Αντιδρούν οι πρυτάνεις στη συγχώνευση τμημάτων

Αντίθετοι στον Καλλικρατικό νόμο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ οι πρυτάνεις. Φοβούνται λουκέτα σε τμήματα με συναφή περιεχόμενο. Συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο τον ερχόμενο Δεκέμβριο
- 02 Νοεμβρίου 2011 17:38
Εκτακτη σύνοδο συγκαλούν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων μετά από την επιστολή της υπουργού Παιδείας με την οποία τους ζητά να καταθέσουν προτάσεις για το νέο Καλλικράτη στα ΑΕΙ, ώστε να συγχωνευθούν τμήματα, σχολές αλλά και ολόκληρα ιδρύματα.
Η έκτακτη Σύνοδος αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Άννα Διαμαντοπούλου απέστειλε επιστολές προς όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, με τις οποίες καλεί να καταθέσουν προτάσεις για ριζική αναδιάρθρωση της δομής των σπουδών στο καθένα από αυτά, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με στόχο την αλλαγή του τοπίου από το ερχόμενο έτος με ανακατανομή του διδακτικού, διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού – και φυσικά των φοιτητών.
Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας ζητάει από τα ιδρύματα να εξετάσουν δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία Σχολών, “στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή.
Στην πράξη αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ενοποιήσεις τμημάτων με συναφή επιστημονικά αντικείμενα και σε “λουκέτα” άλλων που μένουν στα αζήτητα.
Πάντως, με δεδομένη την αρνητική διάθεση των περισσότερων πρυτάνεων στην εφαρμογή των πρώτων διατάξεων του νόμου, η πιθανότητα να εκφραστεί και νέο “αντάρτικο” για τις συγχωνεύσεις είναι υψηλή, παρά το γεγονός ότι η κ.Διαμαντοπούλου τονίζει ότι “ο νέος νόμος -πλαίσιο αποβλέπει στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, στην ανάπτυξη διεπιστημονικότητας, την αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού και τη δημιουργία βελτιωμένων μηχανισμών λογοδοσίας και διαφάνειας” .
Η υπουργός Παιδείας έστειλε επιστολές και στα ΤΕΙ που έχουν Τμήματα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών και Βιολογικών Καλλιεργειών, τα οποία, όπως αναφερει, “αποτελούν βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας μας και συντελεστές αναπτυξιακής πολιτικής”, υπονοώντας ότι ίσως δεν υπάρξει θέμα ενοποίησής τους.