Μαύρη Δευτέρα

Μαύρη Δευτέρα

"Βουτιά" 6,17% στο ΧΑΑ τη Δευτέρα, με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 4.304,25 μονάδες. Πτώση, στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου!

“Βουτιά” έκαναν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ακολουθώντας την κάθετη πτώση των δεικτών των διεθνών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.304,25 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 6,17%. 

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 561,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 63,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: των Πρώτων υλών κατά 11,79%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 9,76%, των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 9,70%, της Τεχνολογίας σε ποσοστό 8,28%,των Χημικών κατά 8,11%,των Μέσων Ενημέρωσης κατά 7,08% και των Τραπεζών κατά 6,33%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 6,00%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 6,48% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80,έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 5,50%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών: INFORMER +9,22%, ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ(Π) +9,00% και ΠΕΡΣΕΥΣ +8,57%. Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι μετοχές των εταιριών: RILKEN -19,64%, ΚΡΕΚΑ -19,62% και RAINBOW -18,92%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, μόνο 10 ενισχύθηκαν, 276 υποχώρησαν και 10 παρέμειναν αμετάβλητες.

Η εβδομάδα ξεκίνησε άσχημα για όλες τις αγορές. Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεγάλες απώλειες. Ειδικά ο δείκτης Νικέι στο Τόκιο έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2005, καταγράφοντας πτώση 3,9%. Στην Ινδία, το χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 7,4% ενώ ακόμη και στη Βραζιλία ο βασικός δείκτης έχασε 7,4%. Το αμερικανικό χρηματιστήριο έμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Μαύρη Δευτέρα!

Μαύρη Δευτέρα” χαρακτηρίζεται η χθεσινή ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έδειξαν σημάδια πανικού επηρεαζόμενοι από τις έντονες ανησυχίες που προκαλεί μια ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, εξαιτίας των συνεπειών του “οικονομικού κυκλώνα” που προκλήθηκε από την κρίση του πιστοληπτικού τομέα μειωμένης εξασφάλισης των ΗΠΑ. 

Ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 6,79% , ο CAC στο Παρίσι παρουσίασε πτώση περίπου 4,74% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 “έκλεισε” μειωμένος κατά 5,8%, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 15% από την αρχή του έτους. Ο Christoph Lidner -χρηματιστής της Baadner Bank στη Φρανκφούρτη- δήλωνε νωρίτερα ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται από υπερβολή, όμως, όπως είπε, “έτσι έχουν τα πράγματα. Πρόκειται για Μαύρη Δευτέρα”.

Το ίδιο κλίμα επικρατούσε και στο Λονδίνο, με το χρηματιστή της Sequrequity, Jaweid Asfar, να δηλώνει πως “είναι πολύ βασανιστικό για τα νεύρα μας”. Ο δείκτης FTSE 100 “έκλεισε” μειωμένος κατά 323,5 μονάδες (πτώση 5,5%), παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα σε μια ημέρα από την 11 Σεπτεμβρίου 2001. 

Χρηματιστής στη Φρανκφούρτη δήλωνε ότι “εδώ κυριαρχεί ο καθαρός πανικός”, ενώ ένας άλλος μιλούσε για “μαζικό ξεπούλημα”. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρουσιάζει υποχώρηση περίπου 10% από την αρχή του έτους, καθώς ο δείκτης DAX έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών. 

Εξάλλου, σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν και τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τόσο αυτό του Χόνγκ Κόνγκ όσο και αυτό της Σαγκάης παρουσίασαν πτώση κατά 5,49% και 5% αντίστοιχα, ενώ στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο ο δείκτης Nikkei “έκλεισε” με απώλειες 3,86%. 

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Ζυρίχης παρουσίασε υποχώρηση 7,28%%, όπως και αυτός στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ ο δείκτης IBEX του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης υποχώρησε κοντά στο 7%. Πτώση παρουσίαζαν και οι αναδυόμενες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας να υποχωρεί το μεσημέρι κατά 4,12%, αυτό της Πράγας 3,72%, ενώ, αργότερα το απόγευμα, το χρηματιστήριο της Μόσχας παρουσίαζε απώλειες μεγαλύτερες του 6%. 

Το διευθυντικό στέλεχος της KBL France, Jean-Noel Vieille, δήλωσε ξαφνιασμένος από τη ραγδαία πτώση που σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών. Όπως δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”, “μια τέτοια πτώση των δεικτών υποδηλώνει ένα συνολικό σκεπτικισμό σχετικά με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, που βασίζεται σε ένα σενάριο οικονομικής κατάρρευσης, με επιπτώσεις για την Κίνα, την Ινδία και τελικώς για την Ευρώπη”. Πάντως, όπως τόνισε, τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή τη ραγδαία βουτιά “ακόμα και αν οι αγορές είναι ευμετάβλητες”, σημειώνοντας ότι αναμένει τα χρηματιστήρια να ανακάμψουν στο άμεσο μέλλον.

(ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,BBC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα