Αεροδιακομιδές άνευ λόγου

Επιχείρηση "εκπτώσεων" στις αεροδιακομιδές από το ΕΚΑΒ. Χρέη εκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία στην Πολεμική Αεροπορία για τις "αχρείαστες" πτήσεις
- 19 Ιουλίου 2011 17:41
Σε προσπάθεια περιορισμού της “εναέριας σπατάλης” επιδίδεται το ΕΚΑΒ, με τις αεροδιακομιδές από τη νησιωτική Ελλάδα να έχουν μειωθεί κατά 12% συγκριτικά με το 2009.
Οι αρμόδιοι υπογραμμίζουν ότι γίνονται “εκπτώσεις” στο κόστος πτήσης και όχι στη φροντίδα των ασθενών.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υποδομές κυρίως στις νησιωτικές περιοχές επιβαρύνουν το ΕΚΑΒ με “αχρείαστες” αεροδιακομιδές.
Μιλώντας στα “Νέα”, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Γιάννης Ροτζιώκος, ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια έως και το 30% των αεροδιακομιδών αφορούσαν περιστατικά που έφταναν στα εξωτερικά ιατρεία κεντρικών νοσοκομείων και διαπιστωνόταν ότι δεν χρειάζονταν να κάνουν εισαγωγή.
Οι περιττές αεροδιακομιδές σε συνδυασμό με τα αθωράκιστα σε ιατρικό προσωπικό και υποδομές νησιά είχαν ως αποτέλεσμα τους φουσκωμένους λογαριασμούς.
Είναι ενδεικτικό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά χρωστάνε 42 εκατομμύρια ευρώ στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς έως και το 2010 κάθε αεροδιακομιδή στοίχιζε στο ελληνικό Δημόσιο 14.397 ευρώ κατά μέσο όρο (δίωρη πτήση).
Έπειτα από επαναδιαπραγμάτευση, το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία έχει μειωθεί έως και 54%, ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους που χρησιμοποιείται.
Η αναισθησιολόγος, υπεύθυνη του γραφείου αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ Αννα Μαριόλα, υπογραμμίζει πως τα τελευταία χρόνια γίνεται και καλύτερη διαχείριση των πτήσεων, καθώς δίνεται προτεραιότητα στα βαριά και δύσκολα περιστατικά, ενώ όταν κρίνεται αναγκαία η άμεση μεταφορά τους, διακομίζονται συνδυασμένα.
Μέσα στα περιθώρια μείωσης του κόστους είναι και οι διακομιδές με πλωτά μέσα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2009 έγιναν 797 πλωτές διακομιδές που κόστισαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ, συγκριτικά με τις αεροδιακομιδές (πραγματοποιήθηκαν 1.464 στο Αιγαίο) που χρέωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ.
Το σημαντικότερο όφελος στις διακομιδές ασθενών, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, δεν είναι σε χρήμα αλλά σε χρόνο. Για παράδειγμα, το Αγαθονήσι είναι πολύ κοντά στη Σάμο και πολύ μακριά από την Αθήνα. Άρα, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί ο ασθενής – εν προκειμένω στη Σάμο – τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για την καλύτερη αντιμετώπισή του, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος επιπλοκών.
Προωθείται επίσης η δημιουργία αεροπορικών βάσεων, όπως αυτή της Ρόδου, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των μικρότερων νησιών, δεδομένου ότι θα εξασφαλιστεί η άμεση πρόσβαση στις ανεπτυγμένες υγειονομικές μονάδες του Αιγαίου.
Εξίσου σημαντικό θέμα, όπως παρατηρεί η Αννα Μαριόλα, είναι και η “απεξάρτηση” των Ελλήνων ασθενών από τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως από την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας προσφέρεται εξαιρετικής ποιότητας ιατρική κάλυψη.