Κων. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή ευρωπαϊκή πλειοψηφία

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια εκδήλωσης για τα 50 χρόνια της πολιτικής του πορείας, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια εκδήλωσης για τα 50 χρόνια της πολιτικής του πορείας, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε τι δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για τις εθνικές εκλογές

Μεταξύ άλλων παρατηρεί ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας για να μπορέσει να ανορθωθεί.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εμφανίζεται βέβαιος πως οι Έλληνες θα φερθούν με "λογική" μπροστά από τις κάλπες και θα εκμεταλλευτούν την ιστορική ευκαιρία που δίνεται στη χώρα μέσα από την παρούσα οικονομική κρίση.

Σαν πρώτο ζητούμενο για την έξοδο από την κρίση, θέτει την πολιτική σταθερότητα και εκτιμά: "η Ελλάς χρειάζεται μια ισχυρή ευρωπαϊκή πλειοψηφία στο προσεχές κοινοβούλιο, που θα υπερβαίνει τις 180 έδρες και θα δώσει ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας, έργο της οποίας θα είναι σε συνεργασία με την Ευρώπη και μέσα στην Ευρώπη να ανορθώσει τη χώρα".

Το μεγάλο στοίχημα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η ανάκαμψη μέσα από θυσίες και με τη βοήθεια της Ευρώπης.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, παρότι πολλοί τάσσονται κατά του μνημονίου. Έτσι, θεωρεί πως πάνω από την κάλπη θα φερθούν με τη δέουσα λογική.

"Η υπεύθυνη ψήφος θα δώσει στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα την άνετη κυβερνητική πλειοψηφία. Άλλωστε τα αντιμνημονιακά κόμματα, δυστυχώς, πέραν της στείρας άρνησης, δεν παρουσίασαν καμία σοβαρή πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση. Αντίθετα, μερικά από αυτά έριξαν τραγικά χαμηλά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης", συμπληρώνει.

Όπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, το κυρίαρχο πρόβλημα της Ελλάδας εν έτει 2012, είναι η ανάγκη να γίνει σεβαστή η δημοκρατική νομιμότητα και το κράτος δικαίου. Να εφαρμοστούν οι νόμοι δηλαδή που δεν εφαρμόζονται.

Δεν μπορεί η Αθήνα να είναι η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο που το ιστορικό κέντρο της έχει γίνει γκέτο, "να έχει τρεις διαδηλώσεις την ημέρα και να μένει στο έλεος αναρχικών και κουκουλοφόρων", αναφέρει ενδεικτικά.

Προσθέτει μάλιστα, πως δεν μπορεί μικρά κόμματα, κοινωνικές ή συνδικαλιστικές μικρές μειοψηφίες όπως τις κατονομάζει, να παραβιάζουν προκλητικά τον νόμο, να επιβάλλουν τη θέλησή τους στην πλειοψηφία και να βλάπτουν καίρια τη χώρα.

Στα παραπάνω πλαίσια προτείνει εθνική συμφωνία με το ΚΚΕ, το οποίο και κατονομάζει ως ένα σοβαρό και σταθερό κόμμα.

"Το ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι και νόμιμο και παράνομο. Πρέπει να σεβαστεί, όπως ορίζει το Σύνταγμα στο οποίο ορκίστηκε πίστη, τη δημοκρατική νομιμότητα. Οι νεώτεροι, που διοικούν σήμερα το ΚΚΕ, μπορεί να έγιναν όψιμοι θαυμαστές του Στάλιν, δεν φαντάζομαι όμως να μην έχουν τόση αντίληψη της γεωπολιτικής πραγματικότητας, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μεταβάλουν σε Βόρεια Κορέα την Ελλάδα, μια χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη και βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου. Και πάντως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δημοκρατία και μπορεί και πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της" τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, σε ότι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει τα κόμματα να κηρύξουν Αναθεωρητική τη νέα Βουλή και να προχωρήσουν σε όσες αλλαγές χρειάζονται.

Όλα αυτά, "καθ' υπέρβαση του Συντάγματος και χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες που το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει". Μάλιστα εμφανίζεται βέβαιος ότι η πρώτη απόφαση που θα πάρει η νέα Βουλή, θα είναι η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και η υπαγωγή και των υπουργών στη Δικαιοσύνη, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους απλούς πολίτες, μαζί με το δραστικό περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας. "Η αλλαγή αυτή θα ψηφιστεί, είμαι βέβαιος, ομόφωνα από την πιθανότατα πολυκομματική νέα Βουλή", προβλέπει, "και θα αποτελέσει το θέμα της αναθεώρησης, την πρώτη ευκαιρία προσέγγισης και δημιουργίας διαλόγου μεταξύ των κομμάτων".

Και καταλήγει ως εξής. "Η ιστορία διδάσκει ότι οι μεγάλες κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε συμφορά, μπορεί όμως και να γίνουν ευκαιρία για να γίνουν άλματα προς τα εμπρός. Ας ελπίσουμε ότι το δεύτερο μπορεί να συμβεί και σήμερα στην Ελλάδα. Η τύχη μας σήμερα είναι στα χέρια μας".

SHARE:

24Media Network