Σφίγγει ο κλοιός για το έλλειμμα

Εξοργισμένη η Κομισιόν εξαιτίας του εκτροχιασμού του ελλείμματος και της αναθεώρησης των στατιστικών στοιχείων. Βαριές κατηγορίες από Παπαθανασίου
- 21 Οκτωβρίου 2009 09:48
Εξοργισμένη η Κομισιόν εξαιτίας του εκτροχιασμού του δημοσιονομικού ελλείμματος και της αναθεώρησης των στατιστικών στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.
Συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, θα έχει σήμερα ο κ. Παπακωσταντίνου, με αντικείμενο τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες.
Παπαθανασίου: “Η κυβέρνηση φουσκώνει το έλλειμμα”
Ο Γιάννης Παπαθανασίου εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega.
Υπεραμύβθηκε της πολιτική επί υπουργίας του, τονίζοντας ότι “αφού η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει κανένα από τα δυσάρεστα, αλλά αναγκαία, μέτρα που είχαμε πάρει, το έλλειμμα θα φθάσει πάνω από το 8%. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό θα συμβεί αν δεν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα”.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εφαρμόζει αυτά τα μέτρα, αλλά παράλληλα αποφασίζει “πέραν κάθε λογικής” να αποπληρώσει όλα τα χρέη του δημοσίου, κάτι που είναι επόμενο να επιβαρύνει το έλλειμμα, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανασίου. “Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το έλλειμμα. Θέλει να το φουσκώσει για να πει ότι ‘φταίει η ΝΔ’ και του χρόνου να πει: ‘κοίτα πως το έριξα'” είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι “έχοντας μειωμένα έσοδα και με στόχο τη μείωση του ελλείμματος δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές, όπως οι επιστροφές φόρου και άλλες δαπάνες του Δημοσίου. Οι πληρωμές να γίνουν αργότερα. Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να μαζέψει φόρους και να διορίσει γενικούς γραμματείς, που ακόμη δεν έχει διορίσει. Η κυβέρνηση δεν δίνει μάχη για να μαζέψει χρήματα και για να πληρώσει θα δανειστεί”.
“Μάχη” Παπακωνσταντίνου
Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο, αφενός θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση, αφετέρου θα βάζει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη βάση, είναι η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε από το Λουξεμβούργο όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ecofin.
Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, αναφέρθηκε στη σημαντική επιδείνωση που σημείωσαν πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στη μεγαλύτερη, από την αναμενόμενη, ύφεση που αντιμετωπίζει, με πτώση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Ανέφερε, ακόμη ότι καταγράφηκε πτώση των επενδύσεων κατά 20%, πτώση στον τουρισμό κατά 15% και στη ναυτιλία κατά 20%.
Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Ecofin ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι το διπλάσιο από αυτό που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση και εκτιμάται στο 12,5% του ΑΕΠ για το 2009.
Όπως διευκρίνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου η μεγάλη απόκλιση των δημοσιονομικών στοιχείων οφείλεται σε τρεις λόγους:
Πρώτον στην αρνητική οικονομική συγκυρία, δεύτερον στην υπερεκτίμηση των εσόδων, στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών και στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τρίτον, στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε, ακόμη, ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί το 2010 σε μονοψήφιο αριθμό, δηλαδή, τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Εξάλλου, ο υπουργός οικονομίας ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η στήριξη της εργασίας για τους νέους και η εξασφάλιση πόρων για επενδύσεις στην παιδεία και στην πράσινη ανάπτυξη που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.
Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πόρων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ένας πρόσθετος δανεισμός με προσεκτικούς όρους, θεωρείται απαραίτητος, προκειμένου να καλυφθούν, μέχρι τα τέλη του χρόνου, ορισμένες συγκεκριμένες ανάγκες όπως για παράδειγμα, η καταβολή συντάξεων και οι μισθοί απλήρωτων καθηγητών.
Καταλήγοντας, ο υπουργός οικονομίας ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τον Ιανουάριο.
Ευθύνες στην ΕΣΥΕ
Αλλαγές εκ βάθρων θα σημειωθούν στην Εθνική Στατιστική υπηρεσία, μετά και τις επικρίσεις από την πλευρά της ΕΕ. Ο Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε την “ανησυχία” του για “τη νέα απόκλιση” του ποσοστού του ελλείμματος, σε σχέση με τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΣΥΕ στη Eurostat.
“Η σοβαρή αυτή απόκλιση θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας σε βάθος για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί”, είπε ο Ισπανός επίτροπος. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το 2004 με την απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη υπήρξε ανάλογο φαινόμενο.
Επικρίσεις από Βρυξέλλες
Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την ελπίδα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί αυτή να εισέλθει στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εξέφρασαν χθες από το Λουξεμβούργο, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρός του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Χουακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ.
Αναφερόμενοι στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις συναντήσεις που είχαν με το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι κοινοτικοί ιθύνοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και για την απόλυτη – όπως ανέφεραν – διάψευση των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, οι κοινοτικοί ιθύνοντες δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Με αφορμή τέλος την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια εξέδωσε την κάτωθι γραπτή ανακοίνωση:
“Συναντήθηκα σήμερα για πρώτη φορά με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον συνεχάρη για τον διορισμό του και του ευχήθηκα καλή επιτυχία για τις δύσκολες υποχρεώσεις του.
Τον Απρίλιο το συμβούλιο ζήτησε από την Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι ξεκάθαρα ανέφικτος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο από το στόχο τον οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (3,7%) μία εξέλιξη η οποία μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στην χειρότερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας. Είμαι επίσης βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές νέες στατιστικές αποκλίσεις.
Η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθεροποίησης για τα επόμενα χρόνια που να συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Ελπίζω πραγματικά ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010, θα αποδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμο δρόμο”.
ΚΚΕ: “Να μη δεχτεί ο λαός να πληρώσει τα ελλείμματα”
“Ο λαός δεν πρέπει να εξαπατηθεί από τις μεθοδεύσεις ΕΕ – κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που κρύβουν το ουσιαστικό, δηλαδή ποιος θα πληρώσει το έλλειμμα και εμφανίζουν ως κύριο για το λαό πόση παράταση θα δοθεί για τη μείωση του ελλείμματος και πώς αυτό θα καταγραφεί”, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις συνομιλίες στην ΕΕ για την οικονομία.
Παράλληλα, εκτιμά ότι “η νέα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, συναινεί και προωθεί τις αποφάσεις – κατευθύνσεις της ΕΕ για νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας”.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό “να μην δεχτεί να πληρώσει τα ελλείμματα, που δημιούργησαν σε βάρος του η φορολογική ελάφρυνση και τα κίνητρα στην πλουτοκρατία. Τα δεινά που θα του φορτώσουν δεν είναι προσωρινά. Θα συνεχιστούν και θα μεγαλώνουν ανεξάρτητα από τη φάση που θα βρίσκεται η καπιταλιστική ανάπτυξη και η πορεία κάλυψης των ελλειμμάτων”.
Και καταλήγει λέγοντας ότι “οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους για να πληρώσει άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο για τη μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων”.
ΛΑΟΣ: “Χρεωκοπημένη τακτική”
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τις επαφές του υπουργού Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες, δήλωσε:
“Η ΝΔ κατήγγειλε το 2004 ως ‘αναξιόπιστα’ τα στοιχεία της Οικονομίας που είχε ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ Σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ καταγγέλλει ως “αναξιόπιστα” τα στοιχεία της Οικονομίας που ανακοίνωσε η ΝΔ! Οι δύο αναξιόπιστοι εταίροι της εξουσίας συνεχίζουν τη γνωστή χρεωκοπημένη τακτική τους.
Απ’ το τέλμα μπορούμε να βγούμε μόνο με τρία πράγματα: Παραγωγή, παραγωγή, παραγωγή”.
Εξάλλου, αναφορικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κυπριακή Βουλή, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε τα εξής:
“Όχι άλλη ‘τσίμπλα’ στα μάτια του Κυπριακού Ελληνισμού. Κάποιοι θέλουν προφανώς να τιμωρήσουν τους Έλληνες της Κύπρου για το “ΟΧΙ” στο ρατσιστικό Σχέδιο Ανάν. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες”.
ΣΥΡΙΖΑ: “Η κοροϊιδία να λάβει τέλος”
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι “αν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις μονόδρομες πολιτικές, έτσι όπως έρχονται από τις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Πολύ γρήγορα θα απογοητευτούν όλοι όσοι είχαν προσδοκίες ότι από την κυβερνητική αλλαγή μπορεί να υπάρξει και μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής”.
“Χθες οι 20 από, τις 27 χώρες είπαν, έστω και σε ημιεπίσημο ύφος, ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον στενό βραχνά του Συμφώνου Σταθερότητας. Όταν εμείς, πριν από έναν χρόνο, λέγαμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, μας κατήγγειλαν ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές κι ότι θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ. Σήμερα αυτό είναι μια πραγματικότητα για τις 20 από τις 27 χώρες”, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, να διεκδικήσει η χώρα την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε, προκειμένου να μας δοθεί παράταση ένα ή δύο χρόνια για τους όρους του Συμφώνου, να διαλύσουμε πλήρως το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Άλλωστε είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόλις μέσα σε 24 ώρες αναγκάστηκε ο Υπουργός Εργασίας να πάρει πίσω τις εξαγγελίες που είχε κάνει σε σχέση με το ασφαλιστικό των γυναικών.
Αυτή η κοροϊδία των απογραφών και των καταγραφών πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστεί. Εμείς προτείνουμε μια ανεξάρτητη διακομματική επιτροπή ελέγχου στη Βουλή, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε αυτή η κοροϊδία κάποια στιγμή να λάβει τέλος, είπε ο κ. Τσίπρας”.