Υπέρ της δημοσιονομικής χαλάρωσης Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί

Υπέρ της δημοσιονομικής χαλάρωσης Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί

Υπέρ μείωσης της χρονικής περιόδου πρωτογενών πλεονασμάτων τάχθηκε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη συζήτηση στην Ευρωβουλή για τη δεύτερη αξιολόγηση. Προειδοποίησε όμως ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί νωρίτερα, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι

Συζήτηση για την δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προγράμματος πραγματοποιείται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Αυτή τη φορά στη συζήτηση έλαβε μέρος ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανιζόμενος για πρώτη φορά ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου μετά τα προκλητικά και προσβλητικά σχόλιά του για τους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου και τις γυναίκες, τα οποία προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε κληθεί και στην προηγούμενη Ολομέλεια, ωστόσο είχε αρνηθεί να βρεθεί ενώπιον των ευρωβουλευτών οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είχαν καταφερθεί εναντίον του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η δεύτερη αξιολόγηση έπαιρνε πολύ χρόνο και γι’ αυτό όπως είπε, ο ίδιος ανέλαβε τη πρωτοβουλία να συμφωνηθούν οι βασικές παράμετροι του προγράμματος.

Στην αρχική του τοποθέτηση ζήτησε συγνώμη που δεν ήταν στην προηγούμενη συνεδρίαση, λέγοντας ότι υπήρχαν πολιτικά ζητήματα στην Ολλανδία, αναφερόμενος στις εκλογές της χώρας του. Παράλληλα επανέλαβε ότι η δήλωση για τα “ποτά και τις γυναίκες” δεν είχε στόχο να προσβάλει κανένα στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε:

“Να σεβαστούμε το συμφωνημένο πλαίσιο. Τις επόμενες μέρες μετά τη συνέντευξη μου, οι δηλώσεις μου συνδέθηκαν με τον Νότο. Δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω. Αυτό που ήθελα να πω είχε να κάνει συνολικά με την Ένωση. Λυπάμαι, δεν είχα καμία πρόθεση να στεναχωρήσω κανέναν. Θέλουμε να ενισχύσουμε επιτυχώς τη Νομισματική Ένωση και ο μόνος τρόπος είναι να υπάρξει σύνδεση ευθύνης και αλληλεγγύης”.

Η περίοδος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα πρέπει να μειωθεί

Για την πορεία της αξιολόγησης δήλωσε συγκεκριμένα:

“Πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση έχει αργήσει. Με δική μου πρωτοβουλία επανεκκίνησαν οι συνομιλίες για να φτάσουμε στο κλείσιμο. Για τις συντάξεις τα μέτρα θα αρχίσουν το ’19 και η μεταρρύθμιση για τον φόρο εισοδήματος το ’20, εκτός αν χρειαστεί να εφαρμοστεί νωρίτερα. Προβλέπεται να βελτιωθεί ο εκσυγχρονισμός του δικτύου κοινωνικής προστασίας που σωστά προωθεί η Ελλάδα, πέραν των μεταρρυθμίσεων. Τα θεσμικά όργανα επέστρεψαν και έχω κάθε εμπιστοσύνη πως η συμφωνία για τα τελικά μέτρα θα επιτευχθεί σύντομα. Η περίοδος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα πρέπει να μειωθεί”.

Επιπλέον, κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο μέλλον.

Πρόκειται για μια άποψη που έχει εκφράσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωβουλευτές υποδέχθηκαν ποικιλοτρόπως την “απολογία” Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις που είχε κάνει στη γερμανική εφημερίδα FAZ. Ενώ άλλοι χαιρέτισαν την επεξήγηση του, η επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκρα Κέλερ, ανέφερε πως ο κ. Ντάισελμπλουμ προσέβαλλε τις γυναίκες και “τον μισό πληθυσμό της Ένωσης” και πως όσα είπε περί “παρεξήγησης” δεν επαρκούν.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, στη δευτερολογία του ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε, προσπαθώντας να γίνει πιο συγκεκριμένος:

“Πολλοί ήταν επικριτικοί για όσα είπα. Αποδέχομαι την κριτική. Η επιλογή των λέξεων ήταν ατυχής. Το μήνυμα όμως ισχύει. Για να οικοδομήσουμε την Ένωση θα πρέπει να τηρούνται τα συμφωνημένα. Αυτό θα ήθελα να αφήσω σαν παρακαταθήκη, πως πρέπει να προχωράμε με τα συμφωνηθέντα και με παράλληλη αλληλεγγύη. Οι παρατηρήσεις μου αφορούσαν τις ευθύνες όλων, όχι μόνο κάποιων συγκεκριμένων”.

Τέλος, υποσχέθηκε πως θα επανάλθει στο Κοινοβούλιο με το κλείσιμο της ελληνικής αξιολόγης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει “ανακούφιση του χρέους” και συνέχιση της “θετικής πορείας”.

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Mar. 20, 2017. / 20 , 2017 SOOC

 

Μοσκοβισί: Σε καλό δρόμο η πορεία της αξιολόγησης

Από τη δική του μεριά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, έκρινε πως μέσα στο επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξει το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, είπε:

“Η οικονομία της Ελλάδας αντιστάθηκε στις αναταράξεις το 2015. Το πρωτογενές πλεόνασμα που έπιασε η Ελλάδα το 2016 είναι 4,2% του ΑΕΠ, εννέα φορές καλύτερα από όσο είχαμε ορίσει στην αρχή. Χαιρετίζουμε την απόδοση αυτή. 1,75% προβλέπεται δε για το 2017 και 1,18% για το 2018. Ωστόσο θα πρέπει να μην επαναπαυτούμε. Φαίνεται πως συνεχίζονται οι θετικές τάσεις που καταγράφησαν το 2016.

Παρόλα αυτά η ανεργία είναι ψηλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ώθηση που είχε την περασμένη χρονιά, όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα για να κλείσουμε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση. Έχουμε συμφωνία επί της ουσίας στη Μάλτα και πρέπει να συμπληρωθούν τα κενά. Το σχέδιο μέχρι το 2019 θα είναι ουδέτερο, θα έχουν ουδέτερα αποτελέσματα και υπάρχουν μέτρα 2% για την ανάπτυξη αν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους, όπως πιστεύουμε πως θα γίνει. Οι θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα και εκτιμώ πως μπορούμε να έχουμε το stuff level agreement”.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε για τη βιωσιμότητα του χρέους:

“Το ελληνικό χρέος να γίνει πιο βιώσιμο, να έχουμε μια πιο ρεαλιστική πορεία για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το πέρας του προγράμματος. Αν δεν γίνει πιο αξιόπιστη η Ελλάδα, δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από την αγορά και θα εξαρτάται μόνιμα από τους εταίρους της”.

Παπαδημούλης: Φτάνει πια με αυτό το πινγκ πονγκ στις πλάτες του λαού μας

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κάλεσε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να οδηγήσει στο “γεφύρωμα” των αντιθέσεων για να φτάσουμε σε οριστική συμφωνία στις 22 Μαΐου.

“Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Το Eurogroup να δώσει το σχέδιο για τη συμφωνία, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να αναγνωριστεί αυτό έμπρακτα, αυτό είναι κάτι που λέει ο κ. Γιούνκερ. Εσείς ομολογείτε ότι το πλεόνασμα για το ’16 έκλεισε πολύ πάνω από τις προβλέψεις. Στις 22 Μαΐου να έχουμε συμφωνία, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αρκετά, έχουν γίνει πολλές θυσίες. Φτάνει πια με αυτό το πινγκ πονγκ στις πλάτες του λαού μας ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο. Κύριε Ντάισελμπλουμ πώς θέλετε να μείνετε στην ιστορία; Ως ο άνθρωπος που γεφύρωσε τις αντιθέσεις ή ως ο άνθρωπος που προσέβαλλε με αυτόν τον τρόπο τον Νότο;”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα