Αναβολή στη δίκη για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

Αναβολή στη δίκη για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας
Πατέρας Μελίνας Youtube @Αναβολή δίκης για τον θάνατο της Μελίνας

Στις 17 Σεπτεμβρίου η εκδίκαση της υπόθεσης- Τι λένε οι δυο πλευρές, το χρονικό της υπόθεσης και το κατηγορητήριο.

Αναβολή για τις 17 Σεπτεμβρίου, πήρε η πολύκροτη υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο στις 29 Δεκεμβρίου του 2015 μετά από επέμβαση ρουτίνας.

Οι πληροφορίες του cretapost για αναβολή της υπόθεσης, επιβεβαιώθηκαν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και τον περασμένο Ιούνιο η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Στο εδώλιο θα καθόταν η αναισθησιολόγος που χειρίστηκε το περιστατικό καθώς της αποδίδονται ευθύνες στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης της διαδικασίας αφύπνισης του 4χρονου κοριτσιού.

Ωστόσο, η υπεράσπιση της αναισθησιολόγου, ζήτησε εκ νέου αναβολή για λόγους υγείας καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα οσφυαλγίας . Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειας της Μελίνας Παρασκάκη.

Aλεξάνδρα Σπανάκη- Συνήγορος υπεράσπισης

«Υπήρξε αιφνίδιο πρόβλημα που οφείλεται στην υγεία της εντολέως μου. Λόγω άρσης βάρους υπέστη ισχυοσφυαλγία με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η κατάσταση της υγεία της και να νοσηλεύεται.

Η εντολέας μου εξέφρασε εξ’ αρχής τη βαθύτατη θλίψη της για το περιστατικό, έπραξε ωστόσο τα ενδεδειγμένα. Από κει και πέρα, θέτει τον εαυτό της στην κρίση του δικαστηρίου κι εκείνο θα αποφασίσει».

Γιώργος Στειακάκης- Συνήγορος υπεράσπισης

«Είναι η πρώτη φορά που η κατηγορούμενη ζητά αναβολή της υπόθεσης. Την προηγούμενη φορά αφορούσε κώλυμα των συνηγόρων.

Νομίζω ότι είναι δικαιολογημένη και ανεκτή η απουσία εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Έτσι κι αλλιώς οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών θα ακουστούν. Η πεποίθηση της υπεράσπισης είναι ότι δεν έχει υπάρξει ιατρικό σφάλμα. Είναι τεκμηριωμένη η άποψη αυτή την οποία και θα υποστηρίξουμε στο δικαστήριο. Η τραγική κατάληξη δίνει τη δυνατότητα και την απαίτηση και της κοινωνίας και της οικογένειας να ερευνηθεί αυτό το συμβάν. Προσωπική μας άποψη είναι , ότι με βάση τα στοιχεία, τελικά δεν υπάρχει ευθύνη«.

Μανος Παρασκάκης-Πατέρας Μελίνας

«Απ’ ότι έμαθα η κατηγορούμενη, είχε κάποια μορφής οσφυαλγία. Κι εγώ έχω οσφυαλγία. Άλλη μια ταλαιπωρία για την οικογένεια μου. Άλλοι 7-8 μήνες ταλαιπωρίας. Έχω όμως εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πιστεύω και περιμένω τη δικαίωση του παιδιού μου. Το θέμα δεν θα ξεχαστεί, όσος καιρός κι αν περάσει. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που κρατά ασίγαστη την οργή του για ντο άδικο θάνατο ενός παιδιού που θα μπορούσε να είναι δικό του«.

Γιώργος Κοκκοσάλης- Συνήγορος οικογένειας Παρασκάκη

«Η αναβολή είναι απαράβατο και σοβαρό- για την υποστήριξη της κατηγορίας υπεράσπισης- δικαίωμα που και σήμερα γίνεται ανεκτό. Να είστε σίγουροι όμως ότι θα έρθει η ώρα της κρίσης και θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Η οικογένεια έχει δεδηλωμένη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Πιστεύει πράγματι, ότι κάποια στιγμή, θα αναπαυθεί η ψυχή του παιδιού τους και θα γίνει ένα μνημόσυνο που θα δικαιώσει τη μνήμη του«.

Aντώνης Δαμανάκης- Συνήγορος οικογένειας Παρασκάκη

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν έρθει δύο φορές στο δικαστήριο και ο πόνος τους είναι πολύ μεγάλος. Δεν έχουν ξεπεράσει το γεγονός ότι έχουν χάσει ένα παιδί και ούτε πρόκειται να το ξεπεράσουν«.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το πρωί της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου του 2015 η 4χρονη Μελίνα από τη Νεάπολη εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργείο για «κρεατάκια».

Αρχικά η 4χρονη Μελίνα πέρασε από προεγχειρητικό έλεγχο όπου, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.

Την Δευτέρα το άτυχο κοριτσάκι εισάγεται για το προγραμματισμένο χειρουργείο με τους γιατρούς να προχωρούν στην αφαίρεσή τους και στην τοποθέτηση σωλήνων στα αυτιά.

Κατά την διάρκεια της ανάνηψης η 4χρονη Μελίνα παρουσίασε επιπλοκές με τους γιατρούς να την διασωληνώνουν ξανά και να την μεταφέρουν σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ.

Στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου το 4χρονο κορίτσι άφησε την τελευταία της πνοή.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Στην αναισθησιολόγο καταλογίζεται ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο ως προς την αντιμετώπιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε το κοριτσάκι με επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία.

Της αποδίδεται ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ επίσης στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Κατά την εισαγγελική Αρχή η αναισθησιολόγος φέρεται να χορήγησε ενδομυϊκώς, με υπερβολική ταχεία έγχυση κι εφάπαξ δόση, υπερβολική ποσότητα αδρεναλίνης ενώ δεν χορήγησε άμεσα, εντός των πρώτων πέντε λεπτών, ως όφειλε, κατάλληλες βρογχοδιασταλτικές ουσίες με νεφελοποιητή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων εμμένοντος βρογχόσπασμου, ο οποίος ενόψει της μη έγκαιρης χορήγησής τους, πυροδότησε μια αλυσιδωτή έκπτωση πολλαπλών οργάνων της 4χρονης επί εδάφους αναπνευστικής δυσχέρειας με υποτροπιάζοντα επεισόδια βαριάς υποξαιμίας (οξύ πνευμονικό οίδημα) και βαριάς υπότασης (καρδιογενής καταπληξία).

Αναφέρεται εν ολίγοις ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση που έτυχε η 4χρονη κατά τα δύο επεισόδια που είχε μέσα σε μία ώρα, με την επιλογή χορήγησης εφάπαξ 200 mgr αδρεναλίνης ενδοφλεβίως αντίστοιχα, κρίθηκε ιδιαίτερα υψηλή και μη ενδεικνυόμενη για τη συγκεκριμένη ιατρική συμπτωματολογία της ασθενούς.

Η εν λόγω φαρμακευτική αγωγή που φέρεται να ακολούθησε η γιατρός υποστηρίζεται ότι είναι ενδεδειγμένη σε άλλες περιπτώσεις όπως σε μία καρδιακή ανακοπή ή σε σοβαρή βραδυκαρδία με μη αντιρροπούμενη κυκλοφορική καταπληξία.

Στην περίπτωση της 4χρονης Μελίνας θεωρείται ότι υπήρξε ευθεία παραβίαση των παιδιατρικών αλγορίθμων της κοινής διεθνούς ιατρικής πρακτικής.

Κατά την εισαγγελική Αρχή η αναισθησιολόγος όφειλε να επιλέξει τη χορήγηση της αδρεναλίνης σε τιτλοποιημένες ενδοφλέβιες δόσεις όπως συστήνεται.

Συγχρόνως, αναφέρεται, έπρεπε να προβεί στην άμεση χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμακευτικών ουσιών, στα πρώτα λεπτά διάγνωσης των συμπτωμάτων του βρογχόσπασμου που εκδηλώθηκε στο παιδί μετά τη χορήγηση συγκεκριμένου σκευάσματος (κατονομάζεται) το οποίο κλινικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμφανίσει διφασική αλλεργική αναφυλαξία και να οδηγήσει αυτοδύναμα σε δύσπνοια και αιμοδυναμική αστάθεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα