Απροστάτευτοι οι αστυνομικοί

Απροστάτευτοι οι αστυνομικοί
ΡΕΝΤΗ ΕΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΖΙΠ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Μετά τον τραγικό θάνατο των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ το απόγευμα της Τρίτης στη λαχαναγορά του Ρέντη, πολλά είναι τα ερωτηματικά που ξεσκεπάστηκαν για τις επιχειρήσεις συντονισμού της αστυνομίας και την οργάνωση στο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό δραστών. Αποχή από τα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί για μισή ώρα (Vids)

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που αφορούν την προστασία και την κάλυψη των δύο αστυνομικών που άφησαν τη ζωή τους το απόγευμα της Τρίτης κατά τη διάρκεια καταδίωξης τζιπ, ύποπτου για ληστεία σε περίπτερο στο Μενίδι, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για ελλιπή συντονισμό του σώματος, ακόμα και για έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού των αστυνομικών, σε σημείο που τον αγοράζουν μόνοι τους.

Οι νεαροί που έπεσαν από τα πυρά των άγνωστων δραστών Ιωάννης Ευαγγελινέλης και Γεώργιος Σκυλογιάννης πήραν σήμα για καταδίωξη δραστών, μετά τη ληστεία στο περίπτερο στο Μενίδι και ανέλαβαν δράση, μαζί με τους δύο τραυματίες συναδέλφους τους.

Η αστυνομία είχε από την πρώτη στιγμή την περιγραφή και τον αριθμό του τζιπ των δραστών, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εμπλοκή και στη ληστεία στα Άσπρα Σπίτια με λεία 250.000.

Ωστόσο,το ερωτηματικό που προκύπτει είναι αν δόθηκε η απαραίτητη σημασία στο περιστατικό ή στήθηκε μια επιχείρηση ρουτίνας για μια ακόμη ληστεία που λίγοι πίστευαν ότι θα καταλήξει σε λουτρό αίματος. 

Περίπου 15 μοτοσικλέτες ανέλαβαν δράση, ενώ σχεδόν 30 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για την σύλληψη των δραστών.

Σε αυτό το σημείο, διερωτόμαστε εάν η επιχείρηση ήταν στην πραγματικότητα διακριτική ή όχι, καθώς οι δράστες αντιλήφθηκαν άμεσα την παρουσία των αστυνομικών και έστησαν την ενέδρα θανάτου.

Από την άλλη, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ όπως έπρεπε ζήτησαν ενισχύσεις. Οι ενισχύσεις έφτασαν, με τρία περιπολικά, τα οποία τα επιχειρησιακά σχέδια λένε ότι πάντα προπορεύονται των μηχανών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν έγινε. Όταν οι δράστες βγήκαν από τη λεωφόρο Κηφισού και μπήκαν στον παράδρομο της οδού Περικλέους δεν ακολουθούνταν από περιπολικό, αλλά από τις δύο μηχανές με τους τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο δεν είχαν κάλυψη οι τέσσερις αστυνομικοί και για ποιο λόγο, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, με έντεκα μηχανές και τρία περιπολικά, οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν.

“Δεν υπήρχαν περιπολικά διαθέσιμα και δεν ξέρουμε εάν υπήρξε σωστός συντονισμός και έγκαιρη ενίσχυση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι αυτών δεν επισκευάζεται, δεν είναι ετοιμοπόλεμο και άλλα περιπολικά προστατεύουν παράγοντες εκατομμυριούχους και προέδρους εταιριών”, είπε χαρακτηριστικά σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ ο Γραμματέας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος.

Και συνέχισε: “Μιλάμε για τεράστια απόσταση από το Μενίδι στου Ρέντη. Τα περιπολικά ήταν ακινητοποιημένα. Το 80% των αστυνομικών οχημάτων είναι εκτός εγγύησης. Ακόμα και τα κράνη τα αγοράζουν μόνοι τους οι αστυνομικοί”, κατήγγειλε ο ίδιος.

Θρηνεί το Σώμα Αστυνομικών

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, για μισή ώρα (από τις 12 έως τις 12:30 το μεσημέρι) οι αστυνομικοί υπάλληλοι Αττικής, κατηγορώντας την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για επιχειρησιακά λάθη στην καταδίωξη των τριών κακοποιών που οδήγησε στο μακελειό στον Κηφισό.

Πίσω από τον ηρωισμό, μία στυγνή καθημερινότητα

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα