Ετυμηγορία για τη 17Νοέμβρη

Ετυμηγορία για τη 17Νοέμβρη

Ένοχοι κρίθηκαν από το 5μελές εφετείο Αθηνών 13 από τους 17 κατηγορουμένους που δικάζονταν σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της "17 Νοέμβρη"

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του πενταμελούς εφετείου Αθηνών ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος κρίθηκε για δεύτερη φορά ηθικός αυτουργός όλων των ενεργειών της “17 Νοέμβρη”. Δηλαδή το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, όπως και το πρώτο, θεώρησε, τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως ηγετική φυσιογνωμία της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η επί της ενοχής απόφαση του πενταμελούς εφετείου Αθηνών που εκδόθηκε την Πέμπτη (η επί των ποινών κρίση θα εκφωνηθεί άλλη μέρα) παρουσιάζει ορισμένες διαφοροποιήσεις από την ετυμηγορία του δικαστηρίου του πρώτου βαθμού. Αυτές οι επί μέρους αλλαγές εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις ισόβιες καθείρξεις στις οποίες είχαν καταδικασθεί πρωτόδικα βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης, όπως είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και οι Χριστόδουλος Ξηρός, Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός.Υπήρχαν πάντως υποθέσεις στις οποίες η κρίση του πενταμελούς εφετείου Αθηνών ήταν πανομοιότυπη με αυτή του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη για την οποία οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Ηρακλής Κωστάρης κρίθηκαν ένοχοι ως συναυτουργοί, ο Βασίλης Τζωρτζάτος ως απλός συνεργός και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ως ηθικός αυτουργός. Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν, όπως πρωτοδίκως, σύμφωνα με την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ο Γιάννης Σερίφης και η Αγγελική Σωτηροπούλου. Επίσης, για τους Νίκο Παπαναστασίου και Παύλο Σερίφη, που πρωτοδίκως είχαν καταδικασθεί ως ενεργά μέλη της οργάνωσης μέχρι και τη σύλληψή τους το καλοκαίρι του 2002, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι το μόνο αδίκημα που τους βάρυνε (αυτό της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση) έχει πλέον υποπέσει σε παραγραφή.Επίσης, η κρίση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου είναι ευνοϊκή για τους Θωμά Σερίφη και Σωτήρη Κονδύλη, καθώς τους απάλλαξε από ορισμένες από τις πράξεις που τους βάρυναν, όπως είναι η συνέργεια σε πέντε απόπειρες ανθρωποκτονιών στην υπόθεση της συμπλοκής μεταξύ τρομοκρατών και αστυνομικών στα Σεπόλια. Όσον αφορά , εξάλλου, τους Κωνσταντίνο Τέλιο (που νοσηλεύεται λόγω ψυχολογικών διαταραχών και δεν ήταν παρών κατά την εκφώνηση της απόφασης) και Πάτροκλο Τσελέντη, η ετυμηγορία του πενταμελούς εφετείου παρέμεινε ίδια με αυτή του δικαστηρίου του πρώτου βαθμού. Ο Σάββας Ξηρός δεν ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης δίκης, καθώς δεν είχε κάνει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Γι’ αυτό άλλωστε και το δικαστήριο σήμερα εκφώνησε το όνομά του μόνο στις περιπτώσεις που επεκτείνονται και σε αυτόν οι ευνοϊκές μετατροπές του κατηγορητηρίου. Μετά την έκδοση της απόφασης ο
Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δήλωσε: ”
Η απόφαση του Δικαστηρίου δικαίωσε πανηγυρικά τη στάση μου, την αποχώρησή μου από την ακροαματική διαδικασία. Δικαίωσε την άποψή μου ότι ο ρόλος του Δικαστηρίου ήταν αυτός του διεκπεραιωτή της καταδίκης μου σαν ηθικού αυτουργού σύμφωνα με τις βουλές του αμερικανικού imperium. Και μάλιστα σήμερα που το παραμύθι της ηθικής αυτουργίας έχει πια καταρρεύσει και οι πάντες, δικαστές, Τύπος, κοινή γνώμη, γνωρίζουν ότι δεν υπήρχε ηθικός αυτουργός, όπως άλλωστε αποδείχτηκε και στη διαδικασία. Και αυτή λοιπόν η δίκη ήταν άδικη όπως και η πρωτοβάθμια. Το Δικαστήριο δίκασε πολιτικά και όχι ποινικά. Στη σημερινή Δημοκρατία δεν υπάρχει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά ούτε εθνική ανεξαρτησία τόσο με τη Νέα Δημοκρατία όσο και με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ας το θυμούνται αυτό οι πολίτες που σε λίγο καιρό θα κληθούν να επιλέξουν βασικά ανάμεσα σε αυτά τα κόμματα που έχουν ξεπουλήσει αγώνες, αρχές και αξίες. Όσο για μένα είναι απολύτως λογικό να επιδιώκω τη δικαίωσή μου έξω από τη χώρα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο θα αναγκαστώ να προσφύγω“. Ο
Δημήτρης Κουφοντίνας, που επίσης δεν ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα, διένειμε μέσω της συνηγόρου του την εξής δήλωση στους δημοσιογράφους: ”
Οπως αναμενόταν, η ταξική δικαιοσύνη που μένει τυφλή μπροστά στα μεγαλύτερα εγκλήματα, όπως το πρόσφατο της λεηλασίας του μόχθου και του ιδρώτα των ασφαλισμένων, είναι πάντα έτοιμη να καταθέσει την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία της για να ικανοποιήσει τους ισχυρούς του πλούτου και της εξουσίας και τον υπερατλαντικό ηγεμόνα. Αλλωστε, η απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ με την περιβόητη “έκθεσή” της “για την τρομοκρατία” ήρθε στην ώρα της, για να επιβεβαιώσει βεβαιότητες που από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε και να διαλύσει και τα τελευταία προσχήματα περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης και νομικού πολιτισμού. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Ομως, στις πολιτικές δίκες δεν κρίνουν μόνο οι δικαστές και δεν κρίνονται μόνο οι κατηγορούμενοι. Ο λαός θα μετρήσει με τα δικά του μέτρα και θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Η Ιστορία θα προχωρήσει, έτσι κι αλλιώς οι κύκλοι της αντίστασης δεν κλείνουν ποτέ“.Το δικαστήριο διέκοψε για την προσεχή Δευτέρα, οπότε η εισαγγελέας της έδρας κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη θα διατυπώσει την πρότασή της επί των ποινών αυτών που κρίθηκαν ένοχοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα