Το μέλλον της Υγείας με Τηλεϊατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη

Διαβάζεται σε 4'
Το μέλλον της Υγείας με Τηλεϊατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη
UNSPLASH

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται σημαντικά στον τομέα της Υγείας, βρίσκοντας, μεταξύ άλλων, εφαρμογή στην Τηλεϊατρική. Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Υγείας, η Τηλεϊατρική εξελίσσεται και βοηθά ακόμη περισσότερο όλους όσοι διαμένουν σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και δεν έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε γιατρούς ή Μονάδες Υγείας.

Όπως επισημαίνει στο NEWS24/7 ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει προχωρήσει ταχύτατα και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών έχει κάνει άλματα. Η Τηλεϊατρική είναι σπουδαίο εργαλείο και η Τεχνητή Νοημοσύνη ήρθε για να μείνει. Ωστόσο, αν και όλη αυτή η πρόοδος είναι πολύτιμη, εγείρει πολλά ερωτήματα ηθικής και ιατρικής δεοντολογίας ως επί το πλείστον».

Ειδικότερα ο κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει: «Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι καινούριες εφαρμογές, που ήδη βρίσκονται στη διάθεσή μας, σε συνδυασμό με την πρόοδο της ιατρικής, αλλά και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και της γήρανσης του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κοινωνίες και η Ευρώπη ιδιαίτερα, δημιουργούν μια σειρά από ερωτήματα. Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν στο πλαίσιο του πολιτισμού μας και της ιατρικής δεοντολογίας. Για αυτόν τον λόγο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διοργάνωσε μια ημερίδα, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική: Παρόν και Μέλλον», ακριβώς για να διερευνηθούν όλες τις πτυχές, που είναι απαραίτητες για την κατανόηση και για την ορθή χρήση των νέων εφαρμογών».

Τεχνητή Νοημοσύνη και Τηλεϊατρική

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί από τη διάγνωση / έγκαιρη πρόγνωση, τις θεραπευτικές επιλογές και τη συνολική εκτίμηση των αναγκών για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Κι όλα αυτά σε αισθητά λιγότερο χρόνο.

Η Τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη «λύνουν τα χέρια» των ειδικών σε δύσκολες και σε επείγουσες καταστάσεις. Κυριολεκτικά μπορούν να σώσουν ζωές.

Οι Έλληνες επιστήμονες συμφωνούν ότι : «Η Τηλεϊατρική και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία πραγματικότητα. Δημιουργούν ανησυχία και αντιδράσεις σε αυτούς που τις απορρίπτουν, επειδή δεν τις γνωρίζουν. Στην Ιατρική θα φέρουν σημαντική αλλαγή της πραγματικότητας, μία επανάσταση».

UNSPLASH

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το μηχάνημα ή η οθόνη μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο και την εκ του σύνεγγυς επαφή. Όλοι συμφωνούν ότι η σχέση γιατρού – ασθενούς δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αντικατασταθεί. Απλά ενισχύεται με την υποστήριξη της τεχνολογίας.

Ο σχεδιασμός ενός πλαισίου που θα ελέγχει και θα αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι απαραίτητος.

«Αν ρωτήσετε το chatGPT, ποιος έχει την ευθύνη, θα απαντήσει: Την έχει πρώτα η πλατφόρμα, δεύτερος αυτός που την τροφοδοτεί, τρίτος αυτός που δίνει τα στοιχεία, τέταρτος ο γιατρός με την κρίση του και πέμπτος είναι ο ίδιος ο ασθενής, που επιτρέπει τη χρήση της πλατφόρμας. Είναι ένας δρόμος μεγάλης ταχύτητας, που ανοίγεται μπροστά μας και πρέπει να τον ακολουθήσουμε, καθώς έχει να μας δώσει μόνο θετικά», αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Η επέκταση της Τηλεϊατρικής

Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία κάνει τόσο μεγάλα άλματα, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να μας δίνει αδιανόητα εργαλεία στο software.

«Οι πολιτικοί δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Πρέπει να οριοθετηθεί, ποιο είναι το σωστό και το λάθος, ώστε να τηρείται η ιατρική δεοντολογία. Οι γιατροί είναι οι μόνοι πραγματικά αρμόδιοι, για να μας υποδείξουν τα όρια και τους τρόπους. Μετά εμείς θα βρούμε τα χρήματα. Η Τηλεϊατρική δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής υπηρεσιών υγείας σε νησιωτικές περιοχές. Είναι και εργαλείο για τον έλεγχο των δαπανών της υγείας εν γένει».

UNSPLASH

Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Υγείας, η κυβέρνηση επεκτείνει το έργο της Τηλεϊατρικής, ώστε να καλυφθούν τα νησιά και οι ορεινές και αγροτικές περιοχές. Σε συνδυασμό με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, πρόκειται να ενεργοποιηθεί μία υπηρεσία με φορητές συσκευές (“wearables”), οι οποίες θα καταγράφουν καθημερινά τους καρδιακούς παλμούς και μία σειρά από άλλα βιομετρικά δεδομένα των πολιτών, προκειμένου να εξασφαλίζεται η καλύτερη ρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων και η έγκαιρη μετάβαση στο νοσοκομείο, όταν χρειάζεται.

Επιπλέον η Τηλεϊατρική θα επεκταθεί και στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να αξιοποιηθεί σε περιπτώσεις τυχόν νέων πανδημιών.

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής αναμένεται να είναι σε πλήρη ανάπτυξη στο τέλος του έτους και σε πλήρη λειτουργία από το 2025.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα