Κυριάκος Μητσοτάκης: "Ο Βενιζέλος υπέγραψε τη σύμβαση για τα αμαρτωλά υποβρύχια"

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Ο Βενιζέλος υπέγραψε τη σύμβαση για τα αμαρτωλά υποβρύχια"
STUDIO_RASSIAS_BY_VANGELIS_RASSIAS

Διαβάστε τι δήλωσε σε συνέντευξή του στο NEWS 247 o υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην περιφέρεια Β' Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη σχέση του Ευ. Βενιζέλου στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου και το "επαίσχυντο" άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Τι λέει για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ-ΔΗΣΥ και τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και του Π. Καμμένου

Λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην περιφέρεια Β' Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει τα χαρτιά του στο NEWS 247 και εξηγεί για ποιους λόγους πρέπει ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, οι Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν.

Ακόμη, αναφέρεται στη δυνατότητα επίτευξης αυτοδυναμίας της ΝΔ και την ενδεχόμενη συνεργασία της με την Δημοκρατική Συμμαχία μετά τις εκλογές, τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου.

ADVERTISING

"Στο πόρισμα της εξεταστικής για τα TOR M-1 υπάρχει φαρδιά πλατιά η υπογραφή του κ. Βενιζέλου δίπλα στο συμπέρασμα, ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο τέλεσης ποινικού αδικήματος από τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος, κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου διασύρθηκε αδίκως!", λέει μεταξύ άλλων, θυμίζοντας, ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε την υπογραφή του στη νέα σύμβαση για τα αμαρτωλά υποβρύχια.

Διαβάστε τη συνέντευξη αναλυτικά:

Κύριε Μητσοτάκη, ήσασταν από τους βουλευτές που εξέφρασαν την αντίρρησή τους για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Παραμείνατε συνεπής στη θέση σας και καταψηφίσατε τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία πάντως "πέρασε". Πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει η υπερψήφισή της την ήδη πληγείσα αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος;

Προφανώς και την επηρεάζει. Όσο το πολιτικό σύστημα δεν αλλάζει, όσο δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των πολιτών, τόσο κινδυνεύει με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα στην οικονομική κρίση που βιώνει η Πατρίδα μας.

Έχετε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή του συστήματος, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς. Προσωπικά, έχετε προβεί σε κάποια "αλλαγή" στην καθημερινότητά σας ως πολιτικός, προς αυτόν τον σκοπό;

Εδώ και ένα χρόνο, περίπου, σταμάτησα να λαμβάνω και τα χρήματα από τη συμμετοχή μου στο συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής, παρέδωσα το βουλευτικό μου αυτοκίνητο και παραιτήθηκα από το προνόμιο της βουλευτικής μου σύνταξης.

Τότε, όμως, ήμουν πολύ μόνος. Πλέον, όμως, και το κόμμα μου, η ΝΔ, έχει αγκαλιάσει πολλές από αυτές τις θέσεις και τις έχει εντάξει στον προγραμματικό της λόγο. 

Θεωρείτε άδικες τις αντιδράσεις των πολιτών προς τους πολιτικούς; Δεν θα βοηθούσαν κάποιες κινήσεις, όπως η αλλαγή της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικής ασυλίας, δεδομένου ότι η ατιμωρησία προκαλεί και ενισχύει τα συναισθήματα αυτά; Προσωπικά, ως πολίτη και ψηφοφόρο, θα με κέρδιζε όποιος τολμούσε να ακουμπήσει αυτά τα "μέτωπα" προωθώντας γενναίες αλλαγές.

Όχι, δεν είναι άδικες. Ωστόσο, υπάρχουν κόκκινες γραμμές σε αυτές τις αντιδράσεις. Από εκεί και πέρα στις προτάσεις που έχω καταθέσει από την Άνοιξη του 2011 περιλαμβάνονται και οι δυο που μου επισημαίνετε.

Σπεύδω εδώ, όμως, να τονίσω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στο παρελθόν, ως έγκριτος συνταγματολόγος, να μην αλλάξει το επαίσχυντο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.

Μιλώντας για "ατιμωρησία",  όλη η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της σύλληψης του πρώην υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως, που κάνουν λόγο για "προεκλογικά τεχνάσματα", με στόχο να ξεγελαστούν οι εντυπώσεις. Εσείς τι πιστεύετε;

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι επιτέλους η Δικαιοσύνη βρήκε τον τρόπο να διερευνήσει μια σκανδαλώδη υπόθεση που είχε γίνει σύμβολο της ατιμωρησίας διεφθαρμένων πολιτικών. 

Θυμίζω ότι στο πόρισμα της εξεταστικής για τα TOR M-1 υπάρχει φαρδιά πλατιά η υπογραφή του κ. Βενιζέλου δίπλα στο συμπέρασμα, ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο τέλεσης ποινικού αδικήματος από τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος, κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου διασύρθηκε αδίκως!

Την ίδια στιγμή ως υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε τη νέα σύμβαση για τα αμαρτωλά υποβρύχια, οπότε η στάση του ερμηνεύεται…

Ο κ. Σαμαράς δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας με άλλα κόμματα μετά τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις όμως, μέχρι το χρονικό σημείο που επιτρεπόταν η διεξαγωγή και δημοσίευσή τους, έδειχναν ότι κανένα από τα κόμματα "εξουσίας" δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Πιστεύετε, ότι μία παράταξη, όσο ιστορική κι αν είναι, μπορεί να τα καταφέρει μόνη;

Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, οφείλει να αναζητήσει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για να υλοποιήσει την πολιτική της. Οι δυνάμεις εκείνες της κοινωνίας που πιστεύουν στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και αναζητούν πολιτική σταθερότητα διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα, ξεπερνώντας τα όρια του οποιουδήποτε κόμματος.

Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να είναι ο κεντρικός πυλώνας μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα έξω από την κρίση.

Πρόσφατα, εκφράσατε την γνώμη, ότι είναι λάθος της κας Μπακογιάννη, η μη αποδοχή της πρότασης του Αντώνη Σαμαρά για συνεργασία με τη ΝΔ. Μετά την παρατεταμένη σκληρή κριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ, η ίδια λέει ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνεργασία τους μετά τις εκλογές. Δεν είναι οξύμωρο αυτό;

Ό,τι είχα να πω γι’ αυτό το θέμα, το έχω πει. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του και το βράδυ των εκλογών θα κριθούμε όλοι.

Πιστεύετε, ότι η δημιουργία των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" του κ. Καμμένου θα στοιχίσει σε ψήφους στη ΝΔ; Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του να κατατάσσεται έως και τρίτο στις εκλογές και μάλιστα με ποσοστό που φτάνει το 10%. Σε "ιστορικά υψηλά ποσοστά" έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και τη Χρυσή Αυγή. Ποια η γνώμη σας για την είσοδο ακραίων δυνάμεων στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Η απόφαση της ΝΔ να στηρίξει το Μνημόνιο 2 δημιούργησε κλυδωνισμούς, αποχωρήσεις και τη δημιουργία του κόμματος από τον κ. Πάνο Καμένο. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν θα πιάσουμε κανέναν από το λαιμό για να γυρίσει στη ΝΔ.

Το γεγονός ότι κάποιοι επέλεξαν να διαβούν τον εύκολο αντιμνημονιακό δρόμο των φτηνών λεονταρισμών μας δίνει την ευκαιρία να αποσαφηνίσουμε το ιδεολογικό μας στίγμα και να εγκαταλείψουμε μια για πάντα πρακτικές που τραυμάτισαν την παράταξη στο παρελθόν.

Αυτοί που επιθυμούν να συμπορευτούν με τον Γιάννη Δημαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, προφανώς δεν έχουν θέση στη σημερινή ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή επιχειρεί να δοξαστεί κρυπτόμενη.

Είναι ανάγκη όλα τα κόμματα να αναδείξουν το γεγονός ότι ένα νεοναζιστικό κόμμα επιθυμεί να εισέλθει στην Βουλή και να τη μετατρέψει σε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων όπου εισέρχονται υποστηρικτές της και χαιρετούν ναζιστικά.

Ένα είδος διαμαρτυρίας είναι και η αποχή. Τι θα λέγατε στους ψηφοφόρους στο "παρά πέντε" των εκλογών και για ποιους λόγους θα λέγατε στον κάθε Έλληνα πολίτη, να εμπιστευτεί με την ψήφο του τη ΝΔ;

Φυσικά να πάει να ψηφίσει. Δεν λέω να ψηφίσει τη ΝΔ ή εμένα. Λέω ότι η αποχή δεν είναι λύση. Ειδικά σήμερα. Άλλωστε σαν νέος πολιτικός πιστεύω στους νέους ανθρώπους, πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν τις ανατροπές.

Σίγουρα, όμως, οι ανατροπές δεν έρχονται από τις καφετέριες. Έρχονται μέσα από τη συμμετοχή στα κοινά.

Εσείς, προσωπικά, γιατί ζητάτε την επανεκλογή σας;

Γιατί ήμουν συνεπής βουλευτής, με παραπάνω από 200 ομιλίες και παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές της Βουλής τα τελευταία δυο χρόνια. Γιατί προσπάθησα ως βουλευτής Β’ Αθηνών, να δώσω λύσεις σε πολλά μικρά και μεγάλα προβλήματα της εκλογικής μου περιφέρειας. 

Γιατί, ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας συνέβαλα ώστε να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία μια σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική και να μην αποτελεί πια η προστασία του περιβάλλοντος προνομιακό χώρο της Αριστεράς. Και γιατί κατέβαλα φιλότιμες προσπάθειες για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος με τολμηρές προτάσεις περιστολής των προνομιών των βουλευτών, τις οποίες και έκανα πράξη ο ίδιος.

SHARE:

24Media Network