Ξύλο και χημικά στο υπουργείο Παιδείας

Ξύλο και χημικά στο υπουργείο Παιδείας
ΠΡΙΣΜΑ 10/05/2007 ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΙΣΜΑ / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Επεισόδια έξω από το υπουργείο Παιδείας κατά τη συγκέντρωση φοιτητών. Δύο τραυματίες και χρήση χημικών από τα ΜΑΤ. Επιμένουν στις "κόκκινες" γραμμές τους οι πρυτάνεις

Ένταση σημειώθηκε, έξω από το υπουργείο Παιδείας, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για το νέο νομοσχέδιο, που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ άνδρες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί έξω από το υπουργείο.

Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές πέρασαν τα κάγκελα της εισόδου και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, με τους οποίους συνεπλάκησαν, στην προσπάθειά τους να μπουν στο υπουργείο.

Επιχειρώντας να κρατήσουν μακριά τους αστυνομικούς, οι φοιτητές χρησιμοποίησαν μάνικα νερού, που ήταν συνδεδεμένη με βρύση στο προαύλιο του υπουργείου, για να εισπράξουν ως απάντηση δακρυγόνα. Τελικά, οι συγκεντρωμένοι νεαροί απωθήθηκαν έξω από την είσοδο του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκε ένας φοιτητής και ένας αστυνομικός.

Τους χωρίζει άβυσσος

Λίγο νωρίτερα, είχαν αναχωρήσει οι πρυτάνεις από το γραφείο της υπουργού, με την οποία συζήτησαν για περισσότερο από τρεις ώρες.

Εφ΄όλης της ύλης και αναλυτικά κατ΄άρθρο, χαρακτήρισε τη συζήτηση με την κ. Διαμαντοπούλου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ. Γουγρουλιάνης.

Οι πρυτάνεις διευκρίνισαν ότι επιμένουν να ζητούν, το νέο συμβούλιο να μην έχει διοικητικό ρόλο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αλλά ελεγκτικό.

Επίσης, ο πρύτανης να εκλέγεται από το σύνολο των διδασκόντων και όχι από τα μέλη του συμβουλίου. Πάντως, οι πρυτάνεις θα συνεδριάσουν εκ νέου και θα συζητήσουν σε συνάρτηση με όσα ετέθησαν στην υπουργό.

 Η κ. Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, τόνισε ότι το νομοσχέδιο τα αλλάζει όλα στα Πανεπιστήμια. «Αυτό θέλουμε και αυτό απαιτεί η κοινωνία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση με τους πρυτάνεις ήταν ευρύτατη και είχε ξεχωριστή σημασία.

“Ύστερα από συζήτηση κατ΄άρθρο σε πολλά σημαντικά σημεία περιμένω μετά και τις δικές τους διαβουλεύσεις, τις γραπτές προτάσεις τους για όλα τα άρθρα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις”, τόνισε η υπουργός.

Σε ερωτήσεις δημιογράφων για την επιμονή των πρυτάνεων στο συμβούλιο, το οποίο θεωρούν “κόκκινη γραμμή”, η Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι “σε κάθε περίπτωση σε ένα τόσο μεγάλο νομοσχέδιο οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα. Είναι στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις σπουδές και το μέλλον της χώρας”.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα