ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ηγετικός ρόλος στην προσπάθεια για την βιώσιμη ανάπτυξη

Διαβάζεται σε 15'
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ηγετικός ρόλος στην προσπάθεια για την βιώσιμη ανάπτυξη
UNSPLASH

Η Τράπεζα Πειραιώς παίζει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη με στρατηγική για τις οικονομικές, επιχειρηματικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Η ενεργός συμβολή της στην προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον, τόσο μέσα από τη στήριξη δράσεων με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα όσο και με την καθοδήγηση των πελατών της στην ορθή διαχείριση των κοινωνικών, κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων αποτελεί για την Τράπεζα Πειραιώς τον πυρήνα της στρατηγικής και των δραστηριοτήτων της.

Η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία, ασφαλή, κλιματικά ουδέτερη, με ανθεκτικότητα στις κλιματικές μεταβολές και μεγαλύτερη αποδοτικότητα ως προς τη χρήση των απασχολούμενων πόρων, είναι ζωτικής σημασίας.

Η κλιματική αλλαγή είναι μεταξύ των κρίσιμων θεμάτων στα οποία δίνει έμφαση η Τράπεζα έχοντας ξεκάθαρα δεσμευτεί για την αειφορία κάτι που σημαίνει πρωτοβουλίες και δράσεις στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει τη βιωσιμότητα στις λειτουργίες και τις επιχειρηματικές της επιλογές ενσωματώνοντας αντίστοιχα κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις, όπως σε έργα ΑΠΕ, πράσινα κτίρια και έργα καθαρών μεταφορών.

Η Πειραιώς, είναι απόλυτα προετοιμασμένη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων των ευρωπαϊκών ταμείων που ανέρχονται σε περίπου €87 δισ. για την περίοδο 2021-2027. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας και της ενεργειακής μετάβασης της χώρας καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις που κυμαίνονται στα €500 δισ. έως το 2050.

Το 2022, η συνεισφορά σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης διαμορφώθηκε στο 2,5% του συνόλου των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου Πειραιώς Financial Holdings, ξεπερνώντας τον στόχο του +1,5% που είχε τεθεί.

ΟΙ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ»ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Image by jcomp on Freepik

Μέσω των πολιτικών που ακολουθεί η Τράπεζα έχει πετύχει:

  • Εκπομπές 4,1 εκατ. Τόνων CO2 που δεν εκλύονται ετησίως λόγω των χρηματοδοτήσεών της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Η συνολική ισχύς των έργων ΑΠΕ που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα ανέρχεται σε 2,1 GW
  • Έχει 40.600 «πράσινους» πελάτες
  • Τα εγκεκριμένα πιστωτικά όρια πράσινης χρηματοδότησης ανέρχονται σε €2,4 δισ.

Παράλληλα, ο Όμιλος έχει δεσμευτεί να προμηθεύεται την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει για τη λειτουργία των κτιρίων του κατά 100% αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να πετυχαίνει μηδενικές εκπομπές της κατηγορίας Scope 2 από το 2020 και εφεξής.

Η Τράπεζα έχει θέσει μακροπρόθεσμους στόχους, με έτος βάσης το 2019:

  • – 50% μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
  • – 50% μείωση της συνολικής κατανάλωσης χαρτιού έως το 2030.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Vectonauta on Freepik

Η Τράπεζα, επιλέγει προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, όπως χαρτί πιστοποιημένο κατά FSC (Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών), ανακυκλωμένα αναλώσιμα είδη και λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Παράλληλα, ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός (οθόνες, laptop και ανακατασκευασμένα μοντέλα υπολογιστών) αντικαθίσταται σταδιακά με συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (ετικέτα energy star) και με laptop νέας γενιάς.

Επίσης, στο πλαίσιο δράσεων μείωσης πλαστικού, η Τράπεζα Πειραιώς εισήγαγε το 2021, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τις οικολογικές και σύγχρονες νέες κάρτες, κατασκευασμένες από 99% ανακυκλωμένα υλικά (PVC) που μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά, διατηρώντας όλα τα πρότυπα ασφαλείας και τις προδιαγραφές αντοχής που διαθέτουν και τα συμβατικά πλαστικά καρτών. Μέσω της χρήσης του ανακυκλωμένου PVC βελτιώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα της Τράπεζας, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 80% ανά κάρτα σε σχέση με τα συμβατικά μη ανακυκλωμένα πλαστικά, που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 25,4 τόνων CO2 ετησίως.

Η Τράπεζα Πειραιώς συμπεριλήφθηκε στη λίστα Europe’s Climate Leaders των Financial Times για το 2023 όσον αφορά τις επιδόσεις της για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που το επιτυγχάνει για τρίτη συνεχή χρονιά και η μόνη ελληνική τράπεζα στη λίστα, λόγω της αποτελεσματικότητάς της στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη λειτουργία της κατά την περίοδο 2016 – 2021.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

UNSPLASH

Η στρατηγική του Ομίλου για την κλιματική αλλαγή είναι δομημένη σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής και δίνει έμφαση σε 4 διαστάσεις:

  • Μηδενικές εκπομπές (net-zero) στη λειτουργία του οργανισμού, με την παρακολούθηση και διαχείριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με επενδύσεις σε αποδοτικές λύσεις στη λειτουργία του και με προμήθεια του 100% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για τα κτίριά του.
  • Μηδενικές εκπομπές στο χαρτοφυλάκιό του έως το 2050 ή και νωρίτερα, εστιάζοντας στους τομείς που χαρακτηρίζονται ως υψηλής έντασης άνθρακα και ευθυγραμμίζοντας τις δανειοδοτήσεις με κλιματικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους και λύσεις.
  • Υποστήριξη και συμβουλευτική των πελατών σύμφωνα με μία οικονομία ανθρακικά ουδέτερη και θετική για τη φύση, με την επιτάχυνση της πράσινης οικονομίας, τη χρηματοδότηση της μετάβασης και πρωτοποριακή χρηματοδότηση για νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα.
  • Διαχείριση κλιματικών κινδύνων και κινδύνων περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), με την πλήρη ενσωμάτωση κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, υποστηρίζοντας και συμβουλεύοντας τους πελάτες προκειμένου να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους από περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους και χρηματοδοτώντας τη μετάβασή τους.

Στο πλαίσιο της ESG στρατηγικής του, ο Όμιλος Πειραιώς προωθεί την Υπεύθυνη και Βιώσιμη Τραπεζική, υιοθετώντας κριτήρια ESG και έχει ξεκινήσει το Έργο Ενεργειακής Μετάβασης (Energy Transition Plan) που θα υποστηρίξει τους πελάτες του να κινηθούν σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευτεί στην πρωτοβουλία Science-Based Targets η οποία προτείνει συγκεκριμένα μεθοδολογικά εργαλεία για τον υπολογισμό και τη στοχοθεσία των εκπομπών CO2 για διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας και επίσης για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τη δραστηριότητά της και από τις χρηματοδοτήσεις. Οι στόχοι θεωρούνται «επιστημονικοί» εάν είναι σύμφωνοι με όσα εκφράζει πρόσφατα η επιστήμη για το κλίμα και το τι είναι απαραίτητο να γίνει για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Όμιλος Πειραιώς έχει ξεκινήσει την πορεία του ώστε να είναι ανθρακικά ουδέτερος (net-zero) το αργότερο έως το 2050 και έχει ορίσει ενδιάμεσους επιστημονικούς στόχους (έως το 2030).

Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία (SBTi) διασφάλισε τους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Τράπεζας από τη λειτουργία και τις οικονομικές δραστηριότητές της. Η Πειραιώς μάλιστα κατέστη η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα η οποία έχει λάβει αυτή τη διασφάλιση. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Όμιλος Πειραιώς υπέβαλε στην πρωτοβουλία Science-Based Targets, επικαιροποιημένους μεσοπρόθεσμους στόχους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Οι στόχοι αυτοί αποσκοπούν στη μείωση έως το 2023 (με έτος βάσης το 2019) των εκπομπών που προκύπτουν τόσο από τη λειτουργία του Ομίλου όσο και από τα χαρτοφυλάκια δανεισμού και επενδύσεων που διαχειρίζεται.

Απώτερος στόχος για την Τράπεζα είναι να καταστεί ανθρακικά ουδέτερη (net-zero) το αργότερο έως το 2050 και γι αυτό έχει ορίσει ενδιάμεσους επιστημονικούς στόχους (έως το 2030).Το 2024, ο Όμιλος θα αναθεωρήσει και θα ενισχύσει τη στοχοθεσία του σχετικά με:

  • Τον ορισμό και την υιοθέτηση πλάνων μετάβασης που συνεισφέρουν στον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 o C και την περαιτέρω συνεργασία με τους πελάτες για την ανάπτυξη νέων προτάσεων για το κλίμα.
  • Την ένταξη νέων χαρτοφυλακίων στη στοχοθεσία καθώς η SBTi αναπτύσσει σταδιακά νέες μεθοδολογίες για δανειακά και επενδυτικά χαρτοφυλάκια που είχαν εξαιρεθεί αρχικά.

Οι στόχοι μείωσης εκπομπών αφορούν επίπεδο χαμηλότερο από 2 ο C και περιλαμβάνουν εννέα κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού, που ξεπερνούν το 50% του συνόλου των χρηματοδοτούμενων εκπομπών διοξειδίου άνθρακα.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Image by Freepik

Για την ελληνική οικονομία η απάντηση στην πρόκληση της πράσινης μετάβασης αποτελεί προτεραιότητα και προϋποθέτει πολύπλευρες δράσεις και μια συγκροτημένη στρατηγική στην οποία πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας αλλά και τα νοικοκυριά. Η δημιουργία μιας οικονομίας ανθρακικά ουδέτερης και θετικής για τη φύση προϋποθέτει επαρκή και στοχευμένη χρηματοδότηση της μετάβασης, πρωτοποριακή χρηματοδότηση για νέες τεχνολογίες, νέες επενδυτικές προτεραιότητες και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η κατεξοχήν «πράσινη» Τράπεζα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για την πράσινη μετάβαση και προσαρμόζει αντίστοιχα τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες όχι μόνο σε σχέση με τους πελάτες της οι οποίοι θα πρέπει να διαχειριστούν σωστά τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και σε ότι αφορά τις ίδιες της λειτουργίες της ως επιχειρηματικός όμιλος. Έτσι, προωθεί την υπεύθυνη και βιώσιμη τραπεζική υιοθετώντας κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβέρνησης) που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την κερδοφορία παράλληλα με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα Ενεργειακής Μετάβασης είναι να πραγματοποιήσει χρηματοδοτήσεις ύψους €5 δισ. έως το 2025 και συνολικά να χορηγήσει δάνεια ύψους €8 δισ., συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων και των εσωτερικών αμοιβαίων κεφαλαίων ESG με την παραγωγή νέων δανείων να αντιπροσωπεύουν το 12% των συνολικών νέων δανείων για την περίοδο αυτή.

Καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων αυτών είναι η συνεργασία με τους πελάτες και η καθοδήγησή τους με συμβουλευτικές εξατομικευμένες υπηρεσίες και χρηματοδοτικές λύσεις που εμπεριέχουν όλες τις παραμέτρους των αναγκαίων προσαρμογών που συνδέονται με τα έργα της ενεργειακής τους μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία και τους εθνικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ο ρόλος της Τράπεζας είναι να δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών τους οποίους υποστηρίζει ολοκληρωμένα για την επιλογή τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών ή των εγκαταστάσεών τους.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αυτονομία των ενεργειακών αναγκών τους, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και γενικά η προώθηση επενδύσεων βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Οι βασικοί τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων σε έργα «Πράσινης» Μετάβασης είναι:

  • Ταχεία ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Αποθήκευση ενέργειας
  • Ενεργειακή απόδοση
  • Ηλεκτρισμός ελαφρών μεταφορών
  • Οικονομία πράσινου υδρογόνου
  • Συνθετικά πράσινα καύσιμα
  • Καινοτομία και συστημικές λύσεις στη δέσμευση άνθρακα

Σημειώνεται ότι από το 2011, η Τράπεζα έχει υποστηρίξει περισσότερα από 30.000 νοικοκυριά στην αναβάθμιση και αποδοτικότητα των κτιρίων τους και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσέων τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος. Αντίστοιχα, το 2021, η Πειραιώς δημιούργησε ένα πακέτο εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών, το Piraeus Green Business 360° προσφέροντας μια ολιστική προϊοντική προσέγγιση που καλύπτει νέες επιχειρηματικές ανάγκες, όπως:

  • τη χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και εγκαταστάσεων ενεργειακού συμψηφισμού,
  • τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης υφιστάμενων φωτοβολταϊκών σταθμών ή της ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων και
  • την αγορά ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

UNSPLASH

H Τράπεζα Πειραιώς, είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που, ήδη από το 2020, προχώρησε σε εταιρικές χρηματοδοτήσεις εντάσσοντας στη διαδικασία αξιολόγησης κριτήρια ESG και, μέχρι σήμερα, έχει υλοποιήσει έναν σημαντικό αριθμό χορηγήσεων που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα κριτήρια αυτά συμπεριλαμβάνουν μετρήσιμους στόχους που σχετίζονται με:

  • τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας,
  • τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα
  • την ορθολογική κατανάλωση νερού,
  • τη μείωση και διαχείριση των απορριμμάτων τους,
  • την ανακύκλωση σχετικών υλικών της παραγωγικής διαδικασίας και • εργασιακά και κοινωνικά θέματα.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ

Η Πειραιώς προχώρησε το Νοέμβριο του 2021 στην έκδοση του πρώτου Πράσινου Ομολόγου μέσω του οποίου αντλήθηκαν συνολικά €500 εκατ. Τα κεφάλαια αυτά διατέθηκαν για την χρηματοδότηση 722 έργων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολική ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) περίπου 746 MW. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν την εξαγορά, ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση, διανομή, και μεταφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως: χερσαία αιολικά πάρκα, παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και μικρής κλίμακας υδροηλεκτρική ενέργεια Παράλληλα, οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα των οποίων η έκλυση αποφεύχθηκε, εκτμώνται σε περίπου 425.413 τόνους ισοδυνάμου CO2 .

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

Η Πειραιώς συμμετέχει επίσης σε διεθνείς πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση και προστασία της βιοποικιλότητας. Συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα «Βιοποικιλότητα και Επιχειρηματικότητα» (EU Business and Biodiversity Platform), στην οποία παρέχεται η δυνατότητα για συνεχή στρατηγικό διάλογο στο θέμα της διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας με τη βιοποικιλότητα και το φυσικό κεφάλαιο στην ΕΕ. Επίσης υπέγραψε το 2020 τη διεθνή «Δέσμευση για Χρηματοδότηση της Βιοποικιλότητας» προκειμένου να τεθούν στόχοι έως το 2024 για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, αντιστρέφοντας την απώλεια της βιοποικιλότητας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η Τράπεζα Πειραιώς ευθυγραμμίζει διαρκώς τη λειτουργία της με την κοινωνική πρόοδο και αλληλεγγύη, βάσει του οράματος, των αξιών και της βούλησής του για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει δράσεις που προάγουν την αντιμετώπιση καίριων κοινωνικών θεμάτων, όπως την προώθηση της ισότητας των φύλων μέσω της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την υποστήριξη της αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων. Παράλληλα, στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα και υλοποιεί δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας και εθελοντισμού που ενισχύουν τόσο τους εργαζόμενούς του όσο και την κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Η Τράπεζα, με το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας Project Future, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νέα γενιά πτυχιούχων και με στόχο την ενδυνάμωσή της γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Το Project Future υλοποιείται σε συνεργασία με το ReGeneration, το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης και αμειβόμενης απασχόλησης για νέες και νέους πτυχιούχους στην Ελλάδα. Το Project Future πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2018, με δύο κύκλους (Μάρτιο και Οκτώβριο). Το πρόγραμμα προσφέρει στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες εκπαίδευση και εξειδίκευση σε επίπεδο επαγγελματικών, αλλά και προσωπικών δεξιοτήτων, και τους/τις φέρνει σε επαφή με το δίκτυο του ReGeneration, που μετρά περισσότερες από 1.050 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Μέσα από το Project Future, νέες και νέοι πτυχιούχοι έως 29 ετών, με καθόλου ή έως 3 χρόνια εργασιακή εμπειρία και συμμετοχή σε εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά εργασίας.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ο Όμιλος Πειραιώς, υποστηρίζει την προαγωγή του Πολιτισμού, τη διάσωση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διάχυση της ιστορίας και της πνευματικής δημιουργίας και, εν γένει, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού αγαθού. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσω των δραστηριοτήτων της Μονάδας Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δράσεων Τράπεζας Πειραιώς και της λειτουργίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

Για το 2023 ο Όμιλος στοχεύει να επιτύχει:

  • Αύξηση του πλήθους των επιχειρήσεων του κλάδου της δημιουργικής οικονομίας, που θα αποκτήσουν το Πειραιώς Culture & Creativity 360°, από 203 σε 500.
  • Ανάπτυξη δράσεων για τη σύνδεση της παιδείας με τον πολιτισμό με στόχο:
    – την πρόσβαση όλων των παιδιών στον πολιτισμό χωρίς διακρίσεις,
    – το έναυσμα για τη δημιουργία της νέας γενιάς δημιουργών,
    – τη γένεση ιδεών καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης,
    – τη διασφάλιση, τη διάδοση και τη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας.
  • Ανάπτυξη και προώθηση της δημιουργικής οικονομίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω της υλοποίησης ευρωπαϊκών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Στόχος είναι να ενισχυθούν η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη, η απασχόληση και η προοπτική των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  • Ανάπτυξη νέων δράσεων για τον πολιτισμό, μέσα από τις οποίες η Τράπεζα Πειραιώς συνεισφέρει στην προώθηση της πνευματικής δημιουργίας, της καλλιτεχνικής έκφρασης, και τη διαφύλαξη και ενίσχυση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης σε τομείς όπως η χειροτεχνία κ.λπ.

Περαιτέρω ενέργειες άμεσης και ουσιαστικής υποστήριξης για τους εκπροσώπους του Πολιτισμού και της Τέχνης με στόχο την αύξηση της παραγωγής πολιτιστικών αγαθών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα