Αντρες ζητούν απελπισμένα ισότητα στο στρατό!

Καθώς οι επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) του ελληνικού στρατού, καταγγέλουν άνιση μεταχείρηση σε σχέση με τις γυναίκες συναδέλφους τους.
- 18 Απριλίου 2010 22:24
Ώρα 09:00 σε κάποιο απομακρυσμένο στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας. Επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) πραγματοποιούν συντήρηση πυρομαχικών αρμάτων. Κάποια στιγμή 4 γυναίκες του λόχου που έχει έρθει η σειρά τους να συνδράμουν στη διαδικασία, δηλώνουν ότι κουράστηκαν. Οι άντρες θέλοντας και μη, αναλαμβάνουν τη δική τους δουλειά.
Περιστατικά σαν και αυτό είναι μάλλον συνηθισμένα, κυρίως μετά από τη μαζική είσοδο των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις. Κατά το διαγωνισμό του 2009 περίπου οι μισοί που προσελήφθησαν ως επαγγελματίες οπλίτες ήταν γυναίκες, 46% επί του συνόλου!
Αλλά και στον πρόσφατο διαγωνισμό του στρατού ξηράς, παρά την αυστηροποίηση των κριτηρίων, το 23% των επιτυχόντων ήταν γένους θηλυκού.
Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες έχουν μάχιμες ειδικότητες που απαιτούν άριστη φυσική κατάσταση και συνεπώς αντοχή στις πιο επίπονες συνθήκες. Για παράδειγμα σε κάποιες μονάδες των τεθωρακισμένων η στελέχωση με γυναίκες ΕΠΟΠ ανέρχεται στο 44%!
Και εκεί φαίνεται ότι αρχίζουν τα προβλήματα. Όπως καταγγέλλουν οι άντρες συνάδελφοί τους, συχνά οι γυναίκες δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό του ασθενούς φύλου καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της ειδικότητάς τους.
Γυναίκες για όλες τις δουλειές!
Οι γυναίκες που έχουν λάβει τις πιο “σκληρές” ειδικότητες αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Αναφέρουμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Χειρίστρια όλμου: πρέπει να μεταφέρει τον όλμο των 60 χιλιοστών και βάρους 20,3 κιλών, να τον μεταφέρει γρήγορα, να τον αναπτύσσει και αμέσως να πραγματοποιεί εύστοχες βολές
Πυροβολητής: στα καθήκοντά της είναι να χειρίζεται το πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών και βάρους 16 κιλών, να το μεταφέρει, να λαμβάνει θέσεις μάχης. Ακόμη να δημιουργεί όρυγμα προκειμένου να προστατεύεται από τα εχθρικά πυρά. Σε πορείες πρέπει να μετακινεί το MG3 βάρους 11,5 κιλών από τη μια θέση μάχης στην άλλη.
Πληρώματα άρματος: δίνεται σε γυναίκες η ειδικότητα του πυροβολητή-ασυρματιστή (ΠΑΜΑ) με κύριο καθήκον τη γέμιση του πυροβόλου του άρματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το διατρητικό βλήμα APDS ζυγίζει 18,45 κιλά, το εκρηκτικό βλήμα HEAT ζυγίζει 21,6 κιλά και το εκρηκτικό βλήμα HEP-T ζυγίζει 20,5 κιλά. Η γυναίκα ως γεμιστής θα πρέπει μέσα σε ένα λεπτό να έχει τη δυνατότητα να επανατροφοδοτήσει με 3 βλήματα το πυροβόλο του άρματος και στη συνέχεια να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό της μάχης μέχρι να καταστραφεί ο στόχος.
Οδηγός άρματος (ΟΔΜΑ): στα καθήκοντά της είναι να συντηρεί το άρμα και τα… πέδιλά του που κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Και αυτό γιατί για να αλλάξει το φθαρμένο πέδιλο μιας ερπύστριας άρματος που ζυγίζει περί τα 6 κιλά απαιτείται, για να το τραβήξει, μεγάλη μυική δύναμη.
Στις συγκεκριμένες ειδικότητες και όχι μόνο, παρατηρείται το φαινόμενο της αναζήτησης …βοήθειας εκ μέρους των γυναικών από τους άντρες συναδέλφους τους. Όμως από τη στιγμή που η στελέχωση των γυναικών έχει ανέλθει σε διόλου ευκαταφρόνητα διψήφια ποσοστά, οι άντρες αδυνατούν να καλύψουν τα κενά και δυσανασχετούν γιατί φορτώνονται επιπλέον δουλειά.
Οι διοικητές κάνουν τα στραβά μάτια
Όταν φτάνει η ώρα της …κρίσης για τους επαγγελματίες οπλίτες και οι διοικητές των μονάδων πρέπει να συντάξουν τις εκθέσεις καταλληλότητας αποφεύγουν να αξιολογήσουν ως ακατάλληλες τις γυναίκες υπό το φόβο ότι τα κριτήρια τους θα θεωρηθούν ανδροκρατικά.
Αν προσθέσει κανείς και αυτές τις γυναίκες που επιδιώκουν ευνοική μεταχείριση και “λούφα” σε κάποια θέση γραφείου, η κατάσταση για τους άντρες ΕΠΟΠ έχει επιδεινωθεί δραματικά καθώς επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του ημερήσιου έργου.
“Δεν πάει άλλο” δηλώνει στο News247 o επαγγελματίας οπλίτης Γ.Π και συμπληρώνει: “Βοηθάμε όσο μπορούμε αλλά πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να μην κάνουμε δουλειά για δυο”.
Μιλήσαμε όμως και με γυναίκες επαγγελματίες οπλίτες που βρίσκουν υπερβολικά τα παράπονα των αντρών.
“Οι περισσότερες είμαστε υπεύθυνες και τα καταφέρνουμε χωρίς βοήθεια ακόμη και αν χρειάζεται να προσπαθήσουμε διπλά” επισημαίνει, με περίσσιο πείσμα η Δ.Κ. που υπηρετεί στα τεθωρακισμένα.
Σε κάθε περίπτωση η αναλογία αντρών-γυναικών τουλάχιστον σε συγκεκριμένες ειδικότητες είναι ένα θέμα που προβληματίζει την ηγεσία του ΓΕΣ. Μάλιστα ανώτεροι αξιωματικοί αναρωτιούνται αν υπάρχει η χρυσή τομή που να διασφαλίζει συγχρόνως την ισότητα και την ισονομία μεταξύ των δύο φύλων και το αξιόμαχο του στρατεύματος…