14 Μαΐου 2014: Οι άνεμοι της Santa Ana που προκάλεσαν μεγάλες φωτιές στην Καλιφόρνια

14 Μαΐου 2014: Οι άνεμοι της Santa Ana που προκάλεσαν μεγάλες φωτιές στην Καλιφόρνια
Φωτογραφία αρχείου Getty Images/iStockphoto

Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα από τους καταβατικούς ανέμους Santa Ana δημιουργούνται και στη χώρα μας από την Πίνδο προς την Θεσσαλία. Οι πολύ ισχυροί και ξηροί άνεμοι, δημιουρούν ευνοϊκές συνθήκες για μεγάλες πυρκαγιές.

Από τα μέσα Μαΐου το 2014 λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών παρουσία των ισχυρών ανέμων Σαντάνα (Santa Ana) είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια σαν σήμερα 14 Μαίου 2014. To μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή είναι η ενίσχυση των καταβατικών ανέμων όπου όλοι οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι αρχίζουν να φοβούνται από την άνοιξη, οι οποίοι κρατάνε και το φθινόπωρο ακόμη και μετά από ψυχρές εισβολές.

Ακόμη και στις έντονες εισβολές εκτός από τις ψυχρές μάζες που επηρεάζουν τα ανατολικά τμήματα των Βραχωδών Ορέων δημιουργούνται συνθήκες ευνοϊκές για την δημιουργία ισχυρού και καταστροφικού ανέμου στα δυτικά τμήματα, ο οποίος έχει έντονη δράση την περίοδο μεταξύ του φθινοπώρου και των αρχών του χειμώνα.

Το διπλό πρόσωπο του καιρού και οι άνεμοι της Santa Ana

Ένα από τα κύρια αίτια δημιουργίας αυτού του ανέμου είναι η επικράτηση συνθηκών υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων στην περιοχή της Νεβάδα, ενώ σχετικά χαμηλότερες πιέσεις παρατηρούνται στα παράκτια τμήματα της Καλιφόρνια. Οι υψηλές πιέσεις εξαναγκάζουν ψυχρότερες αέριες μάζες από τα ηπειρωτικά τμήματα της βόρειας Αμερικής να κινηθούν προς την παράκτια νότια Καλιφόρνια.

Στην πορεία τους αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες αναγκάζονται να ακολουθήσουν καθοδική πορεία , ολισθαίνοντας στις πλαγιές τις Σιέρα Νεβάδα. Έτσι, θερμαίνονται αδιαβατικά , δηλαδή η θερμοκρασία τους αυξάνεται επειδή αυξάνεται η ατμοσφαιρική πίεση καθώς κατέρχονται από ορεινές περιοχές όπου η πίεση είναι χαμηλότερη και μεταβαίνουν σε πεδινότερες περιοχές όπου η πίεση εκεί είναι υψηλότερη.

Με άλλα λόγια, η θερμοκρασία τους δεν αυξάνεται επειδή έρχονται σε επαφή με θερμότερες αέριες μάζες αλλά αυξάνεται επειδή αυξάνεται η ατμοσφαιρική πίεση. Οι άνεμοι αναγκάζονται να περάσουν μέσα από στενά περάσματα των βουνών της Καλιφόρνια, κάτι που έχει ως συνέπεια την απότομη αύξηση της ταχύτητας τους. Ουσιαστικά, συγκεκριμένος όγκος αέρα αναγκάζεται να διέλθει από στενότερες περιοχές και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται πιο έντονη ροή.

IDL TIFF file -

Αντίστοιχα τέτοια μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται και στη χώρα μας τους καταβατικούς δυτικούς ανέμους από την Πίνδο προς την Θεσσαλία , η από τα ορεινά της Στερεάς και Πελοποννήσου στα ανατολικά τμήματα της χώρας μας . Οι αέριες μάζες καταλήγουν στις παράκτιες περιοχές της νότιας Καλιφόρνια σαν πολύ ισχυροί και ξηροί οι άνεμοι, που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για μεγάλες πυρκαγιές.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι έχει καταγραφεί η ακραία τιμή των 225 km/h τον Δεκέμβριο του 2011, ενω τα πιό δύσκολα περάσματα του ανέμου περιλαμβάνουν το Soledad Pass, το Cajon Pass και το San Gorgonio Pass, όλα γνωστά στους Αμερικανούς Μετεωρολογους για την υπερβολική ένταση του ανέμου Santa Ana . Καθώς ο αέρας κατεβαίνει από υψηλότερο υψόμετρο σε χαμηλότερο, η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση αυξάνονται αδιαβατικά, και θερμαίνονται περίπου 5 ° F για κάθε 1.000 πόδια που κατεβαίνει (1 ° C για κάθε 100 m).

Η ιστορία των σφοδρών ανέμων

Οι άνεμοι της Santa Ana και οι πυρκαγιές που τους συνοδεύουν αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος της λεκάνης του Λος Άντζελες για πάνω από 5.000 χρόνια, που χρονολογείται από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής. Οι άνεμοι συσχετίζονται επίσης με μερικές από τις μεγαλύτερες και θανατηφόρες πυρκαγιές όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλων των ΗΠΑ , στο Camp Fire, Thomas Fire , Cedar Fire, καθώς και το Laguna Fire, Old Fire, Esperanza Fire , Santiago Canyon Fire του 1889 και το Witch Creek Fire.

Τον Οκτώβριο του 2007, οι άνεμοι πυροδότησαν μεγάλες πυρκαγιές και κάηκαν πολλά σπίτια σε Escondido, Malibu, Rainbow, San Marcos, Carlsbad, Rancho Bernardo, Poway, Ramona, και στις μεγάλες πόλεις του San Bernardino, του San Diego και του Los Angeles. Οι άνεμοι της Santa Ana ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στις πυρκαγιές της Καλιφόρνια του Νοεμβρίου 2008.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα