Πυξ Λαξ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ιστορικό συγκρότημα

Πυξ Λαξ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ιστορικό συγκρότημα

Το News 24/7 παρουσιάζει 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για ένα από τα μεγαλύτερα εναλλακτικά ροκ συγκροτήματα της χώρας, ένα από τα λίγα που έγραψαν τόσο μεγάλη ιστορία!

Η μουσική εκπομπή του Mega “Στο σπίτι” συνεχίζεται το βράδυ της Παρασκευής με τους Πυξ Λαξ να παίρνουν τη σκυτάλη, αλλά και τα μικρόφωνα. Το πλέον επιτυχημένο και διαχρονικό ελληνικό συγκρότημα μπαίνει στο στούντιο ηχογράφησης για να θυμίσει στο κοινό “τι είναι αυτό που μας ενώνει”.

Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν απόψε στις 23:00 τις μεγάλες τους επιτυχίες από την 30ετή πορεία τους. Μαζί τους, σε μια ιδιαίτερη συνάντηση, θα είναι εκλεκτοί καλεσμένοι, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Στέλιος Διονυσίου, η Μαρίζα Ρίζου, ο Νίκος και Γιώργος Στρατάκης και ο Λεωνίδας Μπαλάφας.

Με αφορμή την αποψινή τους μουσική συνάντηση, το News 24/7 παρουσιάζει 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για ένα από τα μεγαλύτερα εναλλακτικά ροκ συγκροτήματα της χώρας, ένα από τα λίγα που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν τόσο μεγάλη ιστορία!

Mega

1. Το ξεκίνημα των Πυξ Λαξ

Το όνομα των Πυξ Λαξ στα αρχαία ελληνικά σήμαινε ”με γροθιές και κλωτσιές”. Εν προκειμένω όμως, το συγκρότημα το εμπνεύστηκε από ομώνυμη θεατρική παράσταση που λάμβανε χώρα την περίοδο που αναζητούσαν ονομασία. Το όνομα ήταν μια πρόταση του τότε οικονομικού διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας EMI, Δημήτρη Φεργάδη.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι δύο παιδικοί φίλοι και συμμαθητές από τις γειτονιές του Μενιδίου, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, μετέβησαν στην δισκογραφική εταιρεία EMI, με σκοπό να παρουσιάζουν το μουσικό υλικό που είχαν φτιάξει ως μπάντα.

Εκεί, συνάντησαν έναν επίσης κάτοικο των δυτικών συνοικιών της Αθήνας, και συγκεκριμένα των Αγίων Αναργύρων, τον Μάνο Ξυδού. Ο Ξυδούς εκείνη την περίοδο κατείχε στρατηγικό πόστο στην εν λόγω δισκογραφική, και αφού άκουσε την δουλειά τους και του άρεσε, άναψε το πράσινο φως για την πρώτη δισκογραφική δουλειά των Πυξ Λαξ, στην οποία αρχικά συμμετείχε μόνο ως δημιουργός και παραγωγός λόγω της θέσης του στην εταιρεία.

Έτσι, το 1990 ο πρώτος δίσκος των Πυξ Λαξ εν ονόματι ”Τί Άλλο Να Πεις Πιο Απλά”, έγινε πραγματικότητα, και ακολούθησε ένα χρόνο μετά ο δίσκος ”Ζόρικοι Καιροί”.

2. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες τους

Το 1993 ήταν μια κομβική χρονιά για την μετέπειτα πορεία του συγκροτήματος, αφού στον τρίτο κατά σειρά δίσκο τους ”Ο Ήλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί”, ένα εκ των τραγουδιών τους τραγούδησε ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής της εποχής εκείνης, Βασίλης Καρράς. Η συνεργασία αυτή, αν και κατακρίθηκε από πολλούς στο χώρο της μουσικής λόγω της ασάφειας που προέκυψε όσον αφορά στο είδος μουσικής που εκπροσωπούσαν οι Πυξ Λαξ, πρόσθεσε μεγάλη δημοφιλία στο συγκρότημα που είχε μόλις τρία χρόνια δισκογραφικής παρουσίας.

Η ταυτότητα όμως της μπάντας δόθηκε το 1994, με τον πρώτο αρκετά επιτυχημένο δίσκο τους με τίτλο ”Για Τους Πρίγκιπες Της Δυτικής Όχθης”, στον οποίο συμμετείχαν οι αδελφοί Κατσιμίχα με το τραγούδι που έγραψαν ”Ανόητες Αγάπες”. Επίσης, στον δίσκο αυτό συμμετείχαν Σέρβοι καλλιτέχνες όπως ο Bayaka και ο μάνατζέρ του Sasa Dragic.Ο δίσκος γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, και έγινε πλατινένιος.

Το 1996 ήταν η χρονιά που οι Πυξ Λαξ πια είχαν καθιερωθεί στα ελληνικά μουσικά δρώμενα, γεγονός το οποίο ενισχύθηκε με την έκδοση του δίσκου ”Ο Μπαμπούλας Τραγουδάει Μόνος Τις Νύχτες”. Ο Gordon Gano των Violent Femmes συμμετείχε στον δίσκο αυτό, αλλά και ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος. Τα ”Οι Παλιές Αγάπες Πάνε Στον Παράδεισο”, ”Ποδήλατα Δίχως Φρένα”, ”Όλο Μ’ αφήνεις να Σ’ αφήσω”, ”Να Με Θυμηθείς”, ”Κάνε Κάτι Και Για Σένα”, ”Έη Μαν Κοίτα Μπροστά”, είναι μερικά από τα τραγούδια του δίσκου που αγαπήθηκαν από τους παλαιότερους και νεότερους φίλους της μπάντας. Και αυτός ο δίσκος σημείωσε υψηλές πωλήσεις, και έγινε πλατινένιος.

Ένα χρόνο μετά ακολούθησαν δύο άκρως επιτυχημένες δισκογραφικές συνεργασίες με τον Γιώργο Νταλάρα, στο cd-single”Νυχτερινός Περίπατος Στην Ιερά Οδό”, και αργότερα στο ”Ζωντανή Ηχογράφηση Στην Ιερά Οδό”. Και οι δύο αυτοί δίσκοι σημείωσαν μεγάλη απήχηση, καθώς έγιναν πλατινένιοι, με τον δεύτερο μάλιστα να ξεπερνά τις 100.000 πωλήσεις. Ακολούθησε ένας κατά βάση συλλεκτικός δίσκος με τίτλο ”Παίξε Παλιάτσο Τα Τραγούδια Σου Τελειώνουν”.

1998. Ο δίσκος ”Στίλβη”, ο οποίος ακούστηκε και στην ταινία ”Μοναξιά Μου Όλα”, είναι γεγονός. Πρόκειται ίσως για τον καλύτερο δίσκο του συγκροτήματος. Περιείχε τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα όπως το ”Μοναξιά Μου Όλα”, ”Έπαψες Αγάπη Να Θυμίζεις”, ”Μια Συνουσία Μυστική”, ”Φωτιά”, ”Φαλτσέτα” κ.α. Πούλησε πολλές χιλιάδες αντιτύπων και πολύ γρήγορα έγινε πλατινένιος.

3. Η απόφαση για διάλυση του συγκροτήματος

Το 2004 έρχεται το αναπάνεχο τέλος για το συγκρότημα. Έτσι ονομάστηκε και ο τελευταίος δίσκος τους μετά την ανακοίνωσή τους ότι πρόκειται να διαλυθούν, αφού είχαν προηγηθεί συναυλίες σε Αθηνά και Θεσσαλονίκη. Ο δίσκος “Τέλος” περιέχει πολλά γνωστά κομμάτια τους με συμμετοχές καλλιτεχνών που παραβρέθηκαν στις εμφανίσεις του Λυκαβηττού στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Καρράς και οι Domenica.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΥΞ ΛΑΞ ΣΤΟ ΟΑΚΑ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Μετά από αμέτρητες συναυλίες, πλατινένιους δίσκους, μεγάλες συνεργασίες, οι Πυξ Λαξ διαλύθηκαν. Ένα από τα μεγαλύτερα εναλλακτικά ροκ συγκροτήματα της χώρας, ένα από τα λίγα που έγραψαν τόση μεγάλη ιστορία και αυτό με τον τρόπο αποσύρθηκε.

Παρόλα αυτά έρχεται και η επανασύνδεση. Το καλοκαίρι του 2010 ανακοινώθηκε ότι οι Πυξ Λαξ θα εμφανισθούν ως συγκρότημα για πέντε συναυλίες στη χώρα ως ολοκλήρωση των σχεδίων που ο Μάνος Ξυδούς είχε οργανώσει πριν το θάνατό του.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΥΞ ΛΑΞ ΣΤΟ ΟΑΚΑ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Ο Μπάμπης Στόκας μίλησε μόλις πριν λίγες εβδομάδες για τους Πυξ Λαξ και τον λόγο που διαλύθηκε το συγκρότημα.

“Υπάρχει ένα τραγούδι που έγινε μεγάλη επιτυχία κι εγώ δεν το πίστευα, αυτό που λέει “είναι ωραία η θάλασσα”. Ο Μάνος το πίστευε πολύ αυτό το τραγούδι. Υπάρχει, όμως, και τραγούδι που είναι από τα πιο συναισθηματικά τραγούδια των Πυξ Λαξ που ο Μάνος το είχε πετάξει και πήγα και το μάζεψα εγώ και το έγραψα, το “Άμστερνταμ” που λέμε εμείς. Αυτό το τραγούδι το έκανα εγώ, το πέταξε ο Ξυδούς, το μάζεψα εγώ και το φτιάξαμε.

“Η επιτυχία αυτής της ομάδας ήταν ότι ήμασταν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι που είχαμε τον ίδιο στόχο και δεν είχαμε εγωισμό. Δηλαδή, όταν το δικό σου τραγούδι ήταν καλύτερο από το δικό μου, έμπαινε το δικό σου. Απλώς είπαμε ότι η μπάντα τα έχει κάνει όλα, οπότε πρέπει να σταματήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος, ότι η μπάντα τα είχε κάνει όλα επί 100”, είπε ο Μπάμπης Στόκας.

(EUROKINISSI // ) Eurokinissi

4. Δέκα χρόνια χωρίς τον “πρίγκιπα της Δυτικής Όχθης”

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 13/4/2020, από τον θάνατο του Μάνου Ξυδού ή αλλιώς του “Πρίγκιπα της Δυτικής Όχθης”, όπως τον αποκαλούσαν συχνά στους μουσικούς κύκλους. Μουσικός παραγωγός, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και βασικό μέλος του δημοφιλούς συγκροτήματος Πυξ Λαξ, ο Μάνος Ξυδούς χάραξε τη δική του πορεία στην ιστορία της ελληνικής μουσικής και είναι υπεύθυνος για πολλά “διαμάντια” της δισκογραφίας μας.

“Φιγούρα ξωτική και ταξιδιάρικη”, που θα τραγουδούσε και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Προτιμούσε το παρασκήνιο από το προσκήνιο, ωστόσο, η ευγενική του φυσιογνωμία δεν μπορεί εύκολα να ξεχαστεί, ούτε από εκείνους που ήταν κοντά του, ούτε από το κοινό που τον αγάπησε. Η απέραντη εκτίμηση των συναδέλφων του, που πάντα είχαν να πουν έναν καλό λόγο (ή μάλλον, μόνο καλό λόγο) για εκείνον και ο σεβασμός των ροκάδων προς το πρόσωπό του, είναι χαρακτηριστικά για τη θέση που είχε στη συνείδηση του κόσμου.

Η περίπτωση του Μάνου Ξυδού είναι ιδιαίτερη για πολλούς λόγους. Αφενός, η πορεία του, που ξεκίνησε από το marketing σε δισκογραφικές εταιρείες, συμβουλεύοντας τότε μερικούς από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες που ανελίχθηκαν αργότερα, και, αφετέρου, η δράση του πίσω από τη σκηνή και το μικρόφωνο, ως ιθύνων νους σε σημαντικά τραγούδια της ελληνόφωνης σκηνής, τον καθιστούν μια μοναδική μορφή της ελληνικής μουσικής παραγωγής.

5. Οι “τελευταίες” συναυλίες

Το 2010, ο Πλιάτσικας απέκλεισε κάθε φήμη μόνιμης επανασύνδεσης της μπάντας, όμως το καλοκαίρι του 2011, οι Πυξ Λαξ πραγματοποίησαν μια μικρή περιοδεία. Η περιοδεία έγινε ως φόρος τιμής στο Μάνο Ξυδού. Οι συναυλίες έγιναν στα Ιωάννινα, την Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στη Λάρισα και στην Κύπρο, αλλά η μεγαλύτερη έγινε στις 13 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ και συγκέντρωσε περισσότερους από 80 χιλιάδες θεατές. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, πραγματοποιήθηκαν κι άλλες συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών σε Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Μαλακάσα, Πάτρα και Ηράκλειο.

Τον χειμώνα του 2012, οι Πυξ Λαξ πραγματοποίησαν 4 επιτυχημένες συναυλίες στη Βόρεια Αμερική, σε στη Βοστώνη, το Σικάγο, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο, ενώ το Δεκέμβριο του 2016, έγινε γνωστό ότι με αφορμή τα 30 χρόνια του μουσικού συγκροτήματος, θα πραγματοποιούνταν περιοδεία το καλοκαίρι του 2018. Η περιοδεία, με τίτλο Πυξ Λαξ: 30 Χρόνια, ξεκίνησε στο ΟΑΚΑ στις 12 Ιουλίου του 2018.

Στις 25 Μαΐου του ίδιου έτους, οι Πυξ Λαξ επέστρεψαν και δισκογραφικά με το άλμπουμ Μια Μέρα Πριν Τον Χειμώνα, που περιλαμβάνει 14 κομμάτια.

Τον Μάιο του 2019, το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα νέο τραγούδι με τίτλο “Κόντρα στου Χρόνου τη Σκουριά”, σε στίχους Μπάμπη Στόκα και Φίλιππου Πλιάτσικα και σε μουσική του δεύτερου. Το τραγούδι μιλά για την απόφασή τους να επανενωθούν.

Στις 18 Ιουνίου του 2019, το συγκρότημα κυκλοφόρησε Single που περιλαμβάνει έξι τραγούδια και στις 6, 7 και 9 Ιουνίου του ίδιου έτους έκαναν συναυλίες σε Λεμεσό, Λευκωσία και Πάφο.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2019, κυκλοφόρησαν σε διασκευή το τραγούδι του Τάσου Λειβαδίτη και του Μίκη Θεοδωράκη “Την Πόρτα Ανοίγω το Βράδυ”, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1978.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα