Μειώνεται η απόσταση ΗΠΑ-ΕΕ ως προς την παραγωγικότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μείωσε, τα τελευταία δύο χρόνια, την απόσταση που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ, όσον αφορά την παραγωγικότητα
- 21 Νοεμβρίου 2007 15:58
Η Ευρωπαϊκή Ενωση μείωσε, τα τελευταία δύο χρόνια, την απόσταση που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ, όσον αφορά την παραγωγικότητα, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ταυτόχρονα, υπενθύμισε την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να δοθεί συνέχεια σε αυτή την εξέλιξη.
“Για να επιλύσουν σε βάθος χρόνου τα προβλήματα παραγωγικότητας που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη, πρέπει να συνεχίσουν, δηλαδή να εντατικοποιήσουν την υλοποίηση της στρατηγικής των σημερινών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.
“Υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης της παραγωγικότητας στην Ευρώπη”, εάν εφαρμόσουμε τη στρατηγική της Λισσαβόνας, η οποία “καλεί” για πλέον σημαντικές και στοχευμένες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στα “διεθνούς επιπέδου” ερευνητικά και παιδαγωγικά ιδρύματα, όπως εκτιμούν οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παραγωγικότητα άρχισε να επιβραδύνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 – με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Γερμανίας και της Γαλλίας – ενώ στις ΗΠΑ ο ρυθμός αύξησής της επιταχυνόταν.
Ωστόσο, από τα μέσα του 2005 και μετά, παρατηρήθηκε αντιστροφή της τάσης στην ΕΕ: παράλληλα με την αύξηση της απασχόλησης, η παραγωγικότητα στην Ενωση αυξήθηκε, το 2006, με ρυθμό 1,5% (1,4% στην ευρωζώνη), ενώ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,9%. Εκτιμάται ότι η κατάσταση θα εξακολουθεί να είναι στο μέλλον ευνοϊκή για την ΕΕ, αν και με “ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς”.
Εντούτοις, “η εμφανιζόμενη επιτάχυνση της παραγωγικότητας έρχεται ως αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, της συγκυρίας της οικονομικής ανάκαμψης”, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες. Το 2006, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν 3%, ο ταχύτερος από το 2000.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ρίζα της αναπτυξιακής διαφοράς στη δομική παραγωγικότητα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκεται κυρίως στο χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στην εκμετάλλευση ακινήτων και σε άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες. Βραδεία ήταν η πρόοδος και σε μία σειρά από βιομηχανικούς κλάδους, ιδιαιτέρως στο μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ηλεκτρικά και τα οπτικά. Σημειώνει, επιπλέον, το έλλειμμα επενδύσεων στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες (ICT). Αντιθέτως, οι επιδόσεις της Ενωσης ήταν σημαντικά καλύτερες από αυτές των ΗΠΑ στη βιομηχανία δικτύων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκμεταλλεύθηκε, τέλος, την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της αξιολόγησης για να υπενθυμίσει την σημασία της βελτίωσης του ανταγωνισμού και της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.
(Πηγή: ΑΠΕ)