Απεβίωσε η Φιλιώ Χαϊδεμένου

Απεβίωσε η Φιλιώ Χαϊδεμένου
Απ' την επανέκθεση του Μουσείου Μικρασιατικού ελληνισμού

Η γυναίκα σύμβολο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, Φιλιώ Χαϊδεμένου άφησε την Τρίτη, την τελευταία της πνοή, πλήρης ημερών.

Η γυναίκα σύμβολο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, Φιλιώ Χαϊδεμένου άφησε την Τετάρτη την τελευταία της πνοή, πλήρης ημερών. Η Φιλιώ Χαϊδεμένου είχε γεννηθεί στα Βουρλά της Μικράς Ασίας το 1899.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , ο οποίος πρόσφατα είχε συναντηθεί μαζί της, δήλωσε ότι ήταν μια “σπάνια ελληνίδα, άξια ελληνίδα” και τόνισε ότι “με τη δέσμευση και τον ακατάβλητο δυναμισμό που χαρακτηρίζει τις γενιές των Ελλήνων προσφύγων, έθεσε ως στόχο ζωής – και το πέτυχε – να συμβάλλει προσωπικά και ουσιαστικά στο να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη και ο πολιτιστικός πλούτος του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Όπως όλοι όσοι είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε προσωπικά τη γιαγιά – Φιλιώ και να εμπνευστούμε από το παράδειγμά της, θα τη θυμάμαι με αγάπη και βαθιά συγκίνηση”.


Συλλυπητήρια για το θάνατο της Φιλιώς Χαϊδεμένου εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: ” Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Φιλιώς Χαϊδεμένου. Της Ελληνίδας που γνώριζε την αξία της μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που ξεριζώθηκε αλλά αγωνίσθηκε και παρέμεινε πάντα ενεργός και δημιουργικός παράγοντας τις πορείας του Έθνους μας μέσα στον χρόνο. Με την προσωπική της στάση έδειξε σε όλους μας, ότι οφείλουμε να αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε όλους όσοι, παρά τα δεινά, ανοίγουν δρόμους. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που οι κυβερνήσεις μας είχαν την ευαισθησία να συμβάλλουν, ώστε να λάβει «σάρκα και οστά» ο μόχθος και το όραμα της Φιλιώς Χαϊδεμένου και να δημιουργηθεί το Μουσείο “κιβωτός” του Μικρασιατικού Ελληνισμού“.

Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:  ” Η Φιλιώ Χαϊδεμένου υπήρξε εμβληματική μορφή για τον μικρασιατικό ελληνισμό. Αφιέρωσε τη ζωή της και επικέντρωσε τη δράση της στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, γραπτής και προφορικής, και της πολιτισμικής παράδοσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.  Αξιοθαύμαστα δραστήρια και επίμονη, μας έδειξε με τρόπο παραδειγματικό ότι η ιστορική αλήθεια είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές.  Είχα την τύχη να γνωρίσω τη Φιλιώ Χαϊδεμένου και να εργαστώ για την επανέκθεση του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού που φέρει το όνομά της και αποτέλεσε όνειρο ζωής για τη  γιαγιά-Φιλιώ  την οποία θα θυμάμαι πάντοτε με σεβασμό“.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε: ” Αποχαιρετούμε την υπεραιωνόβια και θαυμάζουμε την υπομονή της να ζήσει να δει την πατρίδα της όπως την άφησε, γεμάτη Χριστό, γεμάτη Ελλάδα“.


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα