Γερμανία: Λήξη της απεργίας…προς το παρόν

default image

Οι εργαζόμενοι στους Γερμανικούς σιδηροδρόμους ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση της απεργιακής τους κινητοποίησης

Οι εργαζόμενοι στους Γερμανικούς σιδηροδρόμους ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση της απεργιακής τους κινητοποίησης, της σημαντικότερης των τελευταίων ετών, επιστρέφοντας στις θέσεις τους σήμερα Σάββατο, όμως συνδικαλιστές έχουν προειδοποιήσει ότι θα ακολουθήσουν και νέες απεργίες την επόμενη εβδομάδα.

Η απεργιακή κινητοποίηση, η οποία διήρκεσε 62 ώρες, έπληξε τόσο τα φορτηγά όσο και τα επιβατικά τραίνα, εγείροντας ανησυχίες από μέρους κυβερνητικών στελεχών, οικονομικών αναλυτών και επιχειρηματιών για τις συνέπειες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Μεγάλες εταιρίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Audi, αναγκάσθηκαν να διακόψουν εν μέρει τη λειτουργία τους λόγω της έλλειψης υλικών, ενώ στο Αμβούργο, το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, συσσωρεύθηκαν αναρίθμητα κοντέινερ.

Η διαμάχη ανάμεσα στο συνδικάτο των μηχανοδηγών, GDL, και την εταιρία των Γερμανικών σιδηροδρόμων, Deutsche Bahn, διαρκεί από τον Μάρτιο. Οι δύο πλευρές έχουν διακόψει ουσιαστικά κάθε διάλογο και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια από τις δύο πλευρές προτίθεται να υποχωρήσει.

Ο Κλάους Βέλελσκυ, ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις εάν η Ντώυτσε Μπαν δεν παρουσιάσει νέα πρόταση και εκφράζονται φόβοι πως η διένεξη θα διαρκέσει έως και τα Χριστούγεννα. Η διοίκηση της Ντώυτσε Μπαν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα προβεί σε νέα προσφορά. Η απεργία ακινητοποίησε το 70-75% των δρομολογίων στην ανατολική Γερμανία, και το 20-50% στην δυτική.

Η σχεδόν εχθρική σχέση του ηγέτη του GDL Μάνφρεντ Σελ και του επικεφαλής της Ντώυτσε Μπαν Χέλμουτ Μέντορν καθιστούν τις διαπραγματεύσεις ακόμη δυσκολότερες. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, ωστόσο οι πιέσεις προς την καγκελάριο Μέρκελ να παρέμβει στην διένεξη και να αναλάβει ενεργότερο ρόλο εντείνονται.

Οι συνδικαλιστές διαμαρτύρονται για το ότι τα 34.000 μέλη του GDL είναι υποαμοιβόμενα εάν οι μισθοί συγκριθούν με άλλες χώρες της Ευρώπης, ζητούν χωριστή συλλογική σύμβαση και αυξήσεις έως και 31%, αίτημα που η διοίκηση της εταιρίας απορρίπτει απερίφραστα.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα