Άραχθος: Με οίδημα τα δύο παιδιά – Τι λέει ο άνθρωπος που τα έσωσε

Διαβάζεται σε 4'
Ο ποταμός Άραχθος
Ο ποταμός Άραχθος EUROKINISSI

Αγωνία για τα δύο παιδιά που ανασύρθηκαν από τον Άραχθο. Το ένα έμεινε 40 λεπτά χωρίς οξυγόνο. Μεταφέρθηκαν διασωληνωμένα στην Πάτρα.

Κρίσιμες είναι οι ώρες για τα δύο παιδιά ηλικίας 14 και 15 ετών, τα οποία ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από τον ποταμό Άραχθο, όπου είχαν πάει για κολύμπι, στο ύψος του Νεοχωρίου.

Οι δύο ανήλικοι ανέκτησαν σφυγμό και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Πηγές του νοσοκομείου αναφέρουν ότι κρίσιμης σημασίας για να διατηρηθούν στη ζωή ήταν η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ και οι ενέργειες των διασωστών, που ξεκίνησαν άμεσα την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, και τα δύο παιδιά υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία, από την οποία φαίνεται οίδημα και διαπιστώνεται εισρόφηση ύδατος στους πνεύμονές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί ανησυχούν για την εξέλιξη της υγείας του ενός, του οποίου ο εγκέφαλος έμεινε περίπου 40 λεπτά χωρίς οξυγόνο.

Τι λέει ο άνθρωπος που έσωσε τα παιδιά

Ο άνθρωπος που μετέφερε τα δύο παιδιά στο νοσοκομείο, ο κ. Χαράλαμπος Πεπόνης, ο οποίος είναι οδηγός ΚΤΕΛ, μίλησε στο Ertnews περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές

“Εγώ ήμουν δρομολόγιο εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο χωριό και ειδοποιήθηκα από έναν φίλο των παιδιών που κολυμπούσε μαζί τους, ότι αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα. Με ειδοποίησε το ένα. Μπήκε στο λεωφορείο για να γυρίσει στο σπίτι του. Το είδα λίγο τρομαγμένο, αγχωμένο, δεν ήταν καλά το παιδί, και όταν τον ρώτησα τι έχει μου είπε ότι δεν μπόρεσαν οι φίλοι του να βγουν από το ποτάμι, κάπως έτσι. Έβαλε και τα κλάματα κιόλας.

Μου είπε κάναμε μπάνιο με τους φίλους μου, αλλά αντιμετώπιζαν πρόβλημα και δεν μπόρεσαν να βγουν από το ποτάμι. Τον ρώτησα αν ήταν κάποιος άλλος μαζί τους και μου είπε όχι, ενώ μου είπε ότι ήταν ακόμα στο ποτάμι τα παιδιά”. 

Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Πεπόνης: “Έβαλα το λεωφορείο μπροστά. Αμέσως πήγα στο ποτάμι. Εκεί ήταν κάποιοι άνθρωποι έξω. Μου είπαν ότι υπήρχαν παιδιά και βούτηξα. Είχε έρθει και μία βάρκα, εν τω μεταξύ, με κάποιον από από εκεί γύρω. Ψαράς ήταν και κάποιος που δούλευε εκεί νομίζω, ο οποίος βούτηξε και έβγαλε το πρώτο το παιδί γιατί εκείνη τη στιγμή που έφτασα εγώ είχε βγάλει το ένα παιδί.

Το ήταν μέσα στο ποτάμι, βρισκόταν κάτω στον βυθό. Είναι λίγο βαθιά, 5-6 μέτρα, και δεν έχεις καλή οραρότητα. Είναι βούρκος μέσα, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε στα τυφλά, να κατεβαίνουμε κάτω και να ψάχνουμε στα τυφλά προσπαθώντας να πιάσουμε κάτι, έστω ένα χέρι, ένα πόδι, κάτι δηλαδή για να μπορέσουμε να το βγάλουμε. Ήταν και θέμα τύχης”

Το χρονικό

Οι τέσσερις ανήλικοι βρίσκονταν στις όχθες του ποταμού Άραχθου έξω από το Νεοχώρι Άρτας. Αρχικά, ένα παιδί έπεσε στο ποτάμι να κολυμπήσει, όμως άρχισε να δυσκολεύεται να κρατηθεί στην επιφάνεια. Τότε έπεσε στο ποτάμι ένας 14χρονος φίλος του προκειμένου να τον βοηθήσει, με αποτέλεσμα και οι δύο να βρεθούν κάτω από το νερό.

Οι άλλοι δύο φίλοι τους έτρεξαν στον δρόμο να αναζητήσουν βοήθεια και σταμάτησαν ένα διερχόμενο λεωφορείο, ο οδηγός του οποίου -με την βοήθεια ενός ακόμη άντρα- έβγαλαν από το ποτάμι τα δύο αγοράκια και κάλεσαν την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.

Η Πυροσβεστική δεν χρειάστηκε να προβεί σε κάποια ενέργεια, καθώς ήδη οι δύο πολίτες είχαν βγάλει τα παιδιά από το νερό.

Οι διασώστες, που έφτασαν στο σημείο μόλις 10 λεπτά από την κλήση στο ΕΚΑΒ, έκαναν Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση για να τα διασώσουν. Ακολούθως, τα παιδιά διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Άρτας, όπου οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα κρατήσουν στη ζωή και κατάφεραν να επαναφέρουν τον σφυγμό τους.

Παράλληλα, τα άλλα δύο παιδιά, 10-12 ετών, είναι καλά στην υγεία τους, όμως βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα