Αγωγές για το δυστύχημα της “ΗΛΙΟΣ”

default image

Σε ελληνικά δικαστήρια θα κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες, αγωγές για αστικές αποζημιώσεις, από συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας τ...

Σε ελληνικά δικαστήρια θα κατατεθούν στις επόμενες τρεις εβδομάδες, αγωγές για αστικές αποζημιώσεις, από περίπου 40 συγγενείς των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της εταιρείας “ΗΛΙΟΣ” στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου, 2005.

Οι συγγενείς έχουν επιλέξει να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη, αφενός μεν γιατί η αεροπορική τραγωδία συνέβη στην Ελλάδα, και αφετέρου δε λόγω των υψηλότερων αποζημιώσεων, που επιδικάζονται από τα ελληνικά δικαστήρια σε σχέση με τα κυπριακά. 

Οι συγγενείς των υπολοίπων θυμάτων έχουν επιλέξει εξώδικο συμβιβασμό με την εταιρεία “ΗΛΙΟΣ” για αποζημιώσεις, που κυμαίνονται από 100 χιλιάδες ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας με τα θύματα. 

Ο δρόμος για την κατάθεση των αγωγών, τρεις εβδομάδες πριν από την προθεσμία παραγραφής, άνοιξε με την παράδοση στους συγγενείς των θυμάτων, μέρους του πορίσματος της ερευνητικής Επιτροπής Καλλή, το οποίο αναφέρεται στις αστικές ευθύνες για την τραγωδία.

Το τμήμα αυτό του πορίσματος, που είναι παρόμοιο με το πόρισμα της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων υπό τον Ακριβό Τσολάκη, διαπιστώνει λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις, που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν και μεταδόθηκαν από κυπριακά μέσα ενημέρωσης το πόρισμα διαχωρίζει τα αίτια σε ενεργά και λανθάνοντα και καταλογίζει αστικές ευθύνες στην αεροπορική εταιρεία “ΗΛΙΟΣ”, στην πολιτική Αεροπορία της Κύπρου και στην κατασκευάστρια εταιρεία “Μπόϊνγκ”.

Στην πολιτική Αεροπορία της Κύπρου καταλογίζονται ευθύνες για διαχρονική αδυναμία εκτέλεσης και επίβλεψης, ώστε να διεξάγεται με ασφάλεια το επιχειρησιακό έργο των αεροπορικών εταιρειών. Στην εταιρεία “ΗΛΙΟΣ”, μεταξύ άλλων, καταλογίζονται ευθύνες για ανεπάρκεια ελέγχου των καταγγελιών για σοβαρές παραλείψεις, κατά τις επιθεωρήσεις και έλλειψη οργάνωσης, διαχείρισης και ποιότητας. Στην “Μπόϊνγκ” καταλογίζεται ανεπάρκεια στα μέτρα, που έλαβε εξαιτίας προγενέστερων συμβάντων.

Αναφορικά με τους παράγοντες, που συνέβαλαν στη πτώση του αεροσκάφους, το πόρισμα επισημαίνει την παράλειψη επανατοποθέτησης στην αυτόματη θέση του συστήματος συμπίεσης της καμπίνας, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν στο εγχειρίδιο χειρισμού οδηγίες για τις διαδικασίες, που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση αποσυμπίεσης.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα