Γ. Παπανδρέου: Θέμα που μας αφορά όλους το Κόσοβο

default image

Πρόγευμα εργασίας είχαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς

Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, η διαφύλαξη της σταθερότητας της περιοχής και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτέλεσαν το αντικείμενο του προγεύματος εργασίας που είχαν το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την σύναψη Συμφώνου Σταθερότητας και Σύνδεσης και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής αποτελεί “βασικό στοιχείο για την εμπέδωση της ειρήνης και της συνεργασίας, των αρχών καλής γειτονίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάπτυξη όλων των λαών της περιοχής και βεβαίως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας”. 

Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πρόβλημα που αφορά όλη την περιοχή αλλά και την Ευρώπη και σημείωσε ότι η λύση που θα βρεθεί δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να είναι επιβεβλημένη. ” Μια λύση που επιβάλλεται και δεν αποτελεί προϊόν συμφωνίας των δύο πλευρών δημιουργεί πόλωση, αίσθημα αδικίας και εν τέλει είναι μια λύση εύθραυστη και για την σταθερότητα της περιοχής“, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για “ιστορικές ευθύνες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Θα έπρεπε να πρωτοπορήσει και δεν το έχει κάνει. Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης έχει υποχωρήσει από τον ρόλο της στα Βαλκάνια. Και η Ελλάδα όμως πρέπει να παίξει τον ρόλο της πολύ πιο ενεργά. Δυστυχώς ούτε η Ελλάδα δεν παίζει τον ρόλο που της ανήκει στην περιοχή”, είπε ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την συνεργασία με την Σερβία και τις άλλες χώρες της περιοχής.

Ο κ. Γέρεμιτς από την πλευρά του προειδοποίησε για τον κίνδυνο η κατάσταση στο Κόσοβο να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και δήλωσε ότι ήρθε στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, ως χώρα των Βαλκανίων που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. “Ζήτησα την στήριξη της Ελλάδας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από το σοσιαλιστικό κίνημα, στο οποίο ανήκει και το κόμμα μου”, δήλωσε ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: “Οφείλουμε πολλά στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003 λάβαμε μια σαφή δέσμευση από την πλευρά της Ευρώπης και σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν από κοινού προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα των Βαλκανίων. Άλλωστε είναι και το προαπαιτούμενο για την πλήρη ενσωμάτωση. Περιμένουμε την στήριξη της Ελλάδας, την βοήθεια και την κατανόησή της. Στην διάρκεια της επίσκεψής μου βρήκα κατανόηση σε όλα τα επίπεδα, όπως βεβαίως και από τον κ. Παπανδρέου. Είναι παρηγοριά να ξέρουμε ότι έχουμε τόσο πολλούς φίλους στην Ελλάδα”.

Ο κ. Γέρεμιτς, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες, στα 32 του, το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία του με τον κ. Παπανδρέου, όταν ο ίδιος ήταν νεαρός ακτιβιστής και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι ο τελευταίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ενεργό ανάμιξή του στην πολιτική.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα