Θολό το τοπίο της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο

default image

Δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει η Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Πακιστάν για τη διαλεύκανση της δολοφονίας της Μπούτο

Η αποστολή της Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία πρόκειται να προσφέρει τη βοήθειά της στην πακιστανική αστυνομία για τη διαλεύκανση της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο , αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας των σοβαρών σφαλμάτων που διέπραξαν οι πακιστανικές αρχές, τουλάχιστον στον τομέα της επικοινωνίας.

Η κίνηση του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι ζήτησε τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ θεωρείται από ορισμένους ως απόπειρα κατευνασμού, έξι ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας κατά την οποία σκοτώθηκε η ηγέτις της πακιστανικής αντιπολίτευσης.

“Ο Μουσάραφ γνωρίζει ότι μια μεγάλη καταστροφή έπληξε τη χώρα και κατανόησε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με τον πιο φοβερό και αδέξιο τρόπο”, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νασίμ Ζεχρά, καθηγητής του τμήματος Ασία του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Ισλαμαμπάντ παραδέχεται ότι δεν υπάρχει πεδίο συνδρομής της Σκότλαντ Γιαρντ στην υπόθεση της διαλεύκανσης της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο.

“Θα έλθουν και θα ρωτήσουν δύο πράγματα: ‘Γνωρίζετε τα αίτια θανάτου; Εχετε έκθεση της ιατροδικαστικής εξέτασης;’. Δεν έχουμε”, λέει ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο σύζυγος της Μπεναζίρ Μπούτο, ο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ντε φάκτο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, αρνήθηκε να γίνει αυτοψία στο πτώμα και η σορός της Μπούτο ετάφη την επομένη, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση. Ο κ. Ζαρντάρι ζητεί έρευνα του ΟΗΕ, αν και δεν θεωρείται πολύ πιθανόν να επιτρέψει την εκταφή του πτώματος.

Η πολεμική για τον θάνατο της Μπεναζίρ Μπούτο ξεκίνησε από την επομένη της επίθεσης. Το Ισλαμαμπάντ κατηγόρησε αμέσως οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ενώ το κόμμα της Μπούτο αναφέρθηκε σε κύκλους προσκείμενους στην πακιστανική κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες. Ειπώθηκε ότι οι κύκλοι αυτοί μπορεί να έδρασαν εν αγνοία του αρχηγού του κράτους, όπως η ίδια η Μπούτο είχε αφήσει να εννοηθεί μετά τη πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον της από δύο καμικάζι στο Καράτσι, κατά την οποία σκοτώθηκαν 139 άνθρωποι. Οι άνθρωποι στον δρόμο δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν τον Μουσάραφ “δολοφόνο”.

Οι υποψίες ενισχύθηκαν έπειτα από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο θάνατος της Μπεναζίρ Μπούτο προκλήθηκε από την πρόσκρουση του κεφαλιού της στο άνοιγμα της ηλιοροφής του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε την ώρα που προσπαθούσε να αποφύγει τις σφαίρες του δράστη της επίθεσης. Το κόμμα της επιμένει ότι επλήγη από σφαίρα στο κεφάλι.

Μια εβδομάδα μετά το δράμα η έκκληση για βοήθεια στη Σκότλαντ Γιαρντ αποτελεί προσπάθεια για κατευνασμό. “Αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι δεν μένουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει η Σκότλαντ Γιαρντ”, λέει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πρέπει να εγκαταλειφθεί η πιθανότητα αναγνώρισης των δραστών από δείγματα που θα μπορούσαν να προέρχονται από το ή τα πτώματά τους, η απεικόνιση από ειδικούς του προσώπου του καμικάζι, η φωτογραφία του οποίου κυκλοφορεί στον τύπο και των εικόνων των δραστών των πυροβολισμών, που έχουν απαθανατισθεί από κάμερες και ερασιτέχνες φωτογράφους. Το σημείο της επίθεσης πλύθηκε με νερό λίγες ώρες μετά το δρόμο, σε μία κίνηση που θεωρείται από ορισμένους γκάφα των αρχών και από άλλους προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας.

Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν συμπαθούσαν την Μπεναζίρ Μπούτο και το κόμμα της θεωρούν ότι ο Μουσάραφ δεν κατόρθωσε να εγγυηθεί την ασφάλειά της, δεν φρόντισε για την τήρηση των κανόνων της έρευνας και βιάστηκε να βγάλει συμπεράσματα, κατηγορώντας την Αλ Κάιντα, δηλώνει ο Σαφκάτ Μαχμούντ, πακιστανός πολιτειολόγος και αρθρογράφος.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα