Εκτός παρέλασης παιδί με σύνδρομο Down στη Λάρισα

Στιγμιότυπα από την μαθητική και στρατιωτική παρέλασης στην Λάρισα  για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.  (EUROKINISSI// ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ)
Στιγμιότυπα από την μαθητική και στρατιωτική παρέλασης στην Λάρισα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. (EUROKINISSI// ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ) EUROKINISSI

Οργή προκαλεί η απόφαση σχολείου στη Λάρισα να μην επιτρέψει σε μαθητή με σύνδρομο Down να λάβει μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Το κλάμα του παιδιού δεν συγκίνησε τη διεύθυνση. Η διαφορετική αντιμετώπιση σε άλλο σχολείο

Ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε χωριό της Λάρισας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, απέδειξε περίτρανα την ρατσιστική αντιμετώπιση δασκάλων και καθηγητών απέναντι σε παιδιά με γενετικά προβλήματα, όταν την ίδια στιγμή, σε γειτονικό χωριό συνάδελφοί τους επέλεξαν μία μάλλον διαφορετική μέθοδο επίλυσης παρόμοιου προβλήματος.

Από την μία πλευρά, δάσκαλος στο 33ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας παρέλασε, κρατώντας μαθητή με ειδικές ανάγκες από το χέρι, σε μία προσπάθεια να νιώσει ίσο με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και σε μία προσπάθεια να μην του στερήσουν βασικό μαθητικό του δικαίωμα.

Το μικρό παιδί έχει σύνδρομο asperger και ήθελε πολύ να παρελάσει. Και φυσικά οι δάσκαλοι του δεν του χάλασαν το χατίρι.

"Ήταν δικαίωση για όλους μας η εικόνα του συναδέλφου μας που παρέλασε μαζί με τους μαθητές του, κρατώντας σφιχτά το χέρι του συγκεκριμένου μαθητή, ο οποίος το είχε ανάγκη λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Δικαίωση για όλους τους δασκάλους του σχολείου, οι οποίοι  σεβάστηκαν τη διαφορετικότητα του και το δικαίωμα του παιδιού να παρελάσει, λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα και την επιθυμία του να ζήσει ισότιμα τη σχολική ζωή.

Δικαίωση για το γυμναστή του σχολείου,  ο οποίος ενθάρρυνε το μαθητή και οργάνωσε τη διάταξη των παιδιών που συμμετείχαν στην παρέλαση, ώστε αυτά μαζί με το δάσκαλο της τάξης να είναι περήφανοι συμπαραστάτες του", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους δάσκαλοι του σχολείου.

"Άλλωστε ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην ερώτηση του μαθητή, όταν κοιτώντας κατάματα το δάσκαλό του, τον ρώτησε "να κάνω καλή παρέλαση κύριε", αναφέρει σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του σχολείου.

Δάσκαλοι και "δάσκαλοι"

Ωστόσο, φαίνεται πως ο επαγγελματισμός και η ανθρωπιά, δεν αφορούν στο σύνολο της κοινότητας των παιδαγωγών.

Δάσκαλοι ενός άλλου σχολείου της Λάρισας και συγκεκριμένα, του 25ου Δημοτικού σχολείου αρνήθηκαν σε παιδί με σύνδρομο Down να παρελάσει.

"Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο παιδί, με χιούμορ και γεμάτο ζωντάνια", επισημαίνουν φίλοι και γνωστοί του ανήλικου μαθητή.

Ο διευθυντής και ο γυμναστής του σχολείου ανακοίνωσαν ότι δεν θα πάρει μέρος στην παρέλαση και δεν συγκινήθηκαν ούτε όταν το παιδί άρχισε να κλαίει.

Ζήτησαν λοιπόν από τους γονείς χαρτί από γιατρό ότι το παιδί μπορεί να παρελάσει, δηλαδή χαρτί που να λέει ότι το παιδί μπορεί να περπατήσει σε μια ευθεία.

Οι γονείς εξήγησαν στους εκπαιδευτικούς πως αφού ο γυμναστής θα είναι δίπλα στα παιδιά κατά τη διάρκεια της παρέλασης, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ωστόσο, οι ίδιοι ήταν ανένδοτο. Και αφού δεν είχαν άλλη δικαιολογία να βρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, είπαν χαρακτηριστικά: "Η συγκίνηση που θα παρελάσει θα είναι μεγάλη, γι' αυτό και δεν είναι σωστό να λάβει μέρος".

SHARE:

24Media Network