Πόσες θερμίδες ‘καίνε’ οι κορυφαίοι ποδηλάτες του Tour de France

Πόσες θερμίδες ‘καίνε’ οι κορυφαίοι ποδηλάτες του Tour de France
Το πελοτόν στην κορυφή του Μον Βαντού, στο 11ο ετάπ του περσινού Γύρου Γαλλίας (7/7/2021). ⓒ 2021 Daniel Cole/Associated Press

Ποδήλατο κάνουμε πολλοί. Το Tour de France δεν θα μπορούσε να το κάνει ούτε το 1% εξ ημών. Πόσες θερμίδες χρειάζονται οι κορυφαίοι ποδηλάτες για να διακριθούν -και πώς τις λαμβάνουν.

Πολλοί κάνουμε ποδήλατο -κάποιοι και καθημερινά-, ελάχιστοι ωστόσο, μπορούν να διαγωνιστούν στους κορυφαίους ποδηλατικούς γύρους. Όπως είναι το Tour de France, το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή που μιλάμε.

Σε αυτό που ο ειδήμων Θανάσης Κρεκούκιας έχει χαρακτηρίσει ως ‘το κορυφαίο ποδηλατικό ραντεβού’ στο κείμενο που έδωσε πολλούς λόγους για να ασχοληθεί κάποιος με το event, οι καλύτεροι διαγωνιζόμενοι ‘καίνε’ 210 Big Mac (το κάθε ένα έχει 563 θερμίδες). Μόνο που δεν μπορούν να φάνε Big Mac. Τι τρώνε, για να μπορούν να κάψουν 120.000 θερμίδες; Ό,τι δίνει ενέργεια.

Οι παραπάνω αριθμοί ανήκουν στον καθηγητή αθλητικής φυσικής στο University of Lynchburg, John Eric Goff. Σε άρθρο που δημοσίευσε στο Conversation εξήγησε πως επί δυο δεκαετίες μοντελοποιεί τη συγκεκριμένη διοργάνωση, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του εδάφους και τους νόμους της φυσικής. “Ακόμα όμως, δεν μπορώ να καταλάβω τις ακριβείς φυσικές δυνατότητες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του αγώνα -που μπορούν να επιτύχουν μόνο λίγοι άνθρωποι που ανήκουν στην ελίτ της ποδηλασίας.

Αυτοί οι αθλητές παράγουν τεράστιες ποσότητες δύναμης. Η ισχύς προκύπτει από τον αριθμό που ‘καίνε’ ενέργεια, η οποία προέρχεται από το φαγητό που τρώνε”.

Πόσοι κορυφαίοι ποδηλάτες μπορούν να δώσουν ενέργεια σε ένα αυτοκίνητο

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πείραμα που έγινε το 2015, για να αποδειχθεί αν κορυφαίος ποδηλάτης (Robert Förstemann) μπορούσε να παράγει την ενέργεια τοστιέρας 700w, για να ψήσει μια φέτα ψωμί -όπως η συσκευή. Ο στόχος ήταν να γίνει κατανοητό πόση ενέργεια καταναλώνουμε οι άνθρωποι, συγκριτικά με αυτή που παράγουμε.

Φάνηκε πως 180 Förstemann θα μπορούσαν να παράγουν την ενέργεια για να λειτουργήσει ένα αυτοκίνητο και 43.000 Förstemann θα έδιναν ενέργεια σε ένα αεροπλάνο.

Ένας ποδηλάτης αναψυχής μπορεί και παράγει σταθερά από 250 έως 300 Watt, για περίπου 20 λεπτά. Οι κορυφαίοι του είδους αποδίδουν σταθερά πάνω από 400 Watt, στο ίδιο διάστημα.

Ουδείς μετατρέπει όλη την ενέργεια που καταναλώνει σε ισχύ -αφού έχουν απέναντι τους την αντίσταση του αέρα και την απώλεια τριβής μεταξύ τροχών και εδάφους. Και αν οι κατηφόρες δίνουν μια ώθηση, οι ανηφόρες ‘παίρνουν’ τη ψυχή μας.

“Οι ποδηλάτες του Tour de France δεν έχουν πολύ λίπος να κάψουν για ενέργεια. Πρέπει να συνεχίσουν να βάζουν ενέργεια τροφής στο σώμα τους, ώστε να μπορούν να ‘βγάζουν’ ενέργεια σε κάτι που μοιάζει με υπεράνθρωπο ρυθμό. Φέτος λοιπόν, ενώ παρακολουθείτε μια σκηνή του Tour de France, σημειώστε πόσες φορές τρώνε οι ποδηλάτες –τώρα ξέρετε τον λόγο για όλο αυτό το σνακ.

Οι εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι ένας τυπικός νικητής του Tour de France πρέπει να ‘βγάζει’ κατά μέσο όρο 325 Watt σταθερά, στις 80 ώρες του αγώνα.

Πώς μπορούν να τις πάρουν; Κατ’ αρχάς οι μύες μας δεν είναι ικανοί να μετατρέψουν το 100% της ενέργειας που τρώμε σε ισχύ. Είναι αποτελεσματικοί κάπου στο 2%, στις δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και 40% στην καρδιά. Στο μοντέλο μου, χρησιμοποίησα ως μέση απόδοση το 20%.

Οι κορυφαίοι ποδηλάτες του Tour de France που ολοκληρώνουν και τα 21 στάδια, καίνε περίπου 120.000 θερμίδες κατά τη διάρκεια του αγώνα (κατά μέσο όρο σχεδόν 6.000 θερμίδες ανά στάδιο). Σε μερικές από τις πιο δύσκολες ορεινές πίστες, καίνε σχεδόν 8.000 θερμίδες. Για να αναπληρώσουν αυτές τις τεράστιες ενεργειακές απώλειες, τρώνε απολαυστικές λιχουδιές, όπως ρολά μαρμελάδας, ενεργειακές μπάρες και λαχταριστά  τζελ, προκειμένου να μην σπαταλούν ενέργεια στη μάσηση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα