Authentic Big Blue: Η καρδιά του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης χτυπά στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού

Authentic Big Blue: Η καρδιά του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης χτυπά στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού
Η καρδιά του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης χτυπά στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού News 24/7

Κορυφαίοι αθλητές περιγράφουν στο News 24/7 την εμπειρία τους στο Authentic Big Blue σαν να ζουν ένα παραμύθι. Η εμπειρία του να "χάνεις το σώμα σου και να μένεις μόνο εσύ και η θάλασσα".

Αποστολή στην Αμοργό

Η νοοτροπία και η δύναμη που διακρίνει τους αθλητές της ελεύθερης κατάδυσης δεν προέρχεται από τον «επίγειο» κόσμο, στον οποίο περπατούν μαζί μας. Πηγάζει στον βυθό, στα υδάτινα βάθη όπου όλα μοιάζουν ακίνητα κι όμως έχουν αέναη ροή. Όπως περιέγραψε στο News 24/7 o διεθνής πρωταθλητής Miguel Lozano, «όταν βυθίζεσαι είναι σαν να πετάς. Μόνο που είσαι στον βυθό και όχι στον αέρα. Το σώμα σου χάνεται, μένεις μόνο εσύ και η θάλασσα.»

Η καρδιά του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης χτυπά στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού News 24/7

 

Φτάνοντας στον Άγιο Παύλο στην Αμοργό, μια εκ των τοποθεσιών όπου πραγματοποιείται το 2ο Διεθνές Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης «Authentic Big Blue» ήρθαμε πιο κοντά με την πραγματικότητα των δυτών. Μια πραγματικότητα που εξυμνεί και κατάφερε να αποδώσει μοναδικά η ταινία-σταθμός για το άθλημα «Το απέραντο γάλαζιο» (Le Grand Bleu) του Λυκ Μπεσόν,  για την οποία αξίζει να σημειωθεί πως φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κυκλοφορία της. Το γεγονός αυτό τιμά η αθλητική διοργάνωση, η οποία αποκτά επετειακό χαρακτήρα, ενώ στο νησί -εκτός από τους κορυφαίους αθλητές του αθλήματος – βρίσκεται και ο Ερίκ Σερά, συνθέτης της ταινίας -έμπνευση των αγώνων.

Η καρδιά του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης χτυπά στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού Neww 24/7

 

Οι αθλητές

Όταν τον Σεπτέμβρη πέρυσι διεξήχθη το πρώτο «Authentic Big Blue 2017», στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι δύτες (37 αθλητές από δέκα χώρες καταδύθηκαν με μία ανάσα στα νερά της Αγίας Άννας, κάτω από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, εκεί που το 1987 πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας του Μπεσόν), κανείς δεν περίμενε τα  πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα που είχε η διοργάνωση.

To φετινό 2o Authentic Big Blue που ξεκίνησε επίσημα τη Δευτέρα ανέβασε τον πήχη ακόμα υψηλότερα καθώς συμμετέχουν 64 αθλητές από 18 χώρες, ενώ ήδη τις δύο πρώτες αγωνιστικές σημειώθηκαν 7 εθνικά ρεκόρ:

– Η Lena Balta από τη Σερβία κατέρριψε τόσο το ρεκόρ στα σταθερά βάρη με πέδιλα (CWT) με 80 μέτρα όσο και στην ελεύθερη βύθιση (FIM) με 70 μέτρα.

– Εθνικό ρεκόρ Ουκρανίας στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα (CNF) πέτυχε η περσινή overall νικήτρια Nataliia Zharkova με 68 μέτρα.

– Ο Mehmet Arikok με 74 μέτρα στην ελεύθερη βύθιση (FIM) κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ Τουρκίας ενώ στην ίδια κατηγορία με βουτιά στα 70 μέτρα, η Sanda Delija πέτυχε ρεκόρ Κροατίας.

–  Εθνικά ρεκόρ στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα (CNF) πέτυχαν o Danail Edrev από τη Βουλγαρία με 45 μέτρα και η Kyung Joo Ko από την Κορέα με 41 μέτρα.

Στιγμιότυπο από κατάδυση στην Αμοργό News 24/7

 

Δύο εκ των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών περιγράφουν την εμπειρία τους στο Authentic Big Blue σαν να ζουν ένα παραμύθι. Ο Γιάννης Κοθωνίδης που κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ στη δυναμική άπνοια χωρίς πέδιλα (205μ.) ενώ έφτασε τα 293 μ. στο αγώνισμα με μονοπέδιλο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι (αλλά ένα λάθος στο πρωτόκολλο ήταν η αιτία να ακυρώσουν την πρωτιά του) μιλά για μια συγκλονιστική εμπειρία που τον κάνει να νιώθει σαν τους πρωταγωνιστές της ταινίας του 1998. Οι δύτες ερχόμαστε στην Αμοργό πιο πολύ για να ζήσουμε αυτήν την εμπειρία παρά για να σπάσουμε ταατομικά μας ρεκόρ και να συναγωνιστούμε, τονίζει.

Από πλευράς του ο Γιάννης Γιαγκίνης, που χάρισε στην Ελλάδα την 4η θέση στο ομαδικό, στην ιστορία σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (2016) ξεχωρίζει στο Authentic Big blue την ασφάλεια που παρέχει στους συμμετέχοντες: «Στο “ Authentic Big Blue” παρέχεται εξαιρετική ασφάλεια στους αθλητές: Εδώ  οι δύτες ασφαλείας φτάνουν και στα 40, ενώ στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα συνήθως φτάνει στα 30».

Στιγμιότυπο από κατάδυση στην Αμοργό news 24/7

 

To Διεθνές Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης ολοκληρώνεται επισήμως αύριο, Κυριακή. Παράλληλα με το Authentic Big Blue διοργανώθηκε και η εβδομάδα γαστρονομίας Amorgos & Mikres Cyclades με στόχο την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και συνταγών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο λιμάνι του νησιού, στα Κατάπολα, μπορεί να βρει κάποιος το περίπτερο της διοργάνωσης, για να ενημερωθεί περαιτέρω για το Διεθνές Τουρνουά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα