5 λόγοι για να ξεκινήσεις εθελοντισμό

5 λόγοι για να ξεκινήσεις εθελοντισμό

Βγάζοντας τον εαυτό σου από το επίκεντρο, μπορείς να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια σε σκοπούς που θα σε κάνουν καλύτερο

Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή κατά την οποία η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι αξίες που πρέπει να διατηρούνται ζωντανές, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Η πράξη του εθελοντισμού, η συνεισφορά δηλαδή για κάποιον κοινωφελή σκοπό χωρίς ουσιαστικό και οικονομικό αντάλλαγμα, αποτελεί κάτι που μπορεί να σε εξελίξει ως άνθρωπο και να σου προσφέρει πολλά προσωπικά οφέλη. Ας δούμε κάποιους από τους λόγους, λοιπόν, που αξίζει να ξεκινήσεις εθελοντισμό.

1. Για να προσφέρεις

Η προσφορά στους γύρω σου είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, που σε κάνει να νιώθεις συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν με οποιαδήποτε αμοιβή στον κόσμο. Είτε προσφέρεις υλικά αγαθά, είτε κομμάτια του εαυτού σου και του χρόνου σου, το να γνωρίζεις να δίνεις είναι από τις μεγαλύτερες αξίες της ζωής. Ο εθελοντισμός σε μαθαίνει να βγάζεις τον εαυτό σου από το επίκεντρο και να τοποθετείς τις προτεραιότητές σου σε σημαντικά πράγματα, που μπορεί ίσως να είχες αφήσει πίσω.

2. Για να αξιοποιήσεις σωστά τον ελεύθερο χρόνο σου

Σε μία εποχή που ο ελεύθερος χρόνος θεωρείται πολυτέλεια και οι περισσότεροι τρέχουμε ανάμεσα σε δουλειά και άπειρες ακόμη υποχρεώσεις, η σωστή αξιοποίηση του χρόνου που έχεις διαθέσιμο είναι ένα δύσκολο παζλ προς επίλυση. Τι πιο σημαντικό, όμως, από το να προσφέρεις το μέρος του χρόνου σου που μπορείς για έναν σημαντικό σκοπό, όπως για να μαγειρέψεις για τους άστεγους ή άπορους της πόλης σου (ή να προσφέρεις υλικά σε κουζίνες που μαγειρεύουν για τον ίδιο σκοπό), για να προσφέρεις ιατρική βοήθεια σε άτομα που το χρειάζονται εάν έχεις εξειδικευμένες γνώσεις, για να βοηθήσεις τα αδέσποτα ή για να κάνεις περιπολίες στα δάση της περιοχής σου ώστε να εμποδίσεις μία φυσική καταστροφή;

3. Για να αποκτήσεις νέες εμπειρίες και δεξιότητες

Μπορεί μία εθελοντική εργασία να μην σου προσφέρει χρήματα, σου προσφέρει ωστόσο εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες. Πολλές φορές, η συμμετοχή σου σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα μπορεί να εμπλουτίσει το βιογραφικό σου πολύ περισσότερο απ’ ό,τι μία κανονική εργασία. Πέρα από τα skills σου πάνω σε διάφορες γνώσεις που αφορούν την εργασία όμως, μπορείς να βελτιώσεις και τα soft skills σου (“ήπιες δεξιότητες”). Μέσω μιας εθελοντικής εργασίας, μπορείς να γίνεις περισσότερο επικοινωνιακός, προσαρμοστικός και δημιουργικός, να λύνεις προβλήματα αλλά και να αποκτήσεις ηγετικές ικανότητες. Φυσικά, σημαντικό είναι και το ότι κερδίζεις νέες εμπειρίες, κάτι που μπορεί να διευρύνει το μυαλό σου και να σου προσφέρει πράγματα που δεν μπορούσες αλλιώς να αποκτήσεις στη ζωή σου. Για παράδειγμα, ο εθελοντισμός μπορεί να συνοδεύεται από ένα ταξίδι σε έναν προορισμό που δεν θα μπορούσες ποτέ να επισκεφθείς με άλλο τρόπο ή από μία εμπειρία που δεν θα ζούσες διαφορετικά (π.χ. να βρεθείς σε μία φάρμα ή ένα αγρόκτημα).

4. Για να μοιραστείς αξίες και ιδανικά με ανθρώπους που νιώθουν το ίδιο

Είναι πολύ σημαντικό το ότι, μέσω του εθελοντισμού, μπορείς να γίνεις μέλος μίας ομάδας και να μάθεις να λειτουργείς ως κομμάτι ενός συνόλου. Μπορείς να αποκτήσεις δεσμούς με ανθρώπους με τους οποίους σε συνδέουν κοινοί στόχοι, να κάνεις γνωριμίες που μπορεί να εξελιχθούν σε σχέσεις ζωής, αλλά και να μοιραστείς τις αξίες και τα ιδανικά σου με εκείνους που πιστεύεις ότι αισθάνονται το ίδιο με εσένα. Μπορείς να δημιουργήσεις επαφές, οι οποίες μπορεί να σε εξελίξουν ως άνθρωπο και να σε κάνουν καλύτερο όχι μόνο στο κομμάτι της εργασίας αλλά και των διαπροσωπικών σου σχέσεων.

5. Για να βάλεις το δικό σου λιθαράκι σε έναν παγκόσμιο σκοπό, όπως η προστασία του περιβάλλοντος

Η περιβαλλοντολογική συνείδηση του καθενός είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή που η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας. Το να συμμετέχεις σε μία εθελοντική ομάδα που προστατεύει το περιβάλλον είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου περνώντας στιγμές στη φύση με άλλους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εσένα. Έτσι, μπορείς να γίνεις, για παράδειγμα, μέλος μίας ομάδας που καθαρίζει τις παραλίες από τα σκουπίδια, να περιπολείς σε δάση για να προλάβεις μία πυρκαγιά ή να συμμετέχεις σε ομάδες αναδάσωσης – πάντα, βέβαια, με τη βοήθεια εγκεκριμένων οργανισμών και φορέων που γνωρίζουν πού, πότε και ποια δέντρα πρέπει να επιλεγούν για έναν τέτοιο σκοπό.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι, φυσικά, κάτι που πρέπει να σε απασχολεί σε κάθε στιγμή στης ζωής σου, ακόμη και στην επιλογή της νέας σου πιστωτικής κάρτας. Η Eurobank, η μοναδική ελληνική τράπεζα που συμμετέχει στη διεθνή πρωτοβουλία της Mastercard για την προστασία του περιβάλλοντος, «Priceless Planet Coalition», σου προσφέρει τώρα τη δυνατότητα να αποκτήσεις και να χρησιμοποιήσεις πιστωτικές κάρτες Eurobank Mastercard με οικολογικό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα, με κάθε νέα έκδοση πιστωτικής κάρτας Eurobank Mastercard, για αιτήσεις έως και 15/3, φυτεύεις 5 δέντρα στην Ελλάδα και στον κόσμο, μέσω της we4all και της πρωτοβουλίας Priceless Planet Coalition της Mastercard. Παράλληλα, για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιείς χρησιμοποιώντας τη νέα σου κάρτα, έως και 22/4, κερδίζεις διπλάσια ευρώ πιστροφή στις συνεργαζόμενες με το Πρόγραμμα επιχειρήσεις.

Μπορείς να αποκτήσεις την πιστωτική κάρτα Eurobank Mastercard που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες, με τον τρόπο που επιθυμείς: από το e-Banking, καλώντας στο 2119904400, ή κλείνοντας ραντεβού στο κατάστημα Eurobank που σε εξυπηρετεί μέσω της υπηρεσίας Ραντεβού στο κατάστημα. Οι κάρτες που θα συμμετέχουν στην ενέργεια είναι οι Mastercard πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πιστροφή: Mastercard Classic, Mastercard Gold, Cosmote World Mastercard, Premium Club Platinum Mastercard, Euroline style Mastercard.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα