στη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσετε τα όρια.

Η φετινή εκδήλωση εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο και διεθνές πολυσυνέδριο ιδεών, πολιτισμού κ τεχνολογίας. Όπως και στα πρωτοπόρα παγκόσμια συνέδρια αντίστοιχου περιεχομένου, μέρος του προγράμματος θα τρέχει παράλληλα σε δυο σκηνές και σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του ΚΠΙΣΝ. Ομιλίες, workshops, συζητήσεις, παρουσιάσεις και Q&A sessions θα εμπλουτίσουν το φετινό πρόγραμμα πολλών ταχυτήτων. Επιπλέον οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μοναδικά μουσικά δρώμενα, να απολαύσουν μια ιδιαίτερα γευστική εμπειρία φαγητού και ποτού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να συμμετέχουν στο βραδινό πάρτι μετά το τέλος του προγράμματος.

Το σκηνικό θα συνθέσουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές που έρχονται να μοιραστούν ιδιαίτερες εμπειρίες και ιστορίες ζωής, με σκοπό να γίνουν η αφορμή, αλλά και οι καταλύτες που χρειαζόμαστε για να ανακαλύψουμε τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας και του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε.

Οι δυο πρώτοι ομιλητές είναι ο Ηλίας Αναστασιάδης, αρχισυντάκτης του Oneman.gr, ο οποίος θα ξεδιπλώσει τα «φύλλα» μιας ιδιαίτερα προσωπικής ιστορίας που τον οδήγησε στα άκρα και ο Leon Logothetis, global adventurer και δημιουργός μεταξύ άλλων της σειράς ντοκιμαντέρ “The Kindness Diaries” το οποίο προβάλλεται μέσα από το Netflix, ο οποίος έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα 90 χώρες και έχει ταξιδέψει σε όλες τις Ηπείρους.

Όπως και πέρυσι, το φετινό ΤEDxAthens θα διαθέσει εισιτήρια με βάσει σειρά προτεραιότητας (first-come, first-served basis). Για πρώτη φορά φέτος θα διατίθενται φοιτητικά εισιτήρια σε μειωμένη τιμή, ενώ για ακόμα μια χρονιά θα δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της εκδήλωσης σε ανέργους, με ειδικά εισιτήρια μηδενικού κόστους.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο φετινό TEDxAthens 2017 μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα του για να αγοράσουν το εισιτήριο τους συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα