Παγωτό: Πέντε (δοκιμασμένες) συνταγές χωρίς ίχνος ζάχαρης

Παγωτό: Πέντε (δοκιμασμένες) συνταγές χωρίς ίχνος ζάχαρης

Η ιστορία του παγωτού από τον Μ. Αλέξανδρο, στην Αικατερίνη των Μεδίκων και πέντε σπιτικές συνταγές για παγωτό, που δεν χρησιμοποιούν ούτε έναν κόκκο ζάχαρης (Pics)

Επιμέλεια: Λευτέρης Σαββίδης, Εύη Κιόρρι

Γίνεται το παγωτό χωρίς ζάχαρη; Αυτή είναι και η αποστολή του συγκεκριμένου άρθρου. Κάνουμε ανασκόπηση στην ιστορία του παγωτού και δοκιμάζουμε συνταγές με εναλλακτικές γλυκαντικές ύλες (ή και καθόλου πρόσθετη γλυκαντική ύλη) για να αποδείξουμε πως το πιο διαδεδομένο επιδόρπιο του καλοκαιριού στέκεται με όλες τις αξιώσεις και χωρίς ίχνος κόκκου ζάχαρης.

Από τον Μέγα Αλέξανδρο, στην Αικατερίνη των Μεδίκων

Αν και η διαδικασία παγωτό μοιάζει ιδιαίτερα πρόσφατη στην ανθρώπινη γαστρονομία και ζαχαροπλαστική, πρώιμες μορφές δροσιστικού επιδορπίου αναφέρονται πίσω στο χρόνο, ως και το 200π.Χ. Αν και δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές για τους εφευρέτες του, ιστορικοί σημειώνουν πως ο Μέγας Αλέξανδρος απολάμβανε χιόνι και πάγο, αρωματισμένο με νέκταρ και μέλι.

Αλλά και στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο αυτοκράτορας Νέρωνας, έστελνε συχνά ανθρώπους στο βουνό προκειμένου να του φέρουν χιόνι, το οποίο και απολάμβανε με την προσθήκη φρούτων και χυμών.

Από τα διάσπαρτα αυτά στοιχεία μπορεί κανείς να συμπεράνει πως η πρώιμη μορφή παγωτού δεν παρασκευαζόταν με τη χρήση ζάχαρης, αφού ούτε στην αρχαία Ελλάδα, αλλά ούτε και στην αρχαία Ρώμα δεν ήταν διαδεδομένη η χρήση της.

 

Περισσότερα από χίλια χρόνια μετά τους Ρωμαίους, ο Μάρκο Πόλο επέστρεψε από τη Νέα Γη με μια συνταγή που θυμίζει το σημερινό σορμπέ (ένα μείγμα παγωμένης πούλπας φρούτων). Οι ιστορικοί εκτιμούν πως η συνταγή που εξελίχθηκε σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε παγωτό πρώτο συναντάται στα βασιλικά ανάκτορα της Ευρώπης το 16ο αι. μ.Χ.

Στην Αγγλία, ένα επιδόρπιο με όνομα “Cream Ice” εμφανίζεται συχνά στο βασιλικό τραπέζι του Βασιλιά Καρόλου του Α’ τον επόμενο αιώνα. Στη Γαλλία τα παγωμένα επιδόρπια μπαίνουν στη βασιλική αυλή από την Αικατερίνη Των Μεδίκων, εξ Ιταλίας προερχόμενης, όταν αυτή παντρεύεται τον Ερρίκο Β’, βασιλιά της Γαλλίας.
 

Η ιταλική φινέτσα, συναντά την αμερικάνικη επιχειρηματικότητα

 

Το δροσιστικό μυστικό των βασιλιάδων, διαδόθηκε στους “κοινούς θνητούς” το 1686, από τον Φραντσέσκο Προκόπιο Κούτο, Ιταλό ζαχαροπλάστη που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας του παγωτού. Ο Ιταλός ξεκίνησε την παρασκευή παγωτών στο Παρίσι, στο κατάστημα που ονόμασε “Le Procop” και το οποίο λειτουργεί μέχρι και τις ημέρες μας.

Το παγωτό θριάμβευσε στην Αμερική, όπου η ζήτησή του αυξανόταν ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα το 1851, να ιδρυθεί η πρώτη βιομηχανία παρασκευής παγωτού στη Βαλτιμόρη. Ο Έρνεστ Χάμγουι, Σύρος μετανάστης στο Saint Louis των ΗΠΑ, ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το πρώτο παγωτό πύραυλο στην ιστορία.


Η σύντομη ανασκόπηση στην ιστορία του παγωτού αποδεικνύει ένα και μόνο πράγμα. Το παγωτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του ανθρώπου εδώ και εκατοντάδες χρόνια και μια σωστή διατροφή, δεν το αποκλείει από την καθημερινότητά μας, ειδικά το καλοκαίρι. Οι διαιτολόγοι το συστήνουν σε σύγκριση με άλλα επιδόρπια, τόσο για τα υψηλά επίπεδα γάλακτος που περιέχει, όσο και υπό προϋποθέσεις, για τις συγκριτικά χαμηλές του θερμίδες και λιπαρά. Ιδιαίτερα οι γρανίτες φρούτων και τα σορμπέ, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για το καλοκαίρι.

Εμείς δοκιμάσαμε να φτιάξουμε σπιτικό παγωτό, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη, με στόχο να εξακριβώσουμε αν η απόλαυση παραμένει ακριβώς η ίδια…

Συνταγές για παγωτό χωρίς ζάχαρη

Επιλέξαμε φρέσκα φρούτα και γάλα, ενώ προσπαθήσαμε να βρούμε εναλλακτικές της ζάχαρης για τις συνταγές μας, όπως η στέβια, το μέλι ή ακόμη και η ίδια η γλυκύτητα των φρούτων. Προμηθευτήκαμε για την παρασκευή των παγωτών μια παγωτομηχανή (αξία μικρότερης των 20ευρώ), με την οποία πετύχαμε πιο απαλό και κρεμώδες αποτέλεσμα.

Κάπως έτσι ετοιμάσαμε παγωτό κεράσι, γρανίτα, σάντουιτς ροδάκινο-βερυκοκο, αλλά και παγωτό πεπόνι και lemon pie.

Παγωτό Lemon Pie

 

Η γλυκόξινη γεύση της lemon pie σε ένα παγωτό, που αν και δεν είναι διαίτης, φροντίζει ωστόσο να αντικαθιστά τη ζάχαρη με το ευεργετικό και μακράν θρεπτικότερο μέλι. Τα μπισκότα με τα οποία συνοδεύουμε το παγωτό είναι χωρίς ζάχαρη, ενώ και ο φυσικό χυμός λεμονιού αποτελεί πηγή μοναδικών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών.

Υλικά για 400ml παγωτού

85 γρ. Φρέσκο χυμό λεμόνι

1 αυγό

55 γρ. Μέλι

70 γρ. Βούτυρο

1 κ.γ. κορν φράουρ

100γρ. Κρέμα γάλακτος

200γρ. Μπισκότα digestive

Προετοιμασία

Βάλε το χυμό λεμόνι σε κατσαρόλα να πάρει βράση

Χτύπησε σε μπολ τα αυγά με το κορν φλάουρ και ανακάτεψε στο μείγμα και το μέλι, αναδεύοντας καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά. Απόσυρε το χυμό λεμόνι από το τη φωτιά και ενσωμάτωσε σε αυτό τα αυγά. Με σύρμα ανακάτεψε ζωηρά, επιστρέφοντας το σκεύος στο μάτι, ώσπου να αρχίσει να δένει η κρέμα και να κοχλάζει. Κατέβασε από τη φωτιά και άφησε να κρυώσει ελαφρά.

Κόψε το βούτυρο σε κυβάκια, και ρίξε στη χλιαρή κρέμα, δουλεύοντας εντατικά με μια σπάτουλα, ώσπου να ενωθεί. Άφησε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει για 1 ώρα τουλάχιστον.

Χτύπησε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και βάλε επίσης στο ψυγεί να κρυώσει καλά.

Ετοίμασε την παγωτομηχανή και προσθεσε διαδοχικά, την κρέμα λεμονιού και τη σαντιγί. Άφησε στη μηχανή να ανακατευτούν για 30 με 40′ λεπτά. Βάλε το παγωτό στρο ψυγείο, αποθηκεύοντάς το ιδανικά σε μεταλλικό σκεύος και με την επιφάνειά του σκεπασμένη.

Σέρβιρε με τα μπισκότα digestive.

Σάντουιτς με βερίκοκο-ροδάκινο

 

Το πιο υγιεινό Milkshake παγώνει στο ψυγείο και σερβίρεται ανάμεσα σε τραγανό μπισκότο, προσφέροντας μοναδική απόλαυση, με μηδέν ζάχαρη και ελάχιστα λιπαρά. Αυτό το παγωτό θα το ετοιμάζεται στο άψε-σβήσε και θα μπορείτε να το απολαύσετε άφοβα…

Υλικά για 30 Mini σάντουιτς

250ml γάλα 2%

1 μεγάλο ροδάκινο κομμένο σε κομμάτια

2 βερίκοκα κομμένα

50γρ. (4-5 κσ) νιφάδες βρώμης

400 γρ. Μίνι μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη

Προετοιμασία

Βάλε στο μπλέντερ το γάλα, τα φρούτα και τη βρώμη και χτύπησε καλά να πάρει ένα ενιαίο μείγμα. Πρόσθεσε ακόμη λίγη βρώμη ή ένα, δύο βερίκοκα αν η σύσταση του μείγματος παραμένει αραιή. Θα πρέπει να έχεις ένα παχύρρευστο Milkshake. Βάλε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ετοίμασε την παγωτομηχανή και αφού τη θέσεις σε λειτουργία πρόσθεσε το μείγμα. Άφησε να παγώσει εκεί για 40′ λεπτά.

Ετοίμασε στο μεταξύ τα μπισκότα στρώνοντάς τα δύο, δύο στη σειρά σε μια μεγάλη επιφάνεια.

Αφού παγώσει το παγωτό σου, γύρισέ το γρήγορα σε μια μεγάλη σακούλα ζαχαροπλαστκής και με ένα κορνέ γέμισε το πίσω από τα μπισκότα με μια ποσότητα όμοια με ένα μεγάλο κάστανο. Σκέπασε με ένα ακόμη μπισκότο, πιέζοντας ελαφρά. Βάλε γρήγορα τα σάντουιτς σε δοχείο και στην κατάψυξη.

Παγωτό κεράσι

Η φρεσκάδα του κερασιού συναντά και απογειώνει το γιαούρτι και το γάλα με τη βοήθεια της στέβιας, δημιουργώντας μια δροσιστική λιχουδιά με ελάχιστες θερμίδες και απίστευτη γεύση για τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού.

Υλικά για ένα λίτρο παγωτό κεράσι

500 γρ. κεράσια χωρίς τα κουκούτσια

200γρ στραγγιστό γιαούρτι

1 κούπα γάλα

3-4 κουταλιές στέβια

Προετοιμασία

Πολτοποιήσε τα κεράσια εις διπλούν, προκειμένου να αποκτήσουν όσο το δυνατό πιο ομοιόμορφη υφή, πρόσθεσε το γιαούρτι και το γάλα και ξαναχτύπα. βάλε τη στέβια και χτύπα μέχρι να λιώσει. Τοποθέτησε το μείγμα στο ψυγείο για να κρυώσει και ύστερα στη παγωτομηχανή, αν δεν έχεις παγωτομηχανή το τοποθετείς σ’ ένα μεταλλικό σκεύος και ανακατεύεις κάθε 20 λεπτά έως ότου δέσει.

Μπορείς να θες να κάνεις τη διαφορά ή αν απλά αγαπάς τα φρούτα του δάσους να προσθέσεις μερικά και το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο γευστικό. Το σερβίρεις με κεράσια ή μούρα.

Παγωτό πεπόνι

Επειδή το πεπόνι είναι φρούτο του καλοκαιριού τι το καλύτερο από το να δημιουργήσεις τη λιχουδιά που θα αναζητούν οι φίλοι σου στα κοινά σας γεύματα, στην πιο υγιεινή εκδοχή της.

Υλικά συνταγής για ένα λίτρο παγωτό πεπόνι

500 γρ. πολτοποιημένο πεπόνι

500 γρ. γιαούρτι πλήρες

125 γρ. μέλι

Προετοιμασία

Βάλε σ’ ένα μπλέντερ το καθαρισμένο πεπόνι, το γιαούρτι και το μέλι. Χτύπησέ τα μέχρι να πολτοποιηθούν πολύ καλά, βάλε το μείγμα σε παγωτομηχανή ή πάγωσέ τα στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει το μείγμα. Μην ξεχάσεις όμως να το ανακατεύεις κάθε 20 λεπτά για να γίνει αφράτο.

Μπορείς να το σερβίρεις μέσα στο καθαρισμένο μισό ενός πεπονιού.

Σορμπέ λεμόνι

Αν πάλι θες να δροσιστείς, αλλά δεν είσαι μεγάλος/η φαν του παγωτό, γιατί απλά προτιμάς την πιο ανάλαφρη υφή της γρανίτας, τότε πρέπει να δοκιμάσεις το σορμπέ λεμόνι. Το παρεξηγημένο λεμόνι μπορεί να μετατραπεί σε ονειρεμένο γλύκισμα, αν το συνδυάσεις με τα σωστά υλικά.

Υλικά για ένα λίτρο σορμπέ λεμόνι

1 λίτρο χυμό λεμόνι

1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά

35γρ. στέβια

Προετοιμασία

Σε μια κατσαρόλα βάλε το χυμό λεμόνι και το γάλα μέσα στο οποίο έχεις, ήδη, διαλύσει τη στέβια. Αφού βράσει το μείγμα για περίπου 10 λεπτά, άδειασέ το σ’ ένα μεταλλικό σκεύος και το άφησέ το στο ψυγείο έως ότου κρυώσει. Όταν κρυώσει ανακάτεψε το καλά και το βάλτο στην παγωτομηχανή ή στην κατάψυξη για 4-5 ώρες, φροντίζοντας να το ανακατεύεις ανά 20λεπτο και να το χτυπάς καλά για να γίνει αφράτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα