Στην Ελλάδα του 2020 η μία στις δύο γυναίκες δε δουλεύει

Στην Ελλάδα του 2020 η μία στις δύο γυναίκες δε δουλεύει
Φεμινισμός Eurokinissi

Η Μαρία Συρεγγέλα, Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, αναλύει στο News 24/7 σε ποιο σημείο βρισκόμαστε ως προς την πραγματική ισότητα στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μόνο το 49% των γυναικών απασχολούνται, την ίδια ώρα που οι άνδρες καταλαμβάνουν το 70%.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου ως ημέρα μνήμης του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα διαχρονικά δικαιώματα της γυναίκας.

Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες δουλεύουν, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις στο οικογενειακό περιβάλλον καταμερίστηκαν καλύτερα ανάμεσα στους δύο συζύγους, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως πλέον πολλές γυναίκες έχουν αποκτήσει το θάρρος της γνώμης τους και δεν φοβούνται να καταγγείλουν περιστατικά βίας.

Έχει επιτευχθεί όμως πλήρης ισότητα ή έχουμε ακόμα ανάγκη τον φεμινισμό και τους αγώνες του;

Το News 24/7 με αφορμή τη σημερινή ημέρα μίλησε με την Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο αλλά και μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας παγκοσμίως. Εν έτει 2020 συνεχίζει να απασχολεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Οι γυναίκες που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία, βρίσκονται σε ευάλωτη ψυχολογική κατάσταση και σε συνδυασμό με πιθανή οικονομική ή άλλου είδους εξάρτηση από τον θύτη, δυσκολεύονται να καταγγείλουν περιστατικά βίας ή να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα μετά την καταγγελία”, αναφέρει η Μαρία Συρεγγέλα.

Οι γυναίκες προσφύγισσες δεν μιλούν

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τον μήνα Φεβρουάριο 2020 από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, οι προσφύγισσες δεν μιλούν“, αναφέρει η κ. Συρεγγέλα.

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία διαθέτει την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, όπου οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να καταγγείλει περιστατικά βίας και κακοποίησης.

Σεξουαλική παρενόχληση: 4% των γυναικών κατήγγειλαν κάποιο περιστατικό τον Φεβρουάριο

“Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια μορφή έμφυλης βίας και αναγνωρίζεται και από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως εποπτεύων φορέας για την εφαρμογή της Σύμβασης στη χώρα μας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ακόμα και το 4% (ποσοστό Φεβρουαρίου 2020 από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900) να εξαλειφθεί” , σημειώνει η γ.γ. στο News 24/7.

Kύριος σύμμαχος στο bullying, η σωστή ενημέρωση

Ο κύριος σύμμαχος τόσο των κοριτσιών όσο και των γονέων αλλά και των δασκάλων/καθηγητών είναι η σωστή ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Γνωρίζοντας τι είναι το Bullying, ποιες πράξεις μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι και ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην ψυχολογία των νέων κοριτσιών και γυναικών, στην απόδοση τους αλλά και στην κοινωνική τους ζωή, μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο“, προσθέτει η κ. Συρεγγέλα.

Γυναίκα και εργασία

Εν έτει 2020, το ποσοστό εργασίας είναι 49% για τις γυναίκες και 70% για τους άνδρες.

Όσον αφορά τον τομέα της εργασίας η Ελλάδα συγκεντρώνει 64,2 μονάδες καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ (βελτίωση κατά 1,7 μονάδες από το 2005). Μόνο το 49% των γυναικών στην Ελλάδα (ηλικίας 20-64) απασχολούνται, την ίδια ώρα που οι άνδρες καταλαμβάνουν το 70% στον τομέα της εργασίας.

Τα στοιχεία που μας παραθέτει η Μαρία Συρεγγέλα, είναι αποκαλυπτικά και ενδεικτικά της κατάστασης.

Σύμφωνα και με τον Δείκτη Ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων:

  • Το ποσοστό εργασίας (ατόμων ηλικίας 20-64 ετών) είναι 49% για τις γυναίκες και 70% για τους άνδρες.
  • Με το συνολικό ποσοστό εργασίας στο 60%, η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει τον εθνικό στόχο της Ε.Ε. για την εργασία που αγγίζει το 70%.
  • Το ποσοστό πλήρους απασχόλησης μειώθηκε από 34% σε 31% για τις γυναίκες και από 61% σε 48% για τους άνδρες μεταξύ 2005 και 2017, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ των φύλων (από 27 ποσοστιαίες μονάδες στις 17 μονάδες).

Μεταξύ γυναικών και ανδρών σε ζευγάρια με παιδιά, το χάσμα είναι έξι φορές μεγαλύτερο από ό, τι σε ζευγάρια χωρίς παιδιά (31%. και 5 % αντίστοιχα).

  • Δύο φορές περισσότερες γυναίκες (14%) εργάζονται με μερική απασχόληση σε σχέση με τους άνδρες.
  • Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες εργάζονται 39 ώρες την εβδομάδα και οι άνδρες 44 ώρες.

Η άνιση συγκέντρωση γυναικών και ανδρών σε διάφορους τομείς της αγοράς εργασίας παραμένει ένα ζήτημα:

  • Το 23% των γυναικών εργάζεται στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική εργασία, σε σύγκριση με το 8% των ανδρών.
  • Λιγότερες γυναίκες (4%) από τους άνδρες (20%) εργάζονται στα επαγγέλματα επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών (STEM).

europa.eu

 

Το μισθολογικό χάσμα ανέρχεται σε 15,5%

Το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων είναι η διαφορά του μέσου ακαθάριστου ωριαίου μισθού μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλη την οικονομία. Στην Ελλάδα, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται σε 15,5% (ο μέσος όρος του αντίστοιχου χάσματος στην Ε.Ε. είναι 16,3%).

Το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικές θέσεις είναι μόλις 9%

  • Το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών είναι 9%
  • Στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας 8% (έναντι 7% και 0% το 2005).
  • Οι γυναίκες αποτελούν το 13% των μελών των διοικητικών συμβουλίων οργανισμών που χρηματοδοτούν την έρευνα
  • Το 20% των μελών του διοικητικού συμβουλίου δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Συμπερασματικά κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η εξισορρόπηση επαγγελματικής με την προσωπική/οικογενειακή ζωή και η ενίσχυση της γυναικείας εργασίας.

Νεαρή υψώνει τη φωνή της σε διαδήλωση κατά της βίας εναντίον των γυναικών στο Παρίσι AP

 

Που μπορώ να απευθυνθώ;

Η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, σημειώνει στο News 24/7 πως οι υπάρχουσες δομές είναι έτοιμες να υποστηρίξουν κάθε γυναίκα που έχει ανάγκη. Όπως λέει:

“Οι δομές υποστήριξης που μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες είναι η τηλεφωνική γραμμή 15900, πανελλαδικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή και σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.

Η γραμμή SOS 15900, στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που παρέχουν βοήθεια σε περιστατικά βίας σε 24 ώρες, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών με την γραμμή SOS.

Επιπλέον τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του ΚΕΘΙ καθώς και τα Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης για θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης με την έμφυλη διάσταση, παραπομπής ή συνοδείας -όταν αυτό είναι αναγκαίο- των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στις δικαστικές αρχές, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σε φορείς προώθησης της εργασίας , σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών αν υπάρχουν ,νομικής βοήθειας, σε συνεργασία µε τους δικηγορικούς συλλόγους.

Γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω πως οι δομές στήριξης των γυναικών που θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά βίας υπάρχουν, είναι αποτελεσματικές και θα υποστηρίξουν το κάθε θύμα στην προσπάθεια του”.

Πως μπορεί να επιτευχθεί η ισότητα;

“Σημαντικό στοιχείο επίτευξης της ισότητας είναι η ενδυνάμωση των γυναικών. Η αποτελεσματικότητα της ενδυνάμωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη εργασίας και σταθερής αμοιβής. Η εργασία και κατ’ επέκταση και η γυναικεία επιχειρηματική δράση εξασφαλίζουν στη γυναίκα τις απαραίτητες συνθήκες (παράλληλα με τις δομές υποστήριξης της οικογένειας) ώστε κάθε γυναίκα να διεκδικήσει όσα αξίζει”, καταλήγει η Μαρία Συρεγγέλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα