Η καταγωγή του Αδόλφου

Η καταγωγή του Αδόλφου

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, και σύμφωνα με την επικρατούσα στην επιστημονική κοινότητα άποψη, ο ισχυρισμός περί εβραϊκής καταγωγής του Αδόλφου Χίτλερ είναι εντελώς ανυποστήρικτος.

Ο Αδόλφος Χίτλερ φερόταν να είχε εβραϊκές και αφρικανικές ρίζες, σύμφωνα με την εξέταση DNA 39 συγγενών του. 

Ο βέλγος δημοσιογράφος Ζάν-Πόλ Μουλντέρ και ο ιστορικός Μάρκ Βαρμίρεν είχαν ανακοινώσει πως εντόπισαν τους συγγενείς του Φίρερ, συμπεριλαμβανομένης μιας ξαδέρφης του  γεωργού από την  Αυστρία και πήραν δείγματα σαλιού για να κάνουν την έρευνα.

ADVERTISING

Οι δυο τους ισχυρίζονταν ότι στο δείγμα των συγγενών του ναζιστή ηγέτη βρέθηκε ένα  χρωμόσωμα, Απλοομάδα-Haplogroup E1b1b1, που εμφανίζεται σπάνια στη Δυτική Ευρώπη. Το εν λόγο χρωμόσωμα φέρεται επίσης να εμφανίζεται στους  Βερβέρους  του Μαρόκου, την Αλγερία και την Τυνησία, καθώς και μεταξύ των Ασκενάζι και Σεφαρδίτων  Εβραίων.

"Αυτό είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Ρόνι Ντεκόρτ , ειδικός γενετιστής  στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν. Το ζήτημα είναι πως τα ευρήματα αυτά δεν δημοσιεύτηκαν ως μελέτη ή άρθρο σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό κατόπιν αξιολόγησης από ομοτίμους, αλλά ανακοινώθηκαν στο βελγικό περιοδικό Knack, το 2010, και αναπαρήχθησαν ευρέως από ιστολόγια και μέσα ενημέρωσης κατά την περίοδο εκείνη.

Ο εντοπισμός του γονιδίου E1b1b δεν αποτελεί αυτοτελώς απόδειξη ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή ή αφρικανική. Έχει εντοπιστεί η παρουσία αυτού του γονιδίου σε πολλούς λαούς της Αφρικής και της Ευρώπης, και δεν μπορεί να υποδείξει από μόνη της η παρουσία αυτής της αλληλουχίας την εθνική καταγωγή ενός σύγχρονου προσώπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι  ο Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή, ωστόσο κανένας εκ των ισχυρισμών δεν έχει τεκμηριωθεί, με βάση την έως σήμερα ιστορική έρευνα.

Πρακτικά, από τα παραπάνω δεν προκύπτει λοιπόν πως ο Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επιστήμη
SHARE:

24Media Network