Καραμανλής: Προεκλογική αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ – Η ιστορία έγραψε ποιος είπε “όχι” στο Βουκουρέστι

Καραμανλής: Προεκλογική αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ – Η ιστορία έγραψε ποιος είπε “όχι” στο Βουκουρέστι

Ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών απάντησε αιχμηρά στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρώην πρωθυπουργού, που έδωσε το παρόν σε εκδήλωση του για τα εθνικά θέματα. Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν ο Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο Καραμανλής κατάφερε να μετατρέψει μία χαμένη υπόθεση στο κεφάλαιο του Βουκουρεστίου, το οποίο σπατάλησε η κυβέρνηση.

Αιχμηρή απάντηση στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κώστα Καραμανλή για το Σκοπιανό έδωσαν ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών, εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα και ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε εκδήλωση του τομεάρχη Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα στις Σέρρες.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Στέφου για το Βουκουρέστι και έδωσε το παρόν και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών τον ευχαρίστησε για όσα έχει προσφέρει στη ΝΔ, την Ελλάδα και τη Μακεδονία και τον χαρακτήρισε: “Έναν άνθρωπο που ηγήθηκε της χώρας και της παράταξής μας, και την οδήγησε σε μεγάλες νίκες.Κράτησε σταθερά το τιμόνι της χώρας σε δύσκολους καιρούς, κι έβαλε πάντα το εθνικό συμφέρον πάνω απ’όλα τ’άλλα.Και είχε εγκαίρως πει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, την απόλυτη αλήθεια” προσθέτοντας: “Πρόεδρε, αν τότε σε είχαμε ακούσει, σήμερα όλα θα ήταν διαφορετικά.

Εξηγώντας γιατί επέλεξε τα εθνικά θέματα για αντικείμενο της κεντρικής του προεκλογικής εκδήλωσης, ο κ. Καραμανλής είπε:“Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, πιστοποιούν ότι ο υγιής πατριωτισμός αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της παράταξής μας. Και μάλιστα είναι αυτό το στοιχείο, που όλο και περισσότερους συμπολίτες μας τους κρατά κοντά μας και τους απομακρύνει από τα άκρα”.

Έστειλε επίσης ξεκάθαρο μήνυμα στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Κι επειδή αυτές τις μέρες, στην προεκλογική τους αγωνία, προσπαθούν αν κάνουν το μαύρο άσπρο, με ανιστόρητα δημοσιεύματα, ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η ιστορία έγραψε ποιος είπε όχι στο Βουκουρέστι και ποιος είπε ναι σε όλα στις Πρέσπες.»

Από την πλευρά του ο κ.Στυλιανίδης υπενθύμισε καταρχήν ότι η ελληνική θέση στο Σκοπιανό αρχικά είχε προσδιοριστεί από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90: «Καμία χρήση του όρου Μακεδονία ή σχετικού επιθετικού προσδιορισμού».

Η Ελλάδα επί χρόνια αγωνιζόταν με πείσμα να την υπερασπισθεί, ξοδεύοντας σημαντικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο, απαραίτητο και για άλλες κρίσιμες μάχες για τα εθνικά μας θέματα, σημείωσε. Υπογράμμισε ότι πάραυτα μέχρι το 2004, πάνω από 120 χώρες προχώρησαν σε μονομερείς αναγνωρίσεις, με το λεγόμενο «Συνταγματικό Όνομα», δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

“Μετά το 2004 ο Κώστας Καραμανλής βρισκόταν ενώπιον ενός κινδύνου και μιας απειλής που εξέπεμπαν ωμά οι μεγάλες δυνάμεις και η διεθνής κοινότητα σε βάρος της Ελλάδας.

Ο κίνδυνος ήταν, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, να ξεπεράσουν την Ενδιάμεση Συμφωνία, επιβάλλοντας διεθνώς και επισήμως τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η απειλή ήταν να παρακάμψουν, να ταπεινώσουν και να απομονώσουν διεθνώς την Ελλάδα, προχωρώντας στην ένταξη των Σκοπίων στους Ευρωατλαντικούς Θεσμούς. ”, σημείωσε.

“Μέσα σε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον ξεκίνησε ένας απίστευτος διπλωματικός μαραθώνιος, που βεβαίως κορυφώθηκε στο Βουκουρέστι” υπενθύμισε ο κ.Στυλιανίδης, αποδίδοντας τα εύσημα στον Πέτρο Μολυβιάτη και τη Ντόρα Μπακογιάννη που από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό “επαναπροσδιόρισαν έξυπνα και ευέλικτα την εθνική θέση κερδίζοντας χρόνο και φυσικά την ανοχή των ΗΠΑ ανατρέποντας έτσι το μοιραίο.”

Ο κ.Στυλιανίδης επισήμανε ως προς τη διαπραγματευτική τακτική ότι η ελληνική η άρχισε να μιλά για «Κοινώς αποδεκτή λύση, για όλες τις χρήσεις – erga omnes, που θα κατοχύρωνε όμως την έννοια της Μακεδονίας μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και της διαχρονικής πολιτιστικής μας ταυτότητας». Έθετε όμως τόνισε βέβαια πάντα κόκκινες γραμμές σε ζητήματα που αφορούν στην εθνότητα, στη γλώσσα, στην προστασία των εμπορικών επωνυμιών κ.α.

Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στα Σκόπια ως υφυπουργός Εξωτερικών, την πρώτη αξιωματουχου της ελληνικής κυβέρνησης στη γειτονική χώρα και το επικοινωνιακό παιχνίδι που είχαν επιχειρήσει οι αρχές της τότε ΠΓΔΜ να παίξουν προσφέροντας του ενώπιον τηλεοπτικών καμερών μία προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το χειρίστηκε ευχαριστώντας τους για την προτομή του γεννήτορα της ελληνικής φυλής.

“Η στάση αυτή ήταν ενδεικτική του δογματισμού, του εθνικισμού και της αδιαλλαξίας που επέδειξε στη συνέχεια η κυβέρνηση Γκρουέφσκι”, επισήμανε ο κ.Στυλιανίδης.

Τόνισε ότι: “Ο Κώστας Καραμανλής επέτυχε με έξυπνες κινήσεις, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα, να πολλαπλασιάσει τις συμμαχίες της Ελλάδας, να αναδείξει την αδιαλλαξία των γειτόνων μας, να επιδείξει απίστευτο θάρρος και επιμονή στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων και εν τέλη με την απειλή χρήσης veto στο Βουκουρέστι, να μεταβάλλει μία Χαμένη Υπόθεση σε μία Στέρεη Βάση για μία νέα εθνική διαπραγμάτευση, που καθιστούσε την επίλυσή του ονοματολογικού, Ομόφωνη Προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Και πρόσθεσε καρφώνοντας το ΣΥΡΙΖΑ: “Δυστυχώς το διαπραγματευτικό αυτό κεφάλαιο που συσσώρευσε με εθνική συνεννόηση, συστηματική διπλωματική δουλειά και απίστευτο θάρρος η Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι, το σπατάλησε με ελαφρότητα η σημερινή κυβέρνηση στις Πρέσπες.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα