EuroLeague: Ποιοι κανονισμοί αλλάζουν φέτος

EuroLeague: Ποιοι κανονισμοί αλλάζουν φέτος

Η EuroLeague ανοίγει αυλαία σε μερικές ώρες, βάζοντας στη ζωή όλων των φίλων του αθλήματος τέσσερις αλλαγές που έχουν να κάνουν με το τζάμπολ, το βελάκι, την επαναφορά της μπάλας και την τεχνική ποινή.

Η EuroLeague επιστρέφει στην καθημερινότητα όλων, με τα πρώτα παιχνίδια της πρεμιέρας να διεξάγονται σε μερικές ώρες. 

Μαζί με τους παίκτες και τους προπονητές, στην δράση επιστρέφουν κι οι διαιτητές, οι οποίοι φρόντισαν να επιμορφωθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού, με το ετήσιο σεμινάριο να διεξάγεται από τις 23 έως τις 26 Αυγούστου στο Βίλνιους.

 Σύμφωνα με το Sport24.gr, οι διαιτητές είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν και να αναλύσουν τους νέους κανονισμούς που εισάγονται, όπως επίσης να συζητήσουν πώς το έργο τους θα είναι πιο αποτελεσματικό. Η EuroLeague είχε ανακοινώσει τέσσερις βασικές αλλαγές στο παιχνίδι, που αφορούσαν το τζάμπολ, που αντικαθιστά το βελάκι εναλλασσόμενης κατοχής, την περίπτωση που “κολλήσει” το χρονόμετρο, όπως επίσης τις τεχνικές ποινές.

Συγκεκριμενα: Το τζάμπολ επιστρέφει στη ρουτίνα των αγώνων της EuroLeague όταν υπάρχει διεκδίκηση της μπάλας σε μία κατοχή. Συγκεκριμένα, θα γίνεται τζάμπολ μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων παικτών στον κοντινότερο διαθέσιμο κύκλο (βλ. κέντρο του γηπέδου ή σημείο από το οποίο εκτελούνται οι βολές).

Σε περίπτωση παράβασης στο τζάμπολ, η μπάλα θα παίζεται από το κέντρο του γηπέδου με 24” στο χρονόμετρο -αντί να πηγαίνει στην επίθεση με 14” στο χρονόμετρο.

Σε περίπτωση που το ρολόι ή το χρονόμετρο “κολλήσουν” λόγω τεχνικής βλάβης, οι διαιτητές θα επαναφέρουν τον χρόνο και την μπάλα από το σημείο που ξεκίνησε η κατοχή, κι όχι από το σημείο που εντοπίστηκε το λάθος. Η τεχνική ποινή σε βάρος ενός παίκτη, ενός προπονητή ή του πάγκου δεν προσμετράται ως ομαδικό φάουλ.

Εξάλλου, από τη φετινή σεζόν η Ελλάδα αποκτά μία ακόμη εκπρόσωπο στη διαιτησία της διοργάνωσης. Ο λόγος για τη Βασιλική Τσαρούχα που πήρε το χρίσμα και θα αποτελέσει τη δεύτερη γυναίκα που τα καταφέρνει, μετά την Αν Πάντερ από τη Γερμνία. Η νεαρή διαιτήτρια ήταν διεθνής τα τελευταία χρόνια, έχοντας διευθύνει -μεταξύ άλλων- αγώνες της EuroLeague Women και του Basketball Champions League. Πλέον, η χώρα μας θα έχει έξι σφυρίχτρες στους αγώνες της EuroLeague Basketball, αφού υπάρχουν ακόμη οι: Ηλίας Κορομηλάς, Σπύρος Γκόντας, Πέτρος Παπαπέτρου, Χρήστος Χριστοδούλου και Γιάννης Φούφης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα