Φωτιά στο Μάτι: Οργή για την απόφαση – Έφεση από τους συγγενείς

Διαβάζεται σε 8'
Απόφαση την δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι
Απόφαση την δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σφοδρές αντιδράσεις κατά της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση για την φωτιά στο Μάτι. Παρέμβαση Αρείου Πάγου υπό τον κίνδυνο της παραγραφής. Τι ακολουθεί.

Την δικαιολογημένη οργή των συγγενών και φίλων των 104 θυμάτων της φονικής φωτιάς στο Μάτι, προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών την Μεγάλη Δευτέρα (29/04).

Συγκεκριμένα, ένοχοι κρίθηκαν 6 κατηγορούμενοι, ενώ αθώοι κρίθηκαν 15 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Το κλίμα στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν συναισθηματικά φορτισμένο, με τους συγγενείς των νεκρών, αλλά και τους εγκαυματίες που έδωσαν το “παρών”, να αποδοκιμάζουν έντονα τόσο το γεγονός ότι οι ένοχοι ήταν μόνο 6, όσο και το ότι οι ποινές τους είναι εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ την ημέρα.

Πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ άλλοι έπεφταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

Απόφαση την δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σφοδρές αντιδράσεις για τις ποινές “χάδι”

Ειδικότερα, η απόφαση ελήφθη με σφοδρές αντιδράσεις από το ακροατήριο. Γυναίκα που έχασε την κόρη της στη φωτιά, προχώρησε μπροστά στους αθωωθέντες ενώ εκείνοι αποχωρούσαν φωνάζοντας: «Ντροπή σας! Κοιτάξτε με στα μάτια. Δεν ήσασταν δίπλα μας όλοι αθώοι ήσασταν. Έπρεπε από μόνοι σας να μπείτε στη φυλακή. Κοιτάξτε με!». Στη συνέχεια προχώρησε μπροστά στους καταδικασθέντες και συνέχισε να φωνάζει με τους υπόλοιπους συγγενείς να φωνάζουν: «Στο προεδρείο να τα πεις αυτά».

Η οργή των συγγενών εκφράστηκε και κατά τις εισηγήσεις των συνηγόρων για την αναγνώριση ελαφρυντικών. «Καταραμένοι να καείτε στην κόλαση όπως τα παιδιά μας», φώναξαν κάποιοι προς τους καταδικασθέντες.

Σημειώνεται πως οι ποινές που επιβλήθηκαν στους έξι καταδικασθέντες μετατράπηκαν σε χρηματικές, κατά 10 ευρώ ημερησίως. Εν ολίγοις οι καταδικασθέντες που έλαβαν την υψηλότερη ποινή φυλάκισης, θα χρειαστεί να καταβάλουν περίπου 40.000 ευρώ ως χρηματική ποινή.

Σε έξαλλη κατάσταση συγγενείς και φίλοι επιχείρησαν να επιτεθούν κατά του προεδρείου και των κατηγορούμενων, οι οποίοι χρειάστηκε να φυγαδευθούν όταν άρχισαν να πετάνε καρέκλες εναντίον τους.

Μάλιστα, οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός ατόμου που πέταξε καρέκλα. Με ανάρτησή του στο facebook, o Άγγελος Κοντοθάνος ανέλαβε την ευθύνη για την παραπάνω ενέργεια, εξηγώντας πως πέταξε την καρέκλα κατά του Βασίλη Ματθαιόπουλου, τότε υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εξερχόμενοι από τη δικαστική αίθουσα, συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στη δικαιοσύνη για την απόφαση.

Ο Γιάννης Οικονομίδης, επιζών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, είπε εξερχόμενος: “Σήμερα το δικαστήριο έκλεισε την αποστολή του. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν θέλει να μάθει από τα λάθη. Η λέξη ευθύνη θα παραμείνει μια άγνωστη λέξη και δυστυχώς το επόμενο Μάτι, τα επόμενα Τέμπη, η επόμενη δήθεν τραγωδία είναι στη γωνία. Πρέπει κάτι να αλλάξει”.

Δέκα ευρώ την μέρα κοστίζουν οι ζωές των παιδιών μας. Να προσέχετε τα παιδιά σας, γιατί δεν είναι ασφαλή” είπε η  επιζήσασα Κατερίνα Μαλλά, σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή μπορεί να είναι οδηγός για τη δίκη του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών.

Οι ποινές στους έξι – Ποιοι αθωώθηκαν

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης από 111 έως απο 3 έτη στους 6 καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στον θάνατο 104 πολίτες.

Αν και οι ποινές μπορεί να φαντάζουν σημαντικές ως έτη, ωστόσο εκτιτέα από αυτά είναι μόλις τα 5 έτη, ενώ με την μετατροπή της ποινής σε χρηματική, οι καταδικασθέντες χρειάζεται μόνο να καταβάλουν τα ποσά που θα προκύψουν.

«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.

Χαροκαμένες μάνες φώναξαν σε βάρος όλων των παραγόντων, από τους δικηγόρους έως τους δημοσιογράφους.

Ένοχοι κρίθηκαν οι:

  • Σωτήρης Τερζούδης Αρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (ανθρωποκτονία εξ αμέλειας δια παραλείψεως κατά συρροή σε βάρος 102 ανθρώπων και σωματική βλάβη τελεσθείσα κατά συρροή)
  • Βασίλης Ματθαιοπουλος υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (ανθρωποκτονία από αμέλεια με παραλειψη σε βάρος 9 ανθρώπων που πνίγηκαν στη θάλασσα)
  • Ιωάννης Φωστιέρης Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε βάρος 102 ανθρώπων και σωματική βλάβη σε βάρος 32 ατόμων)
  • Νικ. Παναγιώτοπουλος Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος 102 ατόμων και σωματική λαβή εξ αμελείας σε βάρος 32 ατόμων)
  • Χαράλαμπος Χιόνης Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος 102 ατόμων και σωματική λαβή εξ αμελείας σε βάρος 32 ατόμων)
  • Κων. Αγγελόπουλος κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά (ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος 102 ανθρώπων)

Απόφαση την δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου και Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Το δικαστήριο επί της χορήγησης ελαφρυντικών περιστάσεων αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου στους καταδικασθέντες Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Απορριπφθηκαν τα αιτήματα για ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου – Τι ακολουθεί

Την επίσπευση της καθαρογραφής της σημερινής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, θα ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

Παράλληλα, θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά το σκέλος εκείνο που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία του 23 Ιουλίου 2018.

 

Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου στο συντομότερο δυνατό χρόνο να καθαρογραφεί η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Ακόμη, η κυρία Κλάπα θα ζητήσει η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών να απαλλαγεί από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη του σκεπτικού της σημερινής απόφασης και των πρακτικών της δίκης.

Η όλη επίσπευση των διαδικασιών, αποσκοπεί να μπορεί η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δευτεροβάθμια δίκη τόσο για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, όσο και για τις εφέσεις που πιθανά θα ασκήσουν οι συγγενείς των νεκρών και εγκαυματιών, ως προς το σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση αυτή.

Πάντως, οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη πυρκαγιά στο Μάτι.

Υπενθυμίζεται, ότι τον ερχόμενο Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι και πρέπει άμεσα, τα δυο επόμενα έτη, να προσδιοριστεί και να εκδικαστεί ην υπόθεση στο Εφετείο και στην συνέχεια στον ‘Αρειο Πάγο, για να μην υπάρξουν παραγραφές αδικημάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα