Μπλόκο στο δρόμο του φυσικού αερίου

Η αναστολή της τροφοδοσίας της τουρκικής ενεργειακής αγοράς με ιρανικό φυσικό αέριο οδήγησε την Αγκυρα στην απόφαση να αναστείλει τη ροή προς την Ε...
- 09 Ιανουαρίου 2008 14:44
Η αναστολή της τροφοδοσίας της τουρκικής ενεργειακής αγοράς με ιρανικό φυσικό αέριο οδήγησε την Αγκυρα στην απόφαση να αναστείλει τη ροή αζερικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις στο Ρόιτερ υψηλόβαθμου στελέχους του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.
Η Τεχεράνη έπαυσε από την περασμένη Δευτέρα να τροφοδοτεί την ενεργειακή αγορά της γείτονος χώρας με αέριο και απέδωσε τη διακοπή στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στην αναστολή της τροφοδοσίας του Ιράν με φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, όπως διευκρίνισαν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας είπε ότι η καθημερινή κατανάλωση στην Τουρκία έπεσε στα 124 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν μετά τη διακοπή της ροής ιρανικού φυσικού αερίου, από 142 εκατομμύρια κυβικά μέτρα προηγουμένως.
Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη ροή 13,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αζερικού φυσικού αερίου προς στην Τουρκία μέσω του αζέρικου αγωγού, αλλά τόνισε ότι η ποσότητα αυτή απορροφάται προς το παρόν πλήρως για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Υπογράμμισε επίσης ότι έχει επέλθει συμφωνία με την ελληνική πλευρά για την αποκατάσταση της ροής προς Ελλάδα εντός των επομένων ημερών.
Η λειτουργία του αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και από αυτόν θα διέρχονται 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, από τα οποία τα 3 δισεκατομμύρια θα απορροφά η ελληνική ενεργειακή αγορά.
Ο επικεφαλής της ιρανικής κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Ρεζά Κασαϊζαντέχ υποσχέθηκε ότι θα αυξηθούν σταδιακά οι ποσότητες ιρανικού αερίου προς την Τουρκία χωρίς, ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η Ρωσία, ο άλλος σημαντικός προμηθευτής της Τουρκίας με φυσικό αέριο, δεν είναι σε θέση να αυξήσει τις ποσότητες με τις οποίες τροφοδοτεί την ενεργειακή αγορά της γείτονος, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου.
(Πηγή: ΑΠΕ)