Χατζηδάκης: Κλείσαμε την ΕΡΤ υπό την πίεση της τρόικας

Την πεποίθησή του πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξέφρασε ο Κωστής Χατζηδάκης. Άφησε αιχμές κατά του Α. Μανιτάκης
- 02 Ιουλίου 2013 16:45
“Δεν είχαμε άλλη επιλογή από τι να κλείσουμε τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα”, υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και κάνει λόγο για “αναγκαίο βήμα”.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Welt”, ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού πρωτίστως τονίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, φιλική προς την επιχειρηματικότητα, αναφέρεται στην ΕΡΤ, για την οποία κάνει λόγο για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της και για “αναγκαίο βήμα”.
“Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί σημάδι της αποφασιστικότητάς μας να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα στην Ελλάδα, ακόμη και εάν το πολιτικό τίμημα για αυτό είναι υψηλό. Και αυτό το κατανοούν οι εταίροι μας και οι επενδυτές”, δηλώνει ο κ. Χατζηδάκης, ενώ στη συνέχεια εξηγεί ότι έπρεπε, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας, μέχρι το τέλος Μαΐου να βρεθούν οι πρώτες 2.000 θέσεις που θα περικόπτονταν.
Στο συγκεκριμένο σημείο αφήνει αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο Α. Μανιτάκης.
“Δεδομένου ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν είχε κάνει μόνος του κάποια πρόταση, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να κλείσουμε τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα”, αναφέρει και προσθέτει ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να περικοπούν συνολικά 4.000 θέσεις στο Δημόσιο.
Παράλληλα ζητά από τους εταίρους “Όχι κυρώσεις, αλλά έναν συμβολισμό αλληλεγγύης” και εμφανίζεται βέβαιος ότι, εάν η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και εκπλήξει θετικά τους εταίρους της, εκείνοι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους.
Μιλώντας ακόμη για το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρεται στις πρόσφατες συμφωνίες με τις εταιρείες Unilever, Philip Morris, Hewlett Packard, Nokia Siemens Network, SAP για δραστηριοποίηση στη χώρα, αλλά και στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Ερωτώμενος δε για τις αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αλλά επαναλαμβάνει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σύμφωνα με το αρχικό της σχέδιο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όρια της υπομονής του ελληνικού λαού, ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει ότι “παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι πολίτες δεν αντιδρούν ακραία” και προσθέτει:
“Ακόμη και όταν ανακοινώσαμε τον Νοέμβριο σημαντικά μέτρα λιτότητας, οι πολίτες αντέδρασαν λιγότερο ακραία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολίτες αντέχουν επειδή αρχίζουν να βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Ως εκ τούτου, πρέπει να εργαστούμε σκληρά ως κυβέρνηση για να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Θέλουμε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει γρήγορα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη”.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις, διαπιστώνει ότι το κλίμα είναι πλέον πολύ καλύτερο από ό,τι στο παρελθόν, επισημαίνει ωστόσο ότι αναμένει και την αλληλεγγύη των εταίρων.
“Δεν χρειαζόμαστε κυρώσεις, αλλά ένα σύμβολο της αλληλεγγύης. Κάτι τέτοιο επιδρά σε ψυχολογικό επίπεδο και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό”, λέει ο υπουργός και, ερωτώμενος αν αυτό το σύμβολο αλληλεγγύης θα μπορούσε να είναι μια δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, δηλώνει ότι η Αθήνα υλοποιεί τους όρους της τρόικας και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί -όπως προβλέπουν οι συμφωνίες- ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα ως το τέλος του έτους.
“Αν είμαστε αξιόπιστοι και εκπλήξουμε θετικά, είμαι σίγουρος ότι οι εταίροι μας θα δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Η καλύτερη απόδειξη για αυτά τα θέματα είναι η ίδια η δουλειά μας”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ