Εκλογές 2015: Τσίπρας κατά της αποχής, βλέπει αλλαγή συσχετισμών σε Ευρώπη

Εκλογές 2015: Τσίπρας κατά της αποχής, βλέπει αλλαγή συσχετισμών σε Ευρώπη
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική προεκλογική του ομιλία κάλεσε τους νέους να ψηφίσουν και προέβαλε τη συμμετοχή του Ιγκλέσιας των Podemos ως επιχείρημα ότι αυτή τη φορά θα έχει συμμάχους στην ΕΕ. Επιτέθηκε για φλερτ με τη ΧΑ όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και στο Ποτάμι, ενώ συνέδεσε Μεϊμαράκη- Σαμαρά

Τη Κυριακή ξεμπερδεύουμε με το παλιό και με τα σχέδια της παρένθεσης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζοντας την ομιλία του στην πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, ότι την Κυριακή “παίρνουμε την τρίτη και οριστική εντολή να συνεχίσουμε για μια ολόκληρη τετραετία την προσπάθεια που μαζί ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη για να αλλάξουμε την Ελλάδα”.

“Κάποιοι νόμιζαν ότι θα ξεμπερδεύσουν εύκολα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θα ξεμπερδεύσουν εύκολα με το λαό. Διαψεύστηκαν. Σχεδίαζαν να μας ανατρέψουν με τη πιστωτική ασφυξία και τις κλειστές τράπεζες. Διαψεύστηκαν. Σχεδίαζαν να μας εξοντώσουν ρίχνοντάς μας στη παγίδα του Grexit. Την αποφύγαμε”, είπε και τόνισε πως “H Ευρώπη χωρίστηκε σε αυτούς που υποστηρίζουν το σχέδιο Σόιμπλε και σε εκείνους που υποστηρίζουν το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι την Κυριακή , “παίρνουμε την τρίτη και οριστική εντολή να συνεχίσουμε για μια ολόκληρη τετραετία τη προσπάθεια που μαζί ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη για να αλλάξουμε την Ελλάδα” και πρόσθεσε ότι “ο πόθος του λαού μας για ζωή, για το δίκιο και την αξιοπρέπειά του, δε μπορεί να γίνει παρένθεση. Και δε θα γίνει παρένθεση”.

“Τα στρατόπεδα έχουν ήδη συγκροτηθεί. Και οι αναμετρήσεις θα είναι πολλές και διαρκείς. Και φανταστείτε πόσο σημαντικό θα είναι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, από δω και στο εξής δεν είναι μόνος εναντίον πολλών. Αλλά θα έχει μαζί του και τον Πάμπλο από την Ισπανία και τον Τζέρυ Άνταμς από την Ιρλανδία, έναν προοδευτικό πρωθυπουργό στη Πορτογαλία”, σημείωσε, ενώ προσέδωσε στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής χαρακτήρα νέου δημοψηφίσματος.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε πρόσκληση στους νέους να μην επιλέγουν την αποχή και να πάνε να ψηφίσουν, στους αριστερούς να μην επιτρέψουν “την παλινόρθωση της ακραίας νεοφιλελεύθερης δεξιάς που θέλει να εκδικηθεί”, αλλά και στους συντηρητικούς πολίτες “να κάνουν την επιλογή της ακεραιότητας και της εντιμότητας”, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Τόνισε, δε, ότι το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω ή θα συνεχίσουμε τον αγώνα αξιοπρέπειας. Το δίλημμα, συνέχισε, είναι εάν θα απελευθερώσουμε τη χώρα ή όχι, από το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ του Β.Μεϊμαράκη πιο παλιό από το παλιό.

Παράλληλα, διερωτήθηκε: “Ποια είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε; Η Ευρώπη του φούρναρη της Κω, που μοιράζει ψωμιά στα προσφυγόπουλα από το υστέρημά του ; Ή η Ευρώπη του Ούγγρου Πρωθυπουργού που χτίζει φράκτες και μοιράζει σφαίρες; Η Ευρώπη της φτωχής Μυτιλήνης και της Κώ, που παρά τη κρίση φιλοξένησε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες; Ή Ευρώπη του πλούσιου κρατιδίου της Βαυαρίας που παρά την ευμάρειά του, δε δέχεται να φιλοξενήσει ούτε 30 χιλιάδες από αυτούς ; Αυτή η Ευρώπη ούτε μπορεί να έχει σχέση με την Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών αλλά ούτε μπορεί να έχει και μέλλον”.

Μεταξύ άλλων, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και στο Ποτάμι. Όπως είπε:

“Σα σήμερα πριν από δυο χρόνια δολοφονήθηκε στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά Ο Παύλος Φύσσας Από χέρι οπλισμένο με τη πολιτική καθοδήγηση και πολιτική ευθύνη της Χρυσής Αυγής. Σήμερα όλοι καταγγέλλουν τη δράση της Χρυσής Αυγής. Δεν αρκεί όμως αυτό. Χρειάζεται να μάχεσαι και την ιδεολογία του φασισμού.

Άθλιες κραυγές δεν έλειψαν ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο επί Σαμαρά όσο και επί Μεϊμαράκη. Αλλά ούτε και από το υποτίθεται νέο και κεντρώο κόμμα του κου Θεοδωράκη”.

“Δεν τόλμησαν να ερευνήσουν τόσα χρόνια τη λίστα Λαγκάρντ, γιατί φοβόντουσαν μήπως μέσα της βρουν τον εαυτούς τους”, τόνισε και απευθυνόμενος “σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη, κάθε πολίτη που έχει υπηρετήσει τη δημοκρατική παράταξη”, ο κ. Τσίπρας τους κάλεσε “να ενώσουμε δυνάμεις και να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση της ακραίας νεοφιλελεύθερης δεξιάς που θέλει να εκδικηθεί την τόλμη του λαού μας”.

Απευθυνόμενος προς αριστερούς που περίμεναν περισσότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας τους κάλεσε “να μη στέκονται στη μέση, να μην αφήσουν να τραβήξουν πίσω το λαό, να δώσουμε τη μάχη μαζί για να μη πάρουν πίσω όσο έδαφος κατακτήσαμε, να μην αφήσουμε τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης να δικαιωθούν”.

Απευθυνόμενος και προς τους συντηρητικούς πολίτες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους κάλεσε “να κάνουν την επιλογή της ακεραιότητας και της εντιμότητας. Την επιλογή της σθεναρής υπεράσπισης των δικαίων του λαού και της πατρίδας”.

“H μάχη των μαχών είναι για το χρέος και ξεκινά το Νοέμβριο. Μόνο εμείς μπορούμε να τη δώσουμε”, σημείωσε και κατέληξε: “Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα θα πάει μόνο μπροστά, με οδηγό το λαό και πυξίδα του τον ΣΥΡΙΖΑ.Σας ευχαριστώ για τη συγκλονιστική συγκέντρωση. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, θα νικήσουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα